Pretraga

Popis je dosta dug: Pogledajte koji će sve faksevi u 2022. provoditi neku vrstu prijemnog ispita

A- A+

Nakon što se vrate s praznicima, maturanti će još samo mjesec dana ostati u klupama. Za njih se bliži državna matura, kao i upisi na fakultete. Prijave za fakultete započele su 1. veljače i u punom su jeku, a značajan dio studija za upis će i ove godine uvjetovati neku vrstu prijemnog ispita.

Foto: Pexels

Iako sva javna sveučilišta još uvijek nisu objavila sve upisne kvote, a time i ovogodišnje uvjete upisa, maturanti već gotovo tri mjeseca u sustavu Postani student mogu birati studijske programe. Taj proces još nije blizu kraju, jer se u većini slučajeve studiji mogu prijavljivati i odjavljivati sve do objave konačnih rezultata mature, odnosno do 18. srpnja.

No, rok za prijavu može završiti i ranije, pa bi maturanti trebali redovito pratiti informacije objavljene na web stranicama fakulteta koje žele upisati. Prijave obično završavaju ranije u slučaju studija za koje se provodi neki oblik dodatnog ispitivanja. A takvih je studija ove godine, sudeći prema popisu kojeg smo zatražili od Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, dosta.

Izdvojeni članak

Pazite da ih ne propustite: Objavljeni svi važni rokovi za one koji upisuju faks u 2022.

Od većih i među maturantima popularnijih fakulteta prijemni ispit, to je mnogima već poznato, provodi Medicinski fakultet u Zagrebu. Ondje maturanti polažu test u kojem se provjerava znanje iz biologije, fizike i kemije. I Medicinski u Splitu ima prijemni, odnosno provjeru psihomotoričkih vještina, ali za studij dentalne medicine. Kineziološki fakulteti u Zagrebu i Osijeku, pak, provode provjeru i vrednovanje specifičnih motoričkih sposobnosti i znanja.  Prijemni će se morati polagati i na većini akademija, a pristupni intervju moraju obaviti maturanti koji žele upisati i neki od studija Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koje za studij psihologije provodi i test apstraktnog mišljenja.

Popis Središnjeg prijavnog ureda s listom fakulteta koji provode neku vrstu dodatne provjere možete vidjeti u nastavku, a detaljnije o tome za koji se studij provode možete doznati u sustavu Postani student, upisom naziva studija u tražilicu.

Napomena: ako vam popis nije vidljiv, osvježite stranicu.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2022. i u grupi Maturanti 2021./2022. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Popis je dosta dug: Pogledajte koji će sve faksevi u 2022. provoditi neku vrstu prijemnog ispita
Share via
Copy link
Powered by Social Snap