Pretraga

Poznat datum objave orjentacijskih lista za upise na fakseve, maturanti uskoro doznaju kako stoje

A- A+

Prije objave privremenih rezultata mature, a time i privremenih pa konačnih rang-lista za upise na fakultete, bit će objavljene orijentacijske liste. Kako maturanti stoje na njima doznat će sljedeći mjesec.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Orijentacijske rang-liste za upise na studije u ovog godini bit će objavljene 30. travnja u 12.00h, kažu nam iz Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

– Rang-liste kandidata po studijskim programima formiraju se računalnim algoritmom koji za svakoga kandidata pronalazi studij na kojemu može ostvariti pravo upisa, u ovisnosti o postavljenim prioritetima. Sve do trenutka objave konačnih rang-lista, stanje na rang-listama smatra se privremenim. Ogledne rang-liste su one koje se objavljuju prve i na njima se nalaze svi kandidati koji su prijavili studijski program. Kandidat se nakon svakoga sljedećeg periodičkog obnavljanja rang-lista može pojaviti na nekoj drugoj rang-listi ili nestati s rang-liste ovisno o tome jesu li drugi kandidati za iste studijske programe mijenjali svoje liste prioriteta, stoji na službenoj web stranici Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a.

Naglašeno je i kako će svaki kandidat vidjeti svoj plasman samo na onoj rang-listi na kojoj bi u određenom trenutku ostvario pravo upisa te na onim rang-listama koje se na njegovoj listi prioriteta nalaze na višim pozicijama od onog studijskog programa na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa.

Izdvojeni članak
ispit

Provjerili smo koji fakulteti ove godine provode prijemne za upis i u kakvom obliku

Nakon oglednih i nakon privremenih rezultata mature, što je 14. srpnja, bit će objavljene i privremene rang-liste. I one su podložne su promjenama sve do objave konačnih rezultata mature i konačnih rang-lista, 21. srpnja. Tada se s privremenih rang-lista brišu se svi oni kandidati koji nisu zadovoljili uvjete za prijavljene studijske programe.

Podsjetimo, trenutno su, a od sredine veljače, u tijeku prijave studijskih programa. U pravilu maturanti mogu prijavljivati i odjavljivati studije sve do objave rezultata mature, ali sami fakulteti mogu odlučiti i da tok za prijavu istječe ranije. To je obično slučaj sa studijskim programima za čije se upise provode dodatne provjere pa se od maturanata očekuje da redovito prate obavijesti na web stranicama fakulteta koje žele upisati.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap