Pretraga

Ovih nekoliko pitanja otkrit će vam jeste li dostojni nazivati se maturantom

Jasno je da kandidati koji pristupaju ispitima mature moraju poznavati gradivo koje će se ispitivati na pojedinim predmetima koje su odabrali pisati. No, osim s gradivom, maturanti bi trebali biti upoznati i s nekim općenitim pravilima vezanima uz polaganje i provedbu ispita državne mature.

Foto: pixabay

Iako dežurni nastavnici čitaju pravila uoči svakog ispita državne mature, a i ona najvažnija ispisana su u uputama u ispitnoj knjižici, nije naodmet utvrditi i taj dio ‘gradiva’. Zato smo za vas pripremili jedan zabavno-edukativni kviz kroz kojeg možete provjeriti koliko ste dobro upoznati s ‘tehnikalijama’ iz ispitnih knjižica, ali i samog Pravilnika o polaganju državne mature.

Jedno od najlakših pitanja svakako je ono o nazivu institucije koja provodi državnu maturu. Pitanje u sustavu ima ocjenu težine jedan, što znači da je među najlakšima.

Radnje poput prijave i odjave ispita, prijave studijskih programa, uvida u rezultate mature i slično, obavljaju se u posebnom sustavu čije ime zna većina, pa i to pitanje ima najnižu ocjenu težine.

Poznato je da, ako uoče neke propuste u ocjenjivanju njihova ispita, pristupnici mogu uložiti prigovor na dobivenu ocjenu. No, za ulaganje prigovora postoji određeni rok.

Osim na Hrvatskom i stranom jeziku, esej se piše i na nekom od ponuđenih izbornih predmeta, znate li vi koji je to?

Ovo nisu sva pitanja putem kojih možete provjeriti jeste li dostojni nazivati se maturantom, a rješavanje sličnih zanimljivih pitanja i zadataka prijavite se u naš novi sustav kvizovi.srednja.hr.

Ovih nekoliko pitanja otkrit će vam jeste li dostojni nazivati se maturantom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap