Pretraga

Pomaknu li se ispiti mature, termini prijemnih ispita se ne mijenjaju

A- A+

Još uvijek nije sigurno hoće li prosvjetari krenuti u štrajk 5. lipnja, stoga je neizvjesno što će se dogoditi i s preostalim ispitima državne mature. Prema vremeniku NCVVO-a na taj se dan trebaju polagati ispiti iz engleskog i talijanskog jezika, stoga bi štrajk mogao dodatno zakomplicirati ovogodišnju maturu. Odgode li se navedeni ispiti, maturanti koji su na listu prioriteta naveli fakultete koji provode dodatna testiranja, neće imati dovoljno vremena za njihovo spremanje. Provjerili smo s pojedinim fakultetima postoji li šansa da se u tom slučaju odgode i termini polaganja prijemnih ispita.

O ovogodišnjoj državnoj maturi vjerojatno će se pričati iz generacije u generaciju. Osim što se u ponedjeljak 27. svibnja dogodila kardinalna pogreška od strane nekoliko koordinatora koji su podijelili umjesto eseja testove iz književnosti i gramatike, još je uvijek neizvjesno kad će se pisati ispiti iz engleskog i talijanskog jezika. Naime, prosvjetari se nisu izjasnili hoće li 5. lipnja krenuti u blokadu ili ne. Zbog mogućnosit da se preostali ispiti državne mature ne održe na termine koji su navedeni u vremeniku, maturanti su u brzi kako će to utjecati na polaganje prijemnih ispita na pojedinim fakultetima.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji i Učiteljski fakultet ne kane odustati od dodatnih ispita uz maturu

Prijemni će se odgoditi samo ako dođe do kolizije

Maturanti i svi koji polažu državnu maturu nakon koje žele upisati Učiteljski fakultet u Zagrebu, 20. lipnja moraju položiti prijemni ispit. No ako prosvjetari odluče krenuti u blokadu i time ugroziti polaganje državne mature, postoji mogućnost da se termin polaganja jako približi 20. lipnju, stoga smo provjerili hoće li se u tom slučaju termin prijemnog ispita također odgoditi.

– Odgoda prijemnog ispita moguća je samo ako dođe do kolizije, to jest ako se ispit državne mature bude održavao na isti dan. Ukoliko se bude odvijao dan prije, prijemni se neće odgađati, objašnjenje je koje smo dobili iz referade Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Za upis na faks u Rijeci i Puli morate položiti ove dodatne ispite

Medicina ne uzima u obzir odgodu testiranja

Uz učiteljski fakultet, prijemni ispiti polažu se i na pojedinim smjerovima Filozofskog fakulteta, Hrvatskim studijima te na Medicinskom i Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za razliku od učiteljskog fakulteta, na Medicinskom fakultetu nisu toliko fleksibilni stoga uopće ne razmatraju mogućnost odgode provođenja dodatnog testiranja za upis studija. 

– Ispit koji provodi Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s NCVVO-om će se održati 4. srpnja 2013. i sigurno neće biti nikakve odgode datuma pisanja ispita, odgovorila nam je Jasna Lovrić Predsjednica Povjerenstva za upis na spomenutom fakultetu.

Tko želi upisati Pravni fakultet 18. lipnja će morati proći razredbeni postupak, dok Hrvatski studiji još uvijek nisu objavili konačne termine provođenja testiranja. Što se tiče Filozofskog fakulteta, termini prijemnih i dodatnih ispita te provjere znanja naznačeni su na internetskim stranicama studijskih programa, te se njihovi termini ne mijenjaju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap