Pretraga

Pitanja iz opće kulture mučila maturante na PiG-u: Možete li ih vi riješiti?

A- A+

Politika i gospodarstvo predmet je koji svake godine ima veliki broj prijava na Državnoj maturi. Tako je i ove godine više od 5.800 maturanata prijavilo kao izborni predmet. Kako smo već pisali, maturante je iznenadila količina pitanja iz opće kulture koja, kažu, nisu mogli pronaći u literaturi pa ovogodišnji ispit iz Politike i gospodarstva smatraju težim. Što im je to zadavalo muke te što trebate znati o politici i ekonomiji donosimo u deset pitanja s ovogodišnjeg ispita Mature.

Mirna Pibernik/ www.flickr.com/photos/mirnapibernik/

Izdvojeni članak

Stigla rješenja mature iz Psihologije: Donosimo točne odgovore na sva ovogodišnja pitanja

Otkad je Državne mature, Politika i gospodarstvo jedan je od najpopularnijih izbornih predmeta koje maturanti prijavljuju. Razlog tomu je uvijek dobra potražnja za društveno-humanističkim studijima gdje za uvjet upisa ili dodatne bodove traže položen ispit iz Politike i gospodarstva na Maturi. 

I ove je godine taj predmet ostao dosljedno popularan među maturantima pa je današnjem ispitu pristupilo njih oko 5.800. Ovogodišnji ispit iz PiG-a malo ih je šokirao, kako smo već pisali, zbog količine pitanja iz opće kulture na koja odgovore nisu mogli naći u zadanoj literaturi. Vremena je, kažu, kao i svake godine bilo i previše pa se cijeli ispit mogao riješiti i za 60 minuta. 

Donosimo 10 pitanja s današnjeg ispita iz Politike i gospodarstva. Napominjemo da se ne spuštate do kraja teksta jer se odgovori na pitanja nalaze odmah ispod fotografije.

Izdvojeni članak

Opća kultura iznenadila maturante: Na ispitu iz PiG-a situacija teška kao u državi

Ustav RH, međunarodna udruženja i organizacije te teorijska pitanja iz klasične ekonomije i politike obilježila su ovogodišnju maturu 

Ispod se nalazi deset pitanja s današnjeg ispita iz Politike i gospodarstva. Variraju od opće kulture i jednostavnih općepoznatih činjenica do pitanja o teoriji ekonomije i politike, Ustava RH i međunarodnih organizacija. Pitanja donosimo u nastavku. 

1. Koga zastupa Hrvatski sabor? 

2. Tko je osnovao klasičnu ekonomiju? 

3. Kako se zove promocija koja se ne plaća? 

4. Što u doslovnom prijevodu znači demokracija? 

5. U kojem su stoljeću žene u Hrvatskoj dobile pravo glasa? 

6. Kako se zove osoba koja ima određena saznanja o političkim predstavnicima, a koja odluči podijeliti ih s medijima u svrhu sprječavanja daljnjih nezakonskih radnji od strane političkih elita? 

7. Koja je od ovih država članica EU: Švicarska, Danska, Norveška? 

8. Tko je utemeljitelj političke ekonomije u Hrvatskoj? 

9. Koja je država uz Lihtenštajn, Island i Norvešku članica Europskog udruženja za slobodnu trgovinu? 

10. Koji je najmanji broj zastupnika potreban za pokretanje postupka izglasavanja nepovjerenja Vladi u Hrvatskom saboru?

Odgovori: 

1. Građane Republike Hrvatske. 

2. Adam Smith. 

3. Publicitet. 

4. Vladavina naroda. 

5. U 20. stoljeću. 

6. Zviždač. 

7. Danska. 

8. Blaž Lorković. 

9. Švicarska. 

10. Jedna petina ukupnog broja zastupnika u Hrvatskom saboru.