Pretraga

Počelo je, počelo: Preko 200 kandidata jutros je pisalo prve ispite ovogodišnje mature

A- A+

Državna matura u školskoj godini 2017./2018. krenula je jutros, ispitima iz Glazbene umjetnosti i Srpskog jezika (materinskog), koje je ukupno prijavilo nešto više od 200 kandidata. U 14 sati danas na redu je i ispit iz Etike. Ukupan broj prijavljenih kandidata za ovogodišnju maturu je 35.881 osoba, od čega su većina učenici strukovnih škola.

Državnoj maturi koja je danas krenula ukupno će ove godine pristupiti 35.881 kandidat. Podsjetimo, prošle godine u ovo doba broj prijavljenih kandidata iznosio je 36.701, a maturi je na kraju pristupilo 33.720 kandidata.

Izdvojeni članak

Matura kreće za nekoliko sati: Petero maturanata otkriva nam kako se pripremaju za najvažnije ispite u životu

Ovogodišnja matura krenula je ispitima iz Glazbene umjetnosti, koju je prijavilo 116 kandidata, Srpskog materinskog jezika kojeg piše 110 pristupnika, a popodne u 14 sati na redu je ispit iz Etike kojeg je prijavilo 63 pristupnika.

Među ispitima s većim brojem prijava prvi su po redu izborni predmeti – Biologija (6.057 prijava) i Psihologija (4.253 prijava), koji se pišu u utorak, a odmah nakon njih, u srijedu, slijedi Fizika koja je izborni predmet s najvećim brojem prijava. Taj će predmet pisati ukupno 8.381 kandidat. U srijedu, 13. lipnja, piše se i Politika i gospodarstvo, s 5.509 prijava.

Od obaveznih predmeta, prvi je na redu test iz Hrvatskog jezika, 18.lipnja. Dan poslije, piše se esej iz tog predmeta. Hrvatski jezik na obje razine ukupno će pisati 32.835 kandidata. Najveća novost od ove godine očekuje upravo pristupnike ispita iz Hrvatskog jezika. Svi oni će morati zadovoljiti minimalni prag prolaznosti na oba dijela – i testu i eseju. Ako ne zadovolje minimalni prag na oba dijela, automatski im se dodjeljuje negativna ocjena.

Engleski jezik, kojeg od 2019. očekuje ista izmjena, piše se 21. lipnja, a prijavilo ga je ukupno na obje razine 31.381 osoba. Gledano po ukupnom broju prijava, najviše kandidata ove će godine polagati predmet Matematiku, njih 34.711. Taj predmet je na redu 27. lipnja.

Prošlogodišnje ispite iz ova tri predmeta s najvećim brojem prijava možete riješiti ovdje. Detaljan raspored pisanja svih predmeta pročitajte na ovoj poveznici. Za ovu godinu uvedene su izmjene u čak deset predmeta. Mijenjali su se većinom elementi poput vremenskog trajanja ispita, vrste i broja zadataka, a povećani su i brojevi riječi kod pojedinih esejskih zadataka. Sve promjene koje očekuju ovogodišnje pristupnike maturi možete vidjeti na ovom linku.

Copy link
Powered by Social Snap