Pretraga

Poznati novi uvjeti upisa na najpopularniji studij Filozofskog: Prijemni otkazan i na riječkoj psihologiji i engleskom

A- A+

Za ovu godinu, a zbog epidemiološke situacije, Filozofsku fakultet u Zagrebu (FFZG) ukinuo je prijemni za upis svog najpopularnijeg studija – psihologije. Doznali smo kako će izgledati novi uvjeti upisa. Osim Filozofskog u Zagrebu koji neće provoditi ni test predznanja za upis anglistike, prijemni je za studij psihologije i studij engleskog jezika ukinuo i Filozofski fakultet u Rijeci (FFRI).

Foto: Ben Mullins, Unsplash

Protekle srijede s Filozofskog u Zagrebu izvijestili su kako se za ovogodišnje upise neće provoditi prijemni za upis anglistike i psihologije. Na anglistici je to trebao biti ispit predznanja jezika, a za psihologiju se trebao provesti test intelektualnih sposobnosti koji je bio zadržan samo za upis tog studija.

Novi sustav bodovanja za upis psihologije

Ovogodišnji ga maturanti neće polagati zbog epidemiološke situacije, pojasnili su s FFZG-a, a tu odluku Filozofskog treba još potvrditi Senat Sveučilišta u Zagrebu. Prijemni ispit za psihologiju, trenutno drugi najpoželjniji studij među maturantima, trebao je nositi 30% bodova prilikom upisa. Kako nam kažu s Filozofskog, postotak koji je bio dodijeljen testu intelektualnih sposobnosti raspodijeljen je na uspjeh u srednjoj školi i obavezne predmete državne mature. Vrednovanje izbornih predmeta i dodatnih učenikovih postignuća ostaju nepromijenjeni. Bodovanje će izgledati ovako:

Izdvojeni članak

Filozofski fakultet ukinuo prijemni i za svoj napopularniji studij: Nema ni ispita predznanja za upis anglistike

  • temeljem uspjeha u srednjoj školi: do 300 bodova (30%)
  • temeljem položenih obaveznih ispita na državnoj maturi:Hrvatski jezik (viša razina) do 230 bodova (23%)
    Matematika (viša razina) do 230 bodova  (23%)
    Strani (ili klasični) jezik (viša razina) do 140 bodova (14%)
  • Izborni predmet (Psihologija ili Biologija ili Filozofija ili Fizika ili Informatika ili Kemija ili Logika ili Sociologija) – pristupnik je dužan položiti jedan od navedenih predmeta. Vrednovat će se najbolji rezultat: do 50 bodova (5%)
  • temeljem dodatnih učenikovih postignuća:  do 50 bodova (5%)

Pitali smo Filozofski i hoće li maturantima koji su već uplatili prijemni novac biti vraćen.

– Svakako. Do sada je evidentirana samo jedna uplata jer uobičajeno kandidati uplate vrše neposredno prije samih prijava koje su trebale biti krajem lipnja i naravno da će sredstva biti vraćena, kažu nam iz službe za odnose s javnošću Fakulteta.

Na FFZG-u izmijenjeni termini ispita predznanja jezika

Ipak, jedna vrsta prijemnih ostaje, a to su ispiti predznanja za upis francuskog, španjolskog i klasičnih jezika. Tu je došlo do izmjene termina radi novog kalendara mature.

– Zbog promjena termina ispita državne mature ispiti predznanja za francuski jezik, španjolski jezik i klasične jezike su promijenjeni. Održat će se 4. i 6. srpnja 2020. prema rasporedu po dvoranama koji će biti objavljen na http://upisi.ffzg.unizg.hr.Te ispite trebaju prijaviti samo oni kandidati koji uvjet nisu ispunili na neki drugi propisani način. Dakle, ne polažu svi kandidati za te studije, pa se tu ne očekuje veliki broj prijava što onda ne predstavlja problem za provedbu u uvjetima epidemioloških mjera, kažu nam s Filozofskog.

Ni na riječkom Filozofskom nema prijemnog za psihologiju i engleski

Izdvojeni članak

Prijemni za novi studij logopedije bit će online: Prijave već krenule, evo kako će postupak izgledati

Filozofski u Zagrebu nije jedini koji je za ovu godinu ukinuo prijemni. Isto je učinio i Filozofski fakultet u Rijeci, koji je također ukinuo prijemne za psihologiju i studij engleskog jezika.

– Zbog epidemiološke situacije mi smo kroz rasprave na pripadnim odsjecima zaključili da ne možemo organizirati dodatne provjere za studij Engleskoga jezik i književnosti te za studij Psihologije zbog velikoga broj kandidata. Tu je odluku potvrdilo Fakultetsko vijeće na e-sjednici održanoj 12-13. svibnja 2020. Tu je Odluku FV potvrdio Senat Sveučilišta u Rijeci na svojoj sjednici 19. svibnja 2020., kazala nam je dekanica FFRI, Ines Srdoč-Konestra.

Psihologija i engleski jezik i književnost su jedina dva studija na tom fakultetu koja za upis imaju dodatnu provjeru, a navedena odluka vrijedi samo za upis u sljedeću ak. god. 2020/2021., napominje dekanica Filozofskog u Rijeci.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Copy link
Powered by Social Snap