Pretraga

Podcast Ivane i Ivone trebao bi poslušati svaki maturant: Predstavljaju studije kroz priče studenata

A- A+

Jedna od prvih težih odluka koju mlada osoba treba donijeti svakako je ona o tome koji studij upisati. Odabir studija nerijetko određuje daljnji životni put pa je teret odluke zaista velik. Tu u pomoć maturantima priskaču Ivona i Ivana, 22-godišnjakinje koje su nedavno pokrenule seriju podcasta. Kroz nju maturante upoznaju s različitim studijima koji se nude u Hrvatskoj, i to iz prve ruke, kroz priče studenata koji studiraju na tim studijima.

Ivana i Ivona pokrenule su podcast In medias res | foto: privatna fotografija/unsplash

In medias res izraz je koji u latinskom označava izravnost i prelazak na glavnu temu bez okolišanja. Tu su frazu za naziv svog nedavno pokrenutog podcasta iskoristile Ivona Orlović i Ivana Katavić, 22-godišnjakinje koje su se upoznale u Gimnaziji Matija Mesić u Slavonskom Brodu. U sklopu podcasta pokrenule su i serijal Što studirati.

U epizodama sudjeluju studenti koji studiraju na predstavljenom faksu

– Nas dvije smo se još u srednjoj jako sprijateljile te smo u trećem i četvrtom razredu srednje škole počele zajedno raditi na projektima kao što je osnivanje glazbenog sastava koji je nastupao na raznim događajima vezanim uz školu. Kroz to se javila želja i za daljnjom suradnjom između nas dvije. Iako nas je studiranje fizički razdvojilo, naročito u vrijeme korone, nastojale smo i dalje održati kontakt putem društvenih mreža. Tijekom tih dugih razgovora odlučile smo se za još jedan projekt koji je rezultirao ovim podcastom, a nakon toga se javio i serijal Što studirati, započinju djevojke svoju priču.

Ideja je olakšati maturantima i budućim studentima odabir fakulteta te im približiti mogućnosti studiranja u Hrvatskoj i to kroz priče studenta koji već studiraju na određenim fakultetima. Na sve su ih, kažu, potaknule dileme poznanika, a iskustva sa studiranjem imaju i same. Naime, Ivona je završila preddiplomski u Engleskoj na Academy of Contemporary Music, smjer klavijature te se trenutno još odlučuje za diplomski studij. Ivana studira na Pravnom fakultetu u Osijeku i četvrta je godina studija.

Naše sugovornice pojašnjavaju kako su svi dosadašnji gosti u serijalu Što studirati u prvu ruku njihovi prijatelji, osobe koje su upoznale u srednjoj školi ili nakon, te kolege studenti poznanika.

– Budući da su većinom oni naša generacija te trenutno studiraju na određenim fakultetima, osobno im se javljamo putem društvenih mreža te dogovaramo snimanje. Svaka epizoda je bazirana na točno predodređenim pitanjima koje postavljamo svakom gostu, a sastoje se od općenitih pitanja od samog upisa do fakulteta općenito i iskustava samog studenta prilikom studiranja na određenom fakultetu. Pri sastavljanju pitanja smo se orijentirale prema pitanjima koja su stvarala problem nama i našim vršnjacima prije upisa na fakultet u nadi da će odgovori na ta pitanja pomoći budućim studentima, kažu Ivona i Ivana.

Same su uložile u opremu, a za jednu epizodu treba dosta vremena

Sve rade o vlastitom trošku, trudu i vremenu, vele nam. Zbog fakulteta su u različitim gradovima pa za sada nije moguće uspostavljanje studija u kojemu će snimati. Alternativa im je bila ulaganje u kvalitetnu opremu.

– Snimanje epizoda radimo putom online platformi za videopozive kako bismo što lakše i brže stupile u kontakt sa studentima sa svih krajeva Hrvatske. Iako za podcast za sad snimamo samo audio, smatramo da je preko videopoziva atmosfera ugodnija i opuštenija za nas i za našeg gosta. Za svaku epizodu utrošimo otprilike četiri i pol sata što uključuje sat vremena za snimanje epizode, dva i pol sata za uređivanje epizode te ostatak za objavu na naš YouTube kanal. Naravno te brojke mogu varirati, pričaju nam djevojke.

Kažu i da im je trenutno naglasak na ovom serijalu i sljedećih nekoliko mjeseci planiraju objavljivati samo epizode vezane uz predstavljanje studija. Željele bi obuhvatiti što veći broj fakulteta kako bi slušatelji dobili što više informacija.

– Sam podcast pokrenule smo s ciljem da se dotičemo tema iz svakodnevice koje se mladima čine kao first world problems. Sve od onoga što pričaju s prijateljima na kavi kao i ono što nervozno pretražuju kada se nemaju kome obratiti. To su teme kao na primjer veze, društvene mreže, život s cimerima, itd. Sličnim temama se mislimo baviti u budućnosti nakon ovog serijala, zaključuju Ivana i Ivona.

Pozvale su i sve koje imaju dodatna pitanja vezana uz  fakultet, studiranje ili maturu da im se jave u komentarima epizoda ili putem email-a [email protected]. Na isti mail mogu im se javiti i studenti koji bi željeli sudjelovati u epizodi i ispričati maturantima kako je to studirati na njihovom fakultetu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap