Pretraga

Ovih 7 istih zadataka ljetos se pojavilo i na A i na B razini Matematike, pokušajte ih riješiti

A- A+

U srijedu je na rasporedu jesenskog roka mature ispit koji je na ovom roku prijavio najveći broj maturanata – Matematika. Svake godine se na tom ispitu na višoj i osnovnoj razini pojavljuje više istih zadataka, a tako je bilo i na ovogodišnjem ljetnom roku. Sedam istih zadataka koji su bili zadani na obje razine ljetos izdvojili smo za posljednje ponavljanje uoči drugog ovogodišnjeg roka mature.

matematika A državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Predmet s najviše prijava na jesenskom roku mature je Matematika – na B razini taj je ispit prijavilo 2.735 učenika, a na A razini 426. Ovaj ispit pisat će se u srijedu, a kako stoji u katalogu, ispitom se provjerava znanje u pet područja – brojevi, algebra i funkcije, oblik i prostor, mjerenje te podatci statistika i vjerojatnost. Ove godine na osnovnoj će razini biti ukupno 30 zadataka, a na višoj njih 40.

Svake se godine na obje razine ispita pojavljuje nekoliko istih zadataka, a kako nam je objasnila Natalija Ćurković iz NCVVO-a, svi pristupnici državne mature moraju pokazati neki minimum znanja i kompetencija koje su stekli tijekom svog obrazovanja.

Izdvojeni članak
matura matematika kalkulator

[VIDEO] Zašto se na A i B razini Matematike pojavljuju isti zadaci? Evo kako to objašnjavaju iz NCVVO-a

– Tako i oni koji odluče izaći na višu razinu moraju imati nekakav minimum i to se provjerava upravo s tim zadacima. Ono što je jako važno jest ti zajednički zadaci na višoj razini nisu dovoljni da bi se ostvario prolaz. Primjerice, ako imamo deset zadataka koji su isti na obje razine, na višoj razini se treba riješiti tih deset plus još nekoliko da bi se ostvario prolaz, dok je to na osnovnoj razini dovoljno za prolaz. Tako da pristupnici više i osnovne razine zasigurno nisu u istoj poziciji. Po mom osobnom mišljenju, a i po rezultatima i podacima koje imamo, ipak je osnovna razina osjetno u tom smislu lakša, rekla nam je Ćurković, a više o tome čitajte ovdje.

Jasno, i na ovogodišnjem ljetnom roku pojavilo se više istih zadataka na A i B razini, a takvih sedam izdvojili smo za posljednje ponavljanje uoči sutrašnjeg ispita. Možete ih riješiti jednostavnom registracijom u sustav kvizovi.srednja.hr.

matematika A državna matura 2022
Share via
Copy link
Powered by Social Snap