Pretraga

Počela je državna matura, piše se pod posebnim uvjetima: Prvi veliki ispit već ovaj tjedan

A- A+

Ovoga utorka započeo je ljetni rok državne mature na kojem je ispite prijavilo 31.779 pristupnika. Prvi se danas pišu ispiti uz materinskih jezika nacionalnih manjina – Češkog, Mađarskog, Srpskog i Talijanskog, a već u petak polaže se prvi obavezni predmet, Engleski. I ove godine ispiti mature pišu se pod posebnim epidemiološkim mjerama. Također, oni koji ju zbog samoizolacije ili zaraze neće moći pisati na ljetnom roku, najesen se na faks mogu upisati pod posebnim uvjetima.

Foto: srednja.hr

Za 27.008 učenika i 4.771 drugih kandidata ovog utorka započinje važna etapa na obrazovnom putu. Kreće ljetni rok državne mature, a uspješnim polaganjem tih ispita otvara se mogućnost nastavka obrazovanja na visokoškolskoj razini.

Najviše učenika prijavilo Matematiku

Danas su na rasporedu ispiti iz materinskih jezika nacionalnih manjina – Češkog, Mađarskog, Srpskog i Talijanskog. Ti ispiti imaju vrlo mali broj pristupnika. Najviše kandidata prijavilo je ispit iz Matematike, 29.994, od čega njih 19.862 piše osnovnu razinu, a na višu će izaći 10.132 kandidata. Na maturu iz Hrvatskog izlazi 29.384 maturanata, s time da A razinu polaže 19.413 kandidata, a osnovnu 9.971. Prvi među obaveznim ispitima koji se polaže već ovoga tjedna, u petak je A razina Engleskog jezika, a prijavila su ju 17.986 pristupnika, dok na B razinu u ponedjeljak izlazi 10.294 pristupnika.

Fiziku, najpopularniji izborni predmet, piše 7.230 pristupnika, Biologiju će pisati 5.214 kandidata, a Politiku i gospodarstvo polažu 4.754 maturanta. Podatke o broju prijava možete vidjeti na poveznici.

Zbog epidemije je izmijenjen kalendar, prvi obavezni predmet već ovaj petak

Ove je godine zbog epidemije naknadno izmijenjen kalendar državne mature. Predmeti s najvećim brojem prijava polažu se kroz dva dana, a ne kako je prije 2019. bila praksa – istoga dana. Zbog toga se ispiti pišu pet dana dulje od prvotnog plana. Ukupno državna matura traje pet tjedana, a kao što smo već spomenuli, od ispita s tradicionalno većim brojem prijava prvi je na rasporedu Engleski jezik.

A razina tog predmeta piše se 4. lipnja, a B razina 7. lipnja. Hrvatski se piše u četvrtom tjednu mature, i pritom se svaka razina i svaki dio ispita piše na različite datume. Tako se 21. lipnja piše test iz jezika i književnosti na A razini Hrvatskog, a 23. lipnja test na B razini. Maturanti će esej na A razini pisati 24. lipnja, a esej na B razini piše se 25. lipnja. Matematika na višoj razini će se pisati 28. lipnja, a na osnovnoj dan nakon.

Kada je riječ o izbornim predmetima s većim brojem prijava, prva je na rasporedu Biologija koja se polaže 8. lipnja, zatim Politika i gospodarstvo 10. lipnja, dok se Fizika piše 16. lipnja. Prijevremeni rezultati mature bit će objavljeni 14. srpnja, a konačni 21. srpnja. Detaljnije kalendar možete proučiti ovdje.

Sve do datuma objave konačnih rezultata mature, ali do 13:59 h učenici mogu prijavljivati i odjavljivati studije, odnosno mijenjati njihov poredak u sustavu Postani student. Koji su trenutno najpoželjniji, pogledajte ovdje.

Posebne epidemiološke mjere na ispitima

Zbog potresa i epidemije ove će se godine ispiti pisati u posebnim uvjetima. Budući da su potresom pogođene i škole u Sisačko-moslavačkoj županiji, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Sisačko-moslavačkom županijom, NCVVO je osnovao tri školska ispitna centra u kojima će učenici polagati ispite.

Kada je riječ o epidemiološkim mjerama, HZJZ, MZO i NCVVO objavili su Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa (Covid-19) i Posebne uvjete za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja ispita državne mature.

Razmak među učenicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti minimalno jedan i pol metar, a među kandidatima u ispitnim centrima najmanje dva metra. Maske su na ispitu obavezne, a nema ni dijeljenja kemijskih olovaka. Uputama je propisano i da će pristupnici s teškoćama i težim zdravstvenim stanjima ispite pisati od kuće.

Posebni uvjeti vrijede za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja ispita državne mature.

– Učenici s izrečenom mjerom samoizolacije, kao i svi prisutni, tijekom polaganja ispita državne mature moraju nositi medicinsku masku (kiruršku ili FPP2/3) koja prekriva usta i nos te moraju biti međusobno udaljeni najmanje dva metra. Učenicima je potrebno osigurati polaganje ispita u izdvojenome prostoru te da dva ili više učenika iz iste škole kojima je izrečena mjera samoizolacije mogu polagati ispite zajedno u istome prostoru, ali izdvojeno od drugih učenika i s međusobnim razmakom od dva metra, stoji u uputama uz dodatak da takvi učenici ne dolaze na ispit javnim prijevozom i da ih čuvaju cijepljeni djelatnici ili djelatnici koji su preboljeli COVID-19 unazad šest mjeseci.

Posebni uvjeti upisa za one koji zbog samoizolacije ili zaraze ne mogu na ispite

Uz navedene epidemiološke upute, za maturante koji zbog korone ili samoizolacije ne budu mogli pisati ispite u ljetnom roku, pristupit će im najesen, a fakultet će upisati po posebnim uvjetima. Rektorski zbor usuglasio je stav oko toga.

– Kandidati koji u jesenskom upisnom roku postigne isti ili veći broj bodova od kandidata koji se na taj studijski program upisao s najmanjim brojem bodova u ljetnom upisnom roku, omogućit će se upis izvan ukupne kvote, i to na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u skladu s mogućnostima visokoga učilišta, stoji u priopćenju Rektorskog zbora.

Drugim riječima, ako za upis postignete veći broj bodova od zadnjeg koji je ‘upao’ na taj studij ove godine, možete upisati faks unatoč tome što je kvota popunjena.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Počela je državna matura, piše se pod posebnim uvjetima: Prvi veliki ispit već ovaj tjedan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap