Pretraga

‘Podli pokušaj zbunjivanja u 29. zadatku’: Maturanti uočili grešku u ispitnom materijalu iz Informatike

A- A+

Drugi tjedan ljetnog roka državne mature zatvaraju dva popularna izborna predmeta – Informatika i Psihologija. Ispit iz Informatike završen je u 10:40, a maturanti koji su ga polagali otkrivaju kako je on protekao. Dio maturanata, kažu nam, primijetio je grešku u kodu C jezika u pomoćnoj knjižici kod 29. zadatka.

Foto: Srednja.hr

Oko 2.600 maturanata jutros je pisalo ispit državne mature iz Informatike. Svi oni imali su 100 minuta za rješavanje 36 zadataka. Nakon ispita smo porazgovarali s petero učenika, od kojih je većina rekla kako im sami zadaci nisu bili preteški.

Greška u pomoćnoj knjižici

– Pošto je moja škola većinom orijentirana na elektrotehniku i informatiku, test mi nije bio posebno težak i zbog toga što sam išao na natjecanja iz informatike i algoritama, naprotiv tome mislim da sam odlično riješio test, očekujem rezultat veći od 95%, optimističan je Matej iz Elektrotehničke škole Zagreb.

Opisuje nam kako mu je najteži zadatak bio pojednostaviti logički izraz nakon što se trebalo preko logičkih sklopova napisati taj izraz, ali bez pojednostavljivanja. Smatra da razlog leži u tome što je to bio jedan od posljednjih zadataka pa je pomalo već izgubio koncentraciju rješavajući ga. Matej je, kao i nekolicina drugih maturanata, primijetio grešku u  u pomoćnoj knjižici kod jednog od zadataka.

– Uočio sam grešku na 7. stranici na pomoćnoj knjižici u 29. zadatku u kodu C jezika. U Pythonu je dobro napisan kod (print(k)), dok je u C jeziku bila greška to što je pisalo printf(“%d”, n);, a trebalo je pisati printf(“%d”, k);. Taj me zadatak zamalo uspio zabuniti, ali sam na vrijeme skužio grešku koju sam sa dežurnim profesorom poslije isteka vremena prijavio, kaže Matej koji se za Informatiku zapravo pripremao sve četiri godine srednje sudjelujući na natjecanju INFOCup.

Ističe kako mu se ispit nije činio ništa težim niti lakšim u odnosu na one provedene prijašnjih godina, a vremena za njegovo rješavanje bilo je sasvim dovoljno. Pred njim su još ispiti iz Fizike, Hrvatskog i Matematike nakon čega se nada upisati preddiplomski studij programskog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra, a nakon toga i diplomski studij istog smjera.

Izdvojeni članak
matura biologija

Objavljena su rješenja mature iz Biologije: Dijelu učenika priznat odgovor zbog greške u ispitu

‘Smatram da je moj test remek-djelo’

Pozitivna je nakon ispita i maturantica Sara iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima.

– Koliko sam učila tako sam i napisala, ispit je mogao biti i teži te se osjećam samouvjereno i sigurno u svoje postignuće. Smatram da je moj test remek-djelo te se zahvaljujem svom profesoru Ivanu. Ništa nije bilo pretežito teško osim podlog pokušaja zbunjivanja u 29. zadatku. Naravno da sam primijetila grešku. Sintaksa koda nije bila točna, naime rješavala sam po Phyton programskom jeziku jer je imao shvatljiviju petlju nego C jezik. Grešku sam primijetila prilikom provjere zadatka kada sam prolazila kroz C programski jezik, prepričava nam Sara.

Napominje i da su se pojavili neki zadaci koji su bili zadani na prije provedenim ispitima.

– Pripremala sam se sve četiri godine za ovu maturu te je završno učenje sadržavalo rješavanje svih prošlih matura. Očekujem odličan uspjeh, ali zadovoljit ću se i vrlo dobrim. Od izbornih odabrala sam još biologiju, kemiju i fiziku te planiram upisati FER, kaže Sara.

Nekima se ispit činio lakšim od prijašnjih

Za Ivana iz Trgovačke škole u Zagrebu nije bilo iznenađujućih pitanja, niti onih koje je prvi puta vidio – sve je bilo sadržano u skripti iz koje je učio.

– Inače mi ne idu logički sklopovi i Booleova algebra, pa sam 13. zadatak gdje je trebalo pojednostaviti logički izraz pogađao. Nisam siguran je li se neki zadatak ponovio, no siguran sam da ih je bilo puno sličnih onima iz skripte, kaže nam Ivan.

Pohađao je organizirane pripreme jer u školi nije radio ništa od onoga što se ispituje na maturi.

– Prvi put sam vidio logičke sklopove i heksadekadske brojeve ove godine na proljeće. Ovaj ispit mi se čak činio lakšim od onog od prošle godine, a ako nije lakši vjerojatno sam ga užasno napisao. U mojoj školi jedini sam pisao Informatiku, zapravo pisao je još jedan dečko koji je zabunom stavio Informatiku ili se predomislio, nisam siguran, izašao je nakon 30 minuta i onda sam bio sam. Imao sam tišinu dok sam rješavao ispit, osim nekih pet minuta kada je netko vani puštao Krankšvestera, kaže nam Ivan koji je na kraju imao dovoljno vremena i za provjeru napisanog.

Ivan očekuje četvorku no bit će zadovoljan i  trojkom jer mu Informatika nosi 10% bodova, pa će eventualan nedostatak nadoknaditi ‘rasturanjem’ matematike, kaže.

Izdvojeni članak
maturantica uči politiku i gospodarstvo

Maturante na PiG-u iznenadio niz pitanja: ‘Kao da smo pisali ispit iz poduzetništva’

Vremena je bilo dovoljno

Marijan iz Tehničke škole Požega prije ispita je bio stava da će mu zbog slabijih priprema zadaci biti teži no što su zapravo bili.

– Prošao sam samo kroz dvije mature od prethodnih godina. Sada nakon mature imam dojam da zapravo nije bilo tako teško, unatoč lošijim pripremama. Iako nismo imali posebno informatiku kao predmet, mi smo kroz druge predmete prošli i naučili stvari koje su se nalazile na maturi. Na primjeri logičke funkcije, Python i C jezik, te Word i Excel. Zadatci su bili sličnog tipa kao oni s prethodnih matura jer su to zadatci kod kojih se traži da mi nešto napišemo i da mi nađemo rješenje. Na primjer kod pisanja jednadžbi funkcija i kada tražimo što će program ispisati. U odnosnu na prošlogodišnju maturu iz Informatike na ljetnom roku mislim da je ove godine malo lakše, no ne mora biti da je tako svima. Što se tiče vremena, ima ga sasvim dosta za mirno rješavanje ispita i mislim da bi svatko uz malo truda mogao riješiti ispit s najmanje trojkom koju i sam očekujem, iako je moglo puno bolje, zaključuje Marijan.

Roman iz Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod zaboravio je ukloniti ovaj ispit s popisa izbornih predmeta pa je izašao, kaže, ‘reda radi’.

–  Ispit mi se činio poprilično lak, osjećam se opušteno i siguran sam u prolaz. Najteža su mi bili zadnja dva zadatka gdje se mora potpuni kod napisati. Neka su se pitanja i ponovila poput koji je De Morganov zakon npr., pretvaranje iz dekadskog u binarni i još neki. Pripremao sam se rješavajući nekoliko prošlih ispita i učeći iz skripte. Ovogodišnji mi se činio težim nego prijašnjih godina, kaže nam Roman koji na ispitu očekuje dvojku ili trojku, a planira upisati FOI.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap