U pismu maturantima student otkrio ključne stvari za uspješan prolazak najvažnijih ispita mature

Uskoro završavaju prijave ispita državne mature, a od 1. veljače maturanti će moći i birati studijske programe na kojima potencijalno nastavljaju svoje školovanje. Sljedeći veliki korak ka tome ujedno je i najteži – pisanje samih ispita mature. Da bi im olakšao taj proces, ali im i poslao poruku da matura nije toliki ‘bauk’, zagrebački student Frane uputio je pismo maturantima, u kojemu utkriva na što bi sve trebali obratiti pažnju ako uspješno žele položiti neke od ključnih predmeta. Pismo u nastavku prenosimo u cijelosti.

foto|srednja.hr

Pozdrav svim maturantima,

Ovu objavu pišem kako bih vam donekle smanjio stres oko samih ispita državne mature.
Svima je to važna stepenica u životu i zato ću u nekoliko rečenica probati podijeliti neke svoje savjete koje ste možda već i čuli, ali čitajte dalje. Nisam najpametniji i nemojte sada misliti da otkrivam toplu vodu, ali je možda drugačije kad vam tako nešto kaže bivši maturant.

Oštro pismo maturantice ministrici: Kamo vode Vaši postupci? Natjerat ćete nas da odemo iz zemlje

Dan prije samih ispita nemojte do kasno ništa raditi, već se navečer na neki način opustite i spremite za sutrašnji ispit. Istuširajte se (djeluje opuštajuće!) i pripremite sav potreban pribor za sutra (kemijske olovke i slično) kako bite ujutro bez žurbe mogli stići do vaših škola.

Na svakom ispitu koji pišete imat ćete malo zafrknutih pitanja, ali isto tako ima i doslovno ‘poklonjenih’ bodova (čak i na matematici A razine). Stoga budite skoncentrirani i što se vremena tiče, više-manje ćete imati dosta vremena za svaki ispit (uz pretpostavku da nešto znate, ali u vas, neki novi klinci ne sumnjam. Između dva ispita pripremajte se po starim rokovima i na taj način ćete gradivo ponoviti i možda neku novu sitnicu naučiti.

Za fiziku, kemiju i matematiku naučite koristiti svoj kalkulator (makar vjerujem da jeste) jer će vam on jako puno pomoći (‘Casio te spasio’) kao i službene formule koje ćete dobiti na ispitu. Na esejima pišite pisanim slovima ili kakvim već, samo je bitno da nisu VELIKA TISKANA SLOVA. Ostavite si dosta vremena za prijepis eseja na čistopis. Probajte doma vidjeti koliko vam vremena treba da prepišete jednu stranicu teksta i prema tome lako vidite koliko vam vremena treba.

U engleskom jeziku koristite ‘linkere’ (to sum up, in my opinion, on the other hand, to conclude i sl.) i koristite jednostavne rečenice i neke kompliciranije riječi ako ‘pucate’ na neku bolju ocjenu. Također pogledajte neki obični future tense jer se on može lijepo upotrijebiti; primjerice: ‘Po mom mišljenju u budućnosti će biti bla bla’. Napisao bih vam ja na engleskom ali mi nije jača strana, no svejedno sam dobio tri na višoj razini; dakle ako sam mogao ja možete i vi, neki novi klinci.

Za hrvatski jezik morali biste znati (po)nešto o djelu koje vam dođe, ali i razdoblje i obilježje za to djelo. Držite se smjernica i takoreći kad na njih odgovorite imat ćete neku smislenu cjelinu nazvanu „Napisao/la sam esej“. Ne zvuči tako grozno? – Ma naravno da ne zvuči.

Pismo učenika Plenkoviću: Dobro je dok se transparenti dižu ‘samo’ za obrazovanje. Čekaj da se drugi ohrabre

Maturu zaista nije teško proći jer ima dosta pitanja na zaokruživanje što zna biti nekad nezgodno, ali se barem može neki bod ubosti. Bod po bod i rasturate maturu! Također prilikom rješavanja ispita slobodno možete podvlačiti/ zaokruživati neke vama važne riječi u zadatku. Obavezno morate imati unesene odgovore i u ispitnoj knjižici i na onom listu za odgovore. I ako vas je i dalje strah reći ću vam da je u prosjeku potrebno tipa oko 30 posto za prolaz na ispitu, što je manje nego na što smo u srednjoj navikli. Nadam se da sam nekome pomogao ovim svojim piskaranjem.

Uglavnom, svim maturantima želim uspješno položenu maturu i prijeme ispite!
Sretno ekipa.
Davno napisano za neke, tada nove klince, a sada i vama!
Možda ima nekih sitnih izmjena u maturi od kad sam je zadnji puta vidio ali neke stvari se ne mijenjaju: radite i trudite se, na maturi budite sto više skoncentrirani na pitanja i budite smireni jer sve se kako tako u dobro pretvori!
Prije svega vjerujte u sebe i ako vam se neki snovi sruše, ne očajavajte (znam, lako je to reći, i sam kao student znam očajavati jerbo trenutni problemi su uvijek najveći) jer uvijek nakon kiše dolazi sunce!

Izdržite još ovo polugodište i maturu te onda kreću neke nove brige i obaveze, ali i radosti i mnoge lijepe stvari.
Sretno neki novi klinci!

Odgovori