Pretraga

Pogledajte kako je zadnjih pet generacija maturanata riješilo obvezne predmete mature

A- A+

Nakon nekoliko mjeseci rada od kuće, učenici završnih razreda vratili su se u klupe. Za 32 tisuće njih započeli su ispiti državne mature, a prvi na rasporedu bili su ispiti A i B razine Hrvatskog jezika. Ove godine ispiti mature pišu se u dva bloka, a prvi su na redu obavezni predmeti. Provjerili smo kako su te predmete riješile protekle generacije maturanata.

Prvi tjedan državne mature je iza nas, maturanti su napisali ispite iz Hrvatskog jezika na A i B razini, prvo test iz jezika i književnosti, a potom i esej. Upravo je to jedan od ispita koji izaziva najveći strah među maturantima, ali ispostavlja se – za to nema razloga. Kako je u našem nedavnom podcastu otkrila Sanja Fulgosi, načelnica Istraživačko – razvojnog odjela NCVVO-a, a inače i profesorica Hrvatskog jezika, s obzirom na prosječnu postotnu riješenost, Hrvatski zapravo ulazi u lakše ispite na maturi. Na brifingu uoči državne mature NCVVO je podijelio materijale koji pokazuju kako se u zadnjih pet godina kretalo prosječno postotno postignuće na obaveznim ispitima.

Kada je riječ o Hrvatskom jeziku, rezultati su najlošiji posljednje dvije godine (tada je postojao minimalan prag na testu i eseju).

Tako je 2015. prosječna postotna riješenost A razine bila 65,9%, a 2018. godine prosjek je iznosio 59,4%, dok je lani prosječan ostvareni postotak na tom ispitu iznosio 58,7%. Na B razini u proteklih su pet godina rezultati bili nešto lošiji – 2015. prosječna postotna riješenost iznosila je 53,5%, a u 2018. samo 46,5%. Lani su učenici malo popravili rezultat iz 2018., pa je prosječna postotna riješenost B razine Hrvatskog na maturi u 2019. iznosila 50,9%.

Izvor: NCVVO

Postotak varira i na Matematici. Na maturi 2015. godine prosječna postotna riješenost tog predmeta na A razini iznosila je 53,5%. Taj rezultat bio je nešto bolji godinu kasnije, da bi u 2018. prosjek riješenosti ispita pao na 48,2%, odnosno na 42,1%, koliko je iznosio prošle godine. Na B razini Matematike prosječna postotna riješenost u 2015. bila je 53,7%, a lani je ‘pala’ na samo 39,9%.

Suprotna je situacija na A razini Engleskog jezika, ispitu na kojem su učenici bili bolji lani u odnosu na 2015. godinu. Te je godine prosječna postotna riješenost bila 73,1%, a na posljednjoj maturi, onoj 2019., iznosila je 77,4%. Nešto lošije maturanti rješavaju B razinu Engleskog – prosječan rezultat u 2015. bio je 63%, a lani 61,9%.

Ispiti iz Matematike i Engleskog tek su pred maturantima, a konačni rezultat ovogodišnje mature bit će poznati 20. srpnja.

Izvor: NCVVO

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Pogledajte kako je zadnjih pet generacija maturanata riješilo obvezne predmete mature
Share via
Copy link
Powered by Social Snap