Pretraga

Počela je matura: Ispit iz Psihologije nije uzbudio maturante, završavali ga i za 45 minuta

A- A+

Ljetni rok državne mature počeo je ispitom iz Psihologije u devet sati. Maturanti i ostali pristupnici su imali 80 minuta za rješavanje 45 zadataka. No, čini se da im je to bilo i više nego dovoljno budući da su mnogi maturanti, napustili ispitne prostorije već u prvih 60 minuta. O ispitu iz psihologije smo razgovarali s troje pristupnika iz Zagreba, Cresa i Šibenika, koji su ju pisali pa evo kakvi su im dojmovi.      

Ovogodišnja državna matura otvorena je ispitom iz Psihologije, u čiji je ispitni katalog ove godine dodan jedan obrazovni ishod, dok je na samom ispitu povećan broj zadataka višestrukoga izbora. Tih je zadataka ovoga puta bilo 20 i donosili su isto toliko bodova. Čini se da su upravo zbog povećanja broja zadataka višestrukog izbora, dakle ovih na zaokruživanje, pristupnici imali i više nego dovoljno vremena za polaganje Psihlogije.

Izdvojeni članak

Sutra kreće državna matura: Ove godine gotovo 3 tisuće pristupnika manje nego lani

Jedno je pitanje bilo zbunjujuće za mene, ali i druge kolege 

Jedan od maturanata, kojemu je za rješavanje svih pitanja trebalo svega 45 minuta, odnosno minutu po zadatku, dao nam je svoje dojmove s Psihologije. Obzirom da namjerava upisati socijalnu psihologiju, ovaj mu je ispit bio vrlo bitan.

– Ispit je bio u redu, ne bih rekao pretežak ali nikako nije bio prelagan. Tko god je imalo učio mogao je dobro napisati.
Bilo je jedno pitanje gdje nisam mogao procijeniti radi li se o metodi korelacije ili eksperimenta i koliko sam vidio nisam jedini koga je to zbunilo, objašnjava nam Roko, inače maturant Srednje škole Ambroza Haračića, P.O. Cres.

Unatoč toj jednoj dilemi, Roko se nije previše mučio s ostatkom ispita. Ključ je dakako i u odličnoj pripremi, koju je prošao. 

– Vremena je bilo dosta i previše, napisao sam ispit za 45 minuta. (smijeh) Za ispit sam se pripremao nekih dva tjedna, prosječno 4 sata dnevno.
Nadam se da ću imati oko 75-80 % riješenosti ispita, samouvjeren je Roko, koji se nada da će postati student vrlo popularnog smjera socijalne pedagogije. 

Izdvojeni članak

[Matura ’17] Provjerite kako će od ove godine izgledati ispit mature iz Psihologije

Ni druge pristupnike koji su nam svjedočili, nije previše uzbudila pshologija

Među 5.085 kandidata koji su prijavili i polagali psihologiju, pronašlo bi se isto toliko raznolikih mišljenja i doživljaja ispita odnosno njegove zahtjevnosti. Međutim, sudeći prema mišljenjima nekoliko naših sugovornika iz raznih dijelova Hrvatske, nije bilo previše stresa s prvim ispitom.

– Psihologija je bila relativno jednostavna, a kao pitanja s kojima sam imala određene dileme, izdvojila bih jedino – Kojim dijelom perifernog živčanog sustava se prenosi poruka boli iz gležnja u mozak?
Objasniti grupe, apsolutni i diferencijalni limen na primjerima, i po tekstu objasniti određenu istraživačku metodu.  Inače je bilo jednostavno i ne previše stresno!, govori nam Sonja iz zagrebačke II. gimnazije, koja se nada upisati povijest umjetnosti s nekim jezikom na Filozofskom fakultetu.

Svoje dojmove u kraćim crtama nam je dao i Dario iz Šibenika, koji je već prije završio srednju, ali je ove godine odlučio mijenjati fakultet pa izlazi ponovno na državnu maturu. 

Objašnjava nam da je ispit odradio dosta dobro, uz sitne dileme s ‘metodom ispitivanja kod prodavačice’. Dodao je i da se pripremao ‘preko vikenda’, a na pitanje, što namjerava upisati odgovara u šaljivom tonu ‘vjerojatno ponovno maturu’. I uz ovakve, barem u šali crne slutnje i Dario naglašava kako je 80 minuta bilo i više nego dovoljno za rješavanje ispita iz Psihologije. 

Copy link
Powered by Social Snap