Pretraga

Postupak prijave na ispite državne mature

A- A+

Maturanti koji će ove godine prijavljivati ispite državne mature moći će to učiniti od 1. prosinca do 1. veljače 2014. godine. Svaki pristupnii može prijaviti najviše deset studijskih programa, osim u slučaju prijave dvopredmetnih studija. Donosimo detaljan postupak prijave studija i ispita državne mature.

Sljedeći mjesec, točnije 1. prosinca počinju prijave ispita državne mature i odabir studijskih programa. Maturanti će se moći prijavljivati sve do 1. veljače, a kako bi to ispravno učinili, donosimo detaljan postupak prijave ispita državne mature, kao i studijskih programa.

Izdvojeni članak

Državna matura: Kalendar prijava i polaganja ispita te ispitni katalozi za obvezne i izborne predmete

Odabir studijskih programa

Nakon što se prijavite u sustav, na poveznici ‘Moj odabir’ otvorit će vam se mogućnost prijave do najviše deset studijskih programa, osim ako se radi o prijavi dvopredmetnih studija. Studijske programe trebate poredati prema vlastitim prioritetima, na način da na najviše mjesto liste prioriteta, odnosno prvo mjesto, postavite studijski program koji biste najviše željeli upisati. 

Nakon što ste odabrali svih deset studijskih programa, u isto vrijeme će vam se prijaviti ispiti državne mature koje zahtijevaju odabrani studijski programi. Kod odabira prvog studijskog programa, ako je uvijek istog osnovna razina nekog ispita, ponudit će vam se mogućnost odabira više razine. Osim toga, moći ćete odabrati i željeni strani jezik.

Prijava ispita državne mature

Razine obveznih ispita i popis izbornih ispita državne mature koje ste prijavili bit će prikazane u tablici s desne strane ekrana, a razine koje ćete polagati bit će prikazane neposredno uz sam naziv ispita. Razine koje se nalaze u ostalim stupciima tablice odnose se na zahtjeve pojedinih studijskih programa.

Izdvojeni članak

Završila državna matura, evo kako su je hrvatski maturanti riješili

Ukoliko se odlučite na brisanje određenog studijskog programa, ostat će vam prijavljene razine ispita koje je taj studijski program zahtijevao. Ako pak želite promijeniti razine ispita koje ste odabrali, morat ćete kliknuti na slovo koje označava razinu ispita.

Prijavljivanje dvopredmetnog studija

Ukoliko želite prijaviti dvopredmetni studij na nekom visokom učilištu, omogućit će vam se prijava neograničenog broja dvopredmetnih studijskih programa istog visokog učilišta, a to se ne odnosi na fiksne kombinacije dvopredmetnih studijskih programa koje je visoko učilište unaprijed odredilo. Svaka takva kombinacija se broji kao jedan jednopredmetni studij.

Izdvojeni članak

Državna matura: Pragovi prolaznosti ljetnog roka 2012./2013.

Prije nego prijavite takav studij, trebat ćete na stranicama tog učilišta provjeriti koje su kombinacije dvopredmetnih studijskih programa moguće, a s obzirom da je za dvopredmetni studij potrebno ostvariti pravo upisa na oba dopredmetna programa, bilo bi dobro da prijavite što više takvih studija koji dolaze u obzir za studiranje na nekom visokom učilištu. Naposlijetku, ako se objavom konačnih rang lista nađete unutar upisne kvote na samo jednom dvopredmetnom studijskom programu, bit ćete obrisani s rang liste istog.

Ukoliko se ne želite prijavljivati za upis na studijske programe, već samo za polaganje isipta državne mature, pod poveznicom ‘Moj odabir možete odabrati i samo ispite državne mature.

Postupak prijave na ispite državne mature
Share via
Copy link
Powered by Social Snap