Pretraga

Poznat datum održavanja prijemnog na Medicinskom u Zagrebu: Evo koliko će iznositi prag prolaznosti

A- A+

Jedan od rijetkih fakulteta koji još uvijek provode prijemne ispite jest i zagrebački Medicinski fakultet. Test provjere znanja dijelova gradiva iz biologije, fizike i kemije bitnih za studij, prijavljuje su sustavu Postani student prijavom MEF-a, a ove godine održat će se 6. srpnja. Donosimo još nekoliko informacija važnih za upis ovog, inače vrlo poželjnog fakulteta među maturantima.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Pravo pristupanja prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu imaju pristupnici koji su u propisanome roku prijavili studijske programe, dostavili liječničku potvrdu i izjavu te podmirili obvezu plaćanja troškova polaganja ispita.

Provjerava se znanje iz biologije, fizike i kemije

Izdvojeni članak

Poznat datum održavanja prijemnog na Filozofskom fakultetu, a objavljeni i primjeri zadataka koji će se pojaviti na ispitu

Troškovi naknade za polaganje testa iznose 200 kuna za sve pristupnike, a trebaju biti podmireni do 30. svibnja 2018. Prijemni se uplaćuje na račun Državnog proračuna RH, a ne Medicinskom fakultetu, a iznos zaduženja i broj računa na koji se troškovi uplaćuju, putem e-bankinga ili u poslovnici banke ili pošte, vidljiv je svim pristupnicima na njihovoj stranici u sustavu na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.

– Napominjemo da se izvršene uplate u sustavu evidentiraju prema kalendaru pisanja ispita državne mature odnosno testa dodatne provjere, stoji u napomeni na stranicama Postani student.

Sam test provjere znanja ove će se godine održati 6. srpnja u Zagrebu, dok će točna adresa pristupnicima biti vidljiva na njihovoj stranici u sustavu pet dana prije pisanja ispita na poveznici Moj raspored.

Ukupan broj bodova na prijemnom iznosi 560, a prag prolaznosti je 280 bodova (50%). Prag po svakom predmetu na testu provjere znanja – biologija, fizika, kemija – iznosi 39%. Prema informacijama dostupnima na stranicama MEF-a, dozvoljeni pribor tijekom pisanje je kemijska olovka koja piše crnom ili plavom bojom, džepno računalo istih karakteristika kao za ispite državne mature i to bez poklopca.

– Svi pristupnici na testiranje su dužni sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu i dozvoljeni pribor za pisanje. Kašnjenje na ispit nije dozvoljeno te se kandidatima koji ne dođu na početak pisanja ispita neće dozvoliti ulazak u ispitnu prostoriju, poručuju s MEF-a.

Rok za dostavu dodatne dokumentacije 30. svibnja

Izdvojeni članak

Stručnjaci u pravu: Nema razlike u rezultatima prijemnih na Filozofskom u Rijeci i Hrvatskim studijima bez obzira na identičan ispit

Ukupna kvota za upis studija Medicine na zagrebačkom MEF-u ove godine iznosi 300, a lista poretka prijavljenih kandidata na upis za studijski program sastavlja se prema sljedećem sustavu bodovanja:

a) Na temelju uspjeha u srednjoj školi – do 200 bodova
b) Na temelju položenih ispita na državnoj maturi – do 240 bodova
– Hrvatski jezik – razina A – do 100 bodova
– Matematika – razina A – do 40 bodova
– Engleski jezik – razina A – do 100 bodova

c) Na temelju provjere posebnih sposobnosti – do 560 bodova

Tijekom četverogodišnjega obrazovanja kandidat mora odslušati i položiti bar po dvije godine nastave iz predmeta Biologija, Fizika i Kemija. Ako nije odslušao dvije godine nastave iz predmeta Latinski jezik, kandidat mora taj jezik položiti do upisa u drugu godinu studija.

d) Na temelju dodatnih učenikovih postignuća – nema bodova

Još jedna važna napomena oko upisa na MEF je ta da pristupnici koji su završili srednju školu ili su do sada studirali u Republici Hrvatskoj, pregled za izdavanje Potvrde o psihofizičkim sposobnostima za studij medicine obavljaju kod nadležnih školskih liječnika. Prilikom upisa kandidati moraju priložiti i potpisanu izjavu da ne boluje od psihičkih bolesti koje bi omele studij medicine, a koje su nepoznate liječniku školske medicine. Dodatnu dokumentaciju pristupnik može predati u periodu od 2. do 30. svibnja osobno na Medicinskom fakultetu ili preporučenom pošiljkom na adresu MEF-a. Detaljnije informacije oko upisa na Medicinski fakultet u Zagrebu moguće je pronaći na ovoj poveznici.