Pretraga

Ovakve vas sankcije očekuju za prepisivanje na državnoj maturi

A- A+

Dok su za prepisivanja na standardnim državnim ispitima u inozemstvu kazne drakonske, kod nas su i više nego podnošljive. Tako je najveća sankcija koju možete zaslužiti poništavanje svih položenih ispita, u slučaju uistinu grubih prekršaja kao što su predavanje uratka drugoga pristupnika, nedozvoljeno posjedovanje ispitnih materijala ili zamjena identiteta pristupnika. S druge strane ako ste ‘vješti’ u varanju na ispitu možete proći samo s opomenom.

Sankcije za varanje na državnoj maturi u Hrvatskoj su vrlo podnošljive, da ne kažemo i blage. Primjerice na maturi 2013. je uhvaćeno 20-ak prepisivača, a jedina im je sankcija bila naknadno pisati ispit, iz kojeg su rezultate dobili u isto vrijeme kada i ostali kandidati. Puno se nije promijenilo ni dvije godine poslije, o čemu svjedoči poglavlje Kršenja pravila iz Pravilnika o polaganju državne mature.

Izdvojeni članak

Prepisivanje na državnoj maturi ove godine će se oštrije sankcionirati

Zabranjena ponašanja

U spomenutom pravilniku su jasno navedena nedozvoljena ponašanja pristupnika ispitima državne mature: 

1. nepridržavanje uputa dežurnoga nastavnika,

2. upisivanje neprimjerenih znakova ili neprimjerenih sadržaja u ispitni test,

3. nepridržavanje uputa o uporabi propisanoga pribora,

4. osvrtanje, razgovaranje, odnosno sporazumijevanje,

5. ometanje tijeka ispita,

6. prepisivanje ili dopuštanje prepisivanja,

7. posjedovanje ili korištenje nedopuštenih pomagala,

8. predavanje uratka drugoga pristupnika,

9. nedozvoljeno posjedovanje ispitnih materijala,

10. zamjena identiteta pristupnika.

Izdvojeni članak

Prepisivanje kod nas često prolazi nekažnjeno, a susjedi gube pravo studiranja do godinu dana

Od opomene do poništavanja svih pisanih ispita

– U Belgiji osoba koju se uhvati u varanju na državnoj maturi pet godina kasnije tek smije ponovno pristupiti ispitu, otkrila nam je još prošle godine ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić, dok je prije četiri godine, sedam njujorških učenika uhićeno zbog sumnje da su varali na standardiziranim ispitima, američkoj inačici državne mature.

No nasuprot tih drakonskih kazni, negdje daleko je Hrvatska.

– Mjere koje se izriču u slučajevima utvrđenoga nedozvoljenog ponašanja jesu: opomena – kao upozorenje kod prvoga primijećenog nedozvoljenog ponašanja, prekid dijela ispita ili ispita kod ponovljenoga nedozvoljenog ponašanja, stoji u Pravilniku o polaganju državne mature.

Poništavanje svih položenih ispita, koje nastupa u slučaju predavanja uratka drugoga pristupnika, nedozvoljenog posjedovanja ispitnih materijala ili zamjene identiteta pristupnika, najstroža je kazna koju možete zaraditi na polaganju državne mature u Hrvatskoj.

Takvu kaznu izriče isključivo ravnatelj NCVVO-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap