Pretraga

Poznati detalji dodjele nagrade Soljačić: Začudile su nas neke ovogodišnje promjene

A- A+

Nagradu Soljačić, koja će se po sada već jubilarni peti put dodijeliti sutra od 11 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, dobit će Iva Barać. Bivša maturantica III. gimnazije Split, bez greške je riješila Matematiku više razine te Fiziku, što će joj na konto donijeti 5.000 američkih dolara.

Iva Barać/ foto: Privatna arhiva

Ivi će nagradu uručiti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te Marin Soljačić, utemeljitelj Nagrade i donator, profesor na Odsjeku za fiziku na uglednome Massachusetts Institute of Technology (MIT)

 

No, s po 2.500 kuna, bit će nagrađeno i 20-ak drugih maturanata, koji su se ove godine svojim rezultatima na maturi. Međutim, sutra će uz Ivu, biti tek četvero njih iz strukovnih škola, koji su po jedan ispit na maturi riješili bez greške.

Suprotno od dosadašnje prakse, tamo neće biti i ostali najbolji maturanti, a o razlozima se Ministarstvo u svome priopćenju ne izjašnjava.

Izdvojeni članak

FER se pohvalio novoupisanim studentima: Otkrivaju iz kojih škola im dolaze najbolji brucoši

Tek navode da će ‘za izniman rezultat iz ispita Hrvatskoga jezika, Matematike i obveznoga stranog jezika na višoj, A razini, bit će nagrađeno 20 učenika, a njima će nagrade biti uručene sljedeći tjedan.’

Njihova imena, kao i imena strukovnjaka koje će nagraditi sutra, MZO će objaviti tek na proglašenju.

Inače, idući tjedan se po prvi put dodjeljuje i Nagrada Sakač za najbolje riješen ispit iz Informatike. Dobit će ju Marko Rajković iz III. gimnazije Osijek. Ostaje nejasno hoće li ostali najbolji maturanti biti nagrađeni tom prilikom ili pak nekom trećom.

Na kraju ponovimo i kriterije za dobivanje Nagrade Soljačić. Nju dobiva maturant s najboljim rezultatom iz Matematike više razine. Ako ih dvoje ili više ima isti postotak riješenosti matematike, gleda se tko ima najbolji rezultat iz Fizike.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.