Pretraga

Pogledajte koliko se maturanata dosad prijavilo na svaki od 900 studija u Hrvatskoj i koji su najpoželjniji

A- A+

Za maturante diljem Hrvatske, kao i sve one koji ove godine žele upisati fakultet, prijave studijskih programa započele su prije nešto više od mjesec dana. Maturanti s tom prijavom ne moraju žuriti, za većinu studija krajnji rok prijave je 18. srpnja, kada će biti objavljeni konačni rezultati mature. Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je novu listu atraktivnosti studija koja sadrži i podatke o trenutnom broju prijava na 900 studija diljem Hrvatske.

Foto: Pixabay

Već više od mjesec dana maturanti i drugi kandidati za upis studijskih programa putem sustava Postani student prijavljuju fakultete i slažu svoje liste prioriteta. Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u čijoj su ingerenciji prijave, objavio je nove podatke o atraktivnosti studija.

Nema promjena na vrhu

Kada je riječ o studijima s kvotom većom od deset mjesta, s vrha te ljestvice i dalje ne silazi studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Trenutni broj prijava za taj studij je 836. No, poželjnost studija definirana je kroz omjer ukupne kvote i broja prvih prijava. Ove godine na logopediju na ERF-u upisuje se 50 studenta, dok je to prvi izbor za 328 maturanata.

Kao i lani, drugi najpoželjniji studij je psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U sustavu Postani student piše kako je upisna kvota za ovu godinu 76 mjesta, prvi je to izbor za 331 maturanta dok je trenutno ukupan broj prijava 935. Po poželjnosti slijedi studij grafičkog dizajna i vizualne komunikacije na Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Ove godine ga može upisati 15 novih studenata, na prvom mjestu ljestvice prioriteta taj studij ima njih 58, dok je ukupan trenutni broj prijava 205.

Prijave studija traju još četiri mjeseca

Napomenimo kako su kvote u sustavu Postani student još uvijek većinom prošlogodišnje, jer značajni broj visokoškolskih ustanova još uvijek nije službeno izglasao i donio kvote za upise u iduću akademsku godinu. U top deset trenutno najpoželjnijih studija ulaze:

1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2. Psihologija, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
3. Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka
4. Kriminalistika, Visoka policijska škola, Zagreb
5. Animirani film i novi mediji, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
6. Psihologija, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
7. Aeronautika- modul vojni pilot, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
8. Radiološka tehnologija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
9. Dizajn, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
10. Izobrazba trenera; smjer: kondicijska priprema sportaša, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Ove godine studiji se mogu prijavljivati u većini slučajeva sve do konačnih rezultata mature, odnosno do 18. srpnja. Iznimka su obično studiji koji imaju prijemne ispite, oni određuju nešto ranije rokove prijave pa je važno da maturanti prate web stranice fakulteta koje prijavljuju. Orijentacijske rang-liste za upise na fakultete bit će objavljene 30. travnja, a ostale važne datume oko upisa u 2022. možete vidjeti ovdje.

U nastavku se nalaze podaci o trenutnom broju prijava na 900 studija u Hrvatskoj, a riječ je o službenim podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [224.83 KB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise na fakultete možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap