Pretraga

Ovako se maturanti priremaju za nadolazeće ispite mature

A- A+

Svakim danom državna matura je sve bliže, a proporcionalno se povećava i panika u četvrtim razredima diljem države. Dok neki maturanti odlaze u sveučilišne knjižnice, drugi plaćaju privatne pripreme. Svejedno, još ima onih koji ne paničare, već računaju na kampanjsku strategiju – zgrijat će stolicu u zadnji tren.

Ljetni rok državne mature za ovu godinu počinje za točno 15 dana. U većini škola vlada napetost i nervoza oko nadolazećih ispita, no neki još nisu niti počeli učiti. Provjerili smo u tri zagrebačke škole kakva atmosfera vlada i na koji način se maturanti spremaju ili možda pak ne spremaju za državnu maturu.

Izdvojeni članak

Ravnateljica VII. gimnazije: Državna matura je bespotrebno trošenje novca, a fakultete koji ne daju perspektivu treba ukinuti

Strukovnjaci uz maturu spremaju i maturalni rad

Ivana Ana Tomić iz Prve ekonomske škole u Zagrebu pokušava svakodnevno učiti, međutim školske obveze joj to često puta ne dozvoljavaju.

– Jednostavno nemam vremena za učenje, mogla bih reći da se za maturu samostalno spremam oko sat vremena tjedno, priča nam Ivana.
Međutim Ivana odlazi na plaćanje pripreme, a osim toga hrvatski i engleski jezik u njezinoj školi održavaju besplatno za sve učenike.

Iako je oboružana svim mogućim pripremama, Ivana priznaje da panike ima.
– Želim upisati ekonomiju, ako ne uspijem onda logopediju ili agroekonomiju. Zbog toga polažem i Politiku i gospodarstvu te Biologiju kao izborne predmete, kazala nam je ova maturantica.

Dodatna poteškoća je ta što osim učenja za ispite i državnu maturu, ova maturantica mora pisati i maturalni rad.
– Dugo sam radila na maturalnom radu i to mi je oduzelo mnogo vremena. Moram ga predati za nekoliko dana, pa sam usredotočena na to, objasnila je Ivana i dodala kako unatoč svim obvezama i dalje vjeruje da će sve stići.

Izdvojeni članak

Upisao fakultet nakon što je kao maturant pao razred

Miočani u panici, nose dodatne udžbenike za maturu u školu

U zagrebačkom Miocu, po riječima učenika Maksa Vukovića, vlada opća panika.
– Atmosfera je takva da ljudi nose dodatnu literaturu za državnu maturu i uče u školi, kroz smijeh priča maturant Maks.
Kaže da on ipak ide sa svega nekoliko bilježnica u školu, te da se još nije počeo intenzivno pripremati.

– Na pripreme iz matematike idem, a uskoro ću krenuti kod jedne profesorice na privatne pripreme iz hrvatskog jezika, objašnjava Maks. Dodaje kako se za engleski neće spremati, a izbornu Politiku i gospodarstvo će naučiti par dana ranije.

– Želim ići u Milano na fakultet, još čekam stipendiju. Ako to ne uspije ići ću tu u Zagrebu na ‘Bachelor degree in business’ na engleskom jeziku. Ne hvata me panika, ja ću to laganini, nije da se prijavljujem na medicinu pa da moram nadobudno učiti tri mjeseca prije, zaključio je ovaj maturant XV. gimnazije.

Izdvojeni članak

Objavljen novi priručnik ‘Kako učiti biologiju za državnu maturu’

Maturanti iz Pete gimnazije odlaze u NSB učiti

Maturant Pete gimnazije, Kristian Dominik Rudež želi upisati upravo Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i to mu je glavni izbor na listi prioriteta.
– Idem na plaćene pripreme za kemiju i fiziku i to svake subote radim po šest sati i prilično sam zadovoljan svime što tamo naučim, objasnio nam je Kristian.

Ostale predmete će sam spremiti i to mu ne predstavlja veliki problem jer u školi ima sve petice, međutim panika ga hvata zbog prijemnog ispita koji Medicinski fakultet organizira početkom srpnja, za koji se najviše sprema.

U Petoj gimnaziji veliki broj učenika pohađa Nacionalnu sveučilišnu biblioteku gdje se spremaju za maturu jer, kako kažu, tamo imaju tišinu i mogu se potpuno posvetiti pripremanju za maturu.

Ovako se maturanti priremaju za nadolazeće ispite mature
Share via
Copy link
Powered by Social Snap