Pretraga

Pipeta, epruveta i benzeni izazvali pomutnju na maturi iz Kemije: ‘Neću proći, nema šanse’

A- A+

Prvi izborni predmet koji se pisao na ovogodišnjoj državnoj maturi bila je Kemija, a taj predmet prijavilo je 3.627 pristupnika. Ove godine maturante su dočekale neke tehničke promjene u ispitnom katalogu, poput one da je smanjen broj zadataka, ali je polovina njih tražila razumijevanje gradiva. Petero maturanata iz raznih gradova podijelilo je s nama svoja iskustva s ovog ispita. Jedan zadatak okarakterizirali su posebno teškim, a među brojnim je maturantima zabunu unijelo i pitanje vezano uz posuđe kojime se najtočnije može odrediti volumen neke otopine.

foto: pixabay

Među kandidatima a koji su danas polagali Kemiju, prvi izborni predmet ovogodišnje mature, nalaze se i KarlaAnton, Antonela, Ivan te Lara. Većina niih smatra kako je ovogodišnji ispit bio teži u odnosu na one proteklih godina. Jedno su pitanje ocijenili posebno teškim – ono s benzenom i određivanjem visine vrelišta. No, najviše diskusije ipak je izazvalo pitanje vezano uz posuđe kojime se točno može odrediti volumen otopine.

– Nisam sto posto sigurna kako je pitanje glasilo, ali mislim da je bilo kojim od navedenog posuđa se može odrediti točan volumen neke otopine. Smatram da je odgovor pipeta točan jer su jedino na pipeti označene jedinice, a i u nekoj maturi prije je bilo slično pitanje i tada je odgovor bio pipeta, kaže nam Karla iz Gimnazije Karlovac.

Otkriva, ovogodišnji ispit poprilično se razlikovao od onog prethodnih godina jer je u njemu bilo manje zadataka, ali su oni bili kompliciraniji i postupak je bio dulji.

– Ja sam iskreno zadovoljna kako sam napisala, mislim da će biti sigurno neka četvorka jer i u razgovorima s ostalima rijetko tko je baš zadovoljan pa se onda nadam da nisam u krivu, kaže Karla.

Benzeni i vrelište namučili maturante

Izdvojeni članak

Ispovijest maturantice koja je pisala Srpski: U zadatku iz jezika napravili su gramatičku grešku

– Ispit je bio jako težak, prošlogodišnje mature su bile puno lakše, ali se nadam prolaznoj ocjeni. Nije bilo nejasno postavljenih zadataka, ali su bili na logičko zaključivanje i trebalo je dosta razmišljanja. Išla sam privatno na pripreme iz kemije i mislila sam da će biti lakše, otkriva nam Antonela, maturantica Medicinske škole u Rijeci.

Otkrila nam je i koja su joj pitanja bila najteža.

– A bilo je teško pitanje o benzenima, trebalo je odrediti visinu vrelišta, no nisam mogla to logički nikako zaključiti. I bilo je par pitanja teorijskih koji nisu imali smisla. Pitanje vezano uz parcijalne tlakove nije mi bilo jasno postavljeno, kao ni pitanje o osmotskom tlaku, ističe Antonela kojoj je plan upisati farmaciju na University od Sunderlandu u Velikoj Britaniji, ali prije toga mora položiti obavezne predmete državne mature.

Baš kao i Antonela, najtežim je zadatak s benzenima i vrelištem okarakterizirao i njen školski kolega Ivan.

– Stavio sam odgovor C jer mi se prema strukturi koja je bila zadana to činio kao točan odgovor. Struktura je bila benzen koji je na prvom c atomu imao metilnu skupinu i odmah na drugom c atomu još jedan c atom dok su ostali ponuđeni odgovori imali ‘raspršenu’ građu, a prema nekoj mojoj logici usko građeni benzeni bi trebali imati više vrelište zbog svoje kompaktne građe, kaže nam ovaj Riječanin koji uz ovaj zadatak kao teže izdvaja i pitanja o kemijskim reakcijama te brzinama odvijanja reakcije.

Smatraju da je ispit bio teži od onih prethodnih godina

Izdvojeni članak

Pozor, maturanti! Osim zbog varanja, ispit mature poništava se u još jednom slučaju

Bilo je, dodaje Ivan, nekoliko logičkih zadataka. No, oni čak ni nisu zahtijevali potpuno razumijevanje gradiva, nego poznavanje nekih općih zakonitosti u kemiji koje bi svatko tko je izašao na ispit mature iz Kemije trebao znati, smatra tako naš sugovornik.

– Ispit mi je protekao uredu, osjećam veliko olakšanje jer sam gotov s pripremama za Kemiju i općenito kemijom, očekujem prolaznu ocjenu. Išao sam na pripreme kod profesora kemije, a u usporedbi s prošlim ispitima mature, ovaj mi se čini kao jedan od težih, kaže Ivan.

Predstoji mu još riješiti Hrvatski i Matematiku na B razini te Biologiju te Fiziku, a dvoumi se između upisivanja studija medicine ili radiološke tehnologije.

Medicinu planira upisati i Anton, učenik Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića u Zadru, koji je kao i Riječani danas polagao Kemiju.

– Ispit je prošao čak manje stresno nego što sam očekivao, a očekujem barem 50% riješenosti. Ove godine su pojedini zadaci donosili po dva, neki čak i tri boda, što je bilo neočekivano za mene, kaže nam Anton.

‘Ja nikad nešto teže nisan vidila’

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a obratila se maturantima uoči prvih ispita: Evo što vam poručuje

Kaže, puno mu je zadataka bilo teško, ali napominje, sviđa mu se što je dosta njih zahtijevalo razumijevanje gradiva i logičko razmišljanje.

– No, neka pitanja su postavljena na načine da se netko može zbuniti čak i ako zna kemiju. Sjećam se pitanja s nekom juhom u kojoj se nalazi modra galica i neki spoj cinka, ja mislim. I pitanje je što će se dogoditi ako juha odstoji jedan dan. Mislim da to dosta učenika ne bi znalo, smatra Anton koji će na ovom roku, uz obavezne predmete, polagati još i Fiziku te Biologiju.

Od naših petero sugovornika, najviše kritika na račun ispita iz Kemije imala je Splićanka Lara, učenica tamošnje Prirodoslovne škole. Ukratko, kaže, iako je puno učila, ispit joj je bio pretežak.

– Neću proći, nema šanse, a učila od jutra do sutra. Ja nikad nešto teže nisan vidila. Ni približno nije bilo ka’ prošlih godina, s kin god da pričan kažu da je stvarno teško bilo. Meni je, iskreno, najteži bio zadatak s laserom, kakve veze laser ima s kemijon? Nešto ‘koliko nanometara može projicirati laser za prezentacije koji ima crveno svitlo. Nije bilo pitanja vezanih uz izotope i izobare, nije bilo elektronske konfiguracije, ništa lagano nije bilo. Pitanja su bila na razini fakulteta, a naše znanje u srednjim školama jednostavno ne omogućuje raditi po takvom programu, kaže nam naša posljednja sugovornica, Lara i otkriva, na pitanje o kojem maturanti najviše ‘bruje’, također odgovorila pipeta.

____________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Pipeta, epruveta i benzeni izazvali pomutnju na maturi iz Kemije: ‘Neću proći, nema šanse’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap