Pretraga

Ovogodišnji prijemni na Medicinskom teži no ikada: Gotovo 3 sata bilo je premalo za rješavanje kompleksnih pitanja

A- A+

Među fakultetima koji za upis uvjetuju polaganje i određene vrste prijemnog ispita nalazi se Medicinski fakultet u Zagrebu. Pristupnici svoje predznanje moraju pokazati u tri područja – biologiji, kemiji i fizici. Na ispitu je moguće maksimalno ostvariti 560 bodova, a prag prolaznosti mnogo je viši od onoga na maturi i iznosi 50%. Kako su nam otkrile dvije ovogodišnje pristupnice, ispit je bio teži no prethodnih godina, a najteža je ovoga puta bila fizika.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Konkurencija za upis Medicinskog fakulteta u Zagrebu svake je godine velika, a kako bi se osigurali da upisuju uistinu najbolje, na tom su fakultetu odlučili kako uspjeh na državnoj maturi za ‘upad’ neće biti dovoljan. Kroz razredbeni postupak provjerava se znanje dijelova gradiva iz biologije, fizike i kemije bitnih za studij. Ovom ispitu pristupila je i Lorna iz  Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Osijeku.

‘Zadaci su bili prekompleksni u odnosu na vrijeme koje imamo za rješavanje’

Izdvojeni članak

KIF objavio rezultate osmosatnog prijemnog, a najbolji maturant na tom testiranju otkrio nam je tajnu svoga uspjeha

– Ispit je prošao očekivano – turistički, nisam zadovoljna napisanim, otkriva nam Lorna samo nekoliko minuta nakon testa.

Dodaje kako je najlakši dio ovog ispita bila biologija, jer su pitanja tražila poznavanje osnovne teorije i nisu zahtijevala previše mozganja. Neočekivano teška bila joj je pak Fizika.

– Zadaci su bili prekompleksni u odnosu na vrijeme koje imamo za rješavanje. Jedan od zahtjevnijih zadataka glasio je ‘Imate vodovodnu cijev zadan je tlak jedne cijevi, brzina protoka obje cijevi, promjer obje cijevi i visina između cijevi. Treba izračunati tlak u gornjoj cijevi’, prisjeća se Lorna.

S obzirom na to da su joj bili dostupni ispiti prethodnih godina, smatra kako je ovogodišnji ipak bio malo teži.

Sva tri područja na prijemnom za Medicinski ispituju se kroz jednu ispitnu knjižicu, a maturanti si imaju mogućnost vrijeme od dva sata i 45 minuta rasporediti kako žele, budući da pauze ne postoje.

– Vremena je bilo premalo, stigne se, ali ‘na knap’, kaže Osječanka koja smatra da je prag prolaznosti od 50% za ovaj ispit sasvim primjeren, budući da je riječ o fakultet koji je izrazito popularan među maturantima.

Lorna priznaje, nije se previše pripremala za ovaj ispit, budući da joj je to tek četvrti izbor, a prvi Medicinski fakultet u Osijeku. Kaže i kako je puno bolje napisala ispite mature od prijemnog za MEFZG, a osim spomenuta dva fakulteta opcije za upis su joj preostali medicinski fakulteti u državi i znanstvena matematika.

– Odabrala sam medicinu zato što je to najhumanije zanimanje koje me u svakom pogledu privlači, zaključuje Lorna.

‘Uvijek je bitno dobro čitati pitanja jer ima dosta ‘caka’

Izdvojeni članak

Prijemni na Filozofskom razljutio maturanta: ‘Znači li dobra riješenost ispita da imaš znanje o području koje želiš upisati?’

Oko toga što će u konačnici upisati nije toliko sigurna Lucija, maturantica Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku. I ona je danas pisala prijemni za upis Medicinskog.

– Ispit je bio teži od prethodnih godina. Fizika mi je bila najteža. Prvo sam krenula s riješavanjem biologije pa kemije, fiziku sam ostavila za kraj da mi ne oduzme puno vremena, kaže Lucija.

Dodaje, test se značajno razlikovao od onih prethodnih godina.

– A uvijek je bitno dobro čitati pitanja jer ima dosta ‘caka’ pa je koncentracija dosta presudna. Probala sam rješavati na način da pokušam izbjeći takve eventualne pogreške na nekim trivijalnim pitanjima, odgovara Lucija na naše pitanje je li u ispitu bilo trik – zadataka.
Maturu je, dodaje, riješila solidno, a za ovaj ispit pripremala se rješavanjem starih primjeraka i zadataka, no priznaje, ne previše. Baš kao i njenoj vršnjakinji Lorni, vremena nije bilo dovoljno te smatra kako je prag prolaznosti od 50% ipak previsok.
Pristupnicima je obećano kako će točna rješenja zadataka biti objavljena već danas, a kada će biti objavljeni rezultati još uvijek je nepoznato.
Copy link
Powered by Social Snap