Pretraga

Poznato kako će izgledati pisanje probnog eseja: MZO smo pitali i zašto su ‘Glembajevi’ ostali na popisu A razine

A- A+

Više je odluka vezanih uz državnu maturu doneseno ovih dana – od one da se probni esej piše 12. svibnja, a objavljeno je i koje se gradivo uklanja iz obaveznih ispita, do današnje izjave ministrice Divjak da su epidemiološke upute su takve da se pišu samo obvezni predmeti. Povlači to i niz pitanja sa sobom, a ove srijede u prijepodnevnim satima poslali smo upit u Ministarstvo vezan uz to kada će biti objavljene upute epidemiologa za polaganje mature, kako će izgledati probni esej te zašto s popisa djela za višu razinu nisu uklonjena ‘Gospoda Glembajevi’, koji su uklonjeni s popisa za osnovnu razinu.

Foto: srednja.hr

U utorak će maturanti koji to žele pisati probni esej iz Hrvatskog jezika i to online putem. Virtualni esej pisat će se na virtualnoj platformi Loomen, a prijave su moguće do 7. svibnja putem ove poveznice. Kako prije nekoliko dana istaknuli iz Ministarstva, ciljevi ovog projekta su omogućavanje maturantima gimnazija i četverogodišnjih i petogodišnjih strukovnih škola da prije pisanja ispita državne mature dobiju povratne informacije o uspješnosti pisanja eseja te ispitivanje tehnoloških mogućnosti online pisanja ispita državne mature.

‘Učenici koji su pristali na videonadzor, bit će praćeni tijekom pisanja’

Izdvojeni članak

Šokantna odluka: Ministrica Divjak otkazuje izborne predmete mature

Ministarstvo smo danas pitali kako će taj probni esej izgledati, hoće li se snimati kamerama kao i moraju li učenici koji ga pišu toga dana sudjelovati u online nastavi.

– Učenici se trebaju prijaviti na sustav 15 minuta prije početka pisanja, dakle u 9,45. Tih 15 minuta su im na raspolaganju za čitanje uputa u kojima će se naći informacije o trajanju pisanja eseja, ikone za brojanje riječi i sl. Učenici će imati na raspolaganju 160 minuta za pisanje eseja, kako je i inače predviđeno. Učenici koji su pristali na videonadzor, bit će praćeni tijekom pisanja, takav se tehnički postupak provodi radi ispitivanja mogućnosti sustava za pisanje ispita državne mature, stoji u službenom odgovoru Ministarstva.

Izostanak na dan pisanja probnog eseja opravdan

Dodaju, rezultate će pristupnici probnom eseju dobiti nakon provedbe ocjenjivanja, a u najkraćem mogućem roku. 

Izdvojeni članak

Probni esej iz Hrvatskog piše se sljedećeg tjedna i to online putem: Krenule prijave maturanata

– Maturanti na dan pisanja probnog eseja nisu obvezni sudjelovati u radu u virtualnim učionicama, izostanak će biti opravdan onim maturantima koji uistinu i napišu esej i predaju ga na ocjenjivanje. Ravnatelji i razrednici će dobiti popis maturanta koji su sudjelovali u pisanju eseja i uistinu predali esej na ocjenjivanje, ističu iz Ministarstva.

Temeljem brojnih upita ovogodišnjih pristupnika maturi, pitali smo MZO i mogu li probnom eseju pristupiti i kandidati iz BiH te bivši maturanti koji ove godine ponovno pišu maturu.

– Sudjelovanje u provedbi online esej obuhvatit će samo ovogodišnje maturante u Hrvatskoj, kratko odgovaraju na to pitanje.

Maturanti primijetili nelogičnost u izmjenama popisa za esej

Istoga dana kada je najavljen probni esej, NCVVO je objavio i popis sadržaja drugog polugodišta četvrtog

razreda. No, maturanti su tu primijetili jednu nelogičnost.

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Vijest koju smo dugo čekali: Otkriveno koje se gradivo neće pisati na ovogodišnjoj maturi

Naime, prije izmjena u katalogu iz Hrvatskog su se na popisu djela za višu razinu eseja nalazila dva Krležina djela – Povratak Filipa Latinovicza i Gospoda Glembajevi, a na osnovnoj samo Gospoda Glembajevi. Međutim, prema izmjeni koju je NCVVO objavio, s više razine uklonjen je samo Povratak Filipa Latinovicza, dok su Gospoda Glembajevi na popisu za A razinu ostali, a uklonjeni su s popisa za osnovnu razinu. Pitali smo Ministarstvo zašto je tako učinjeno.

– S obzirom na to da su se na popisu književnih djela za esej na A razini nalazila dva Krležina djela, odlučeno je da se jedno djelo ukloni s popisa – roman Povratak Filipa Latinovicza jer je kronološki djelo objavljeno kasnije nego drama Gospoda Glembajevi. S popisa djela za esej na A razini uklonilo se tri odnosno četiri djela, iz drugog polugodišta četvrtog razreda, pa je odlučeno da se s popisa djela za esej na B razini uklone dva jedina djela iz drugog polugodišta četvrtoga razreda – pjesništvo Dobriše Cesarića i drama Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi. Drugo razdoblje u književnosti 20. stoljeća neće se ispitivati u dijelu ispita koji se odnosi na književnost, stoji u službenom očitovanju Ministarstva.

HZJZ uskoro objavljuje epidemiološke upute za pisanje mature

Izdvojeni članak

[Glas maturantice] ‘Ukidanje izbornih predmeta na državnoj maturi je glupost i bezobrazluk’

Podsjetimo, ove srijede ministrica Divjak izjavila je da je jasno da se pišu samo obavezni predmeti na maturi, radi epidemioloških uputa.

– Epidemiološke upute su takve da je jasno da se pišu samo obvezni predmeti, nema mjesta za pisanje izbornih predmeta, NCVVO je predložio novi kalendar pisanja obveznih ispita državne mature, MZO dao suglasnost za kalendar i očekujem da NCVVO objavi kalendar, rekla je Divjak.

No, kada će te upute biti objavljene, na raniji današnji upit Ministarstvu nismo dobili konkretan odgovor.

– Upute HZJZ-a vezane uz provedbu državne mature su gotove i bit će uskoro objavljene od strane HZJZ-a, kazali su nam kratko iz službe za odnose s javnošću Ministarstva obrazovanja.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Poznato kako će izgledati pisanje probnog eseja: MZO smo pitali i zašto su ‘Glembajevi’ ostali na popisu A razine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap