Poznato kada počinju prijave ispita na jesenskom roku mature: Ovo su najvažniji datumi za pristupnike

Poznato je kako je negativnih ocjena na dva ključna ispita mature, Hrvatskom i Matematici, na ovome roku državne mature bilo 8.748. Zabrinjava podatak i kako je maturu palo najviše gimnazijalaca do sada, njih 1.041. A to im je obavezan ispit za završetak srednjoškolskog obrazovanja. Mnogi od njih okušat će se zato na jesenskom roku, a prijave ispita za taj rok počinju već 20. srpnja.

Jučer je Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila broj slobodnih mjesta nakon ljetnog roka upisa na fakultete. Nedugo zatim, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja postavio je na svoje stranice važne datume jesenskog roka državne mature.

Prijava ispita vrši se putem sustava Postani student u razdoblju od 20. srpnja od 12 sati do 31. srpnja također do 12 sati. 

Naknadne prijave, odjave i promjene ispita

Doznajemo koji je najpoželjniji studij u Hrvatskoj te koliko je slobodnih mjesta ostalo na fakultetima

Ako kandidati iz opravdanih razloga ispit ne prijave u spomenutom roku, naknadno ispite mogu prijaviti od 31. srpnja do 6. kolovoza (uključujući i taj dan).

Opravdani razlozi za naknadnu prijavu ispita su teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća i slične izvanredne okolnosti. Učenici koji su ove godine završili četvrti ili peti razred u srednjim školama zamolbu za naknadnu prijavu s odgovarajućom dokumentacijom predaju Školskom ispitnom povjerenstvu. Ostali pristupnici popunjeni obrazac zamolbe sa skeniranom odgovarajućom dokumentacijom dostavljaju Centru putem e-pošte naknadna.prijava@ncvvo.hr .

Rok za promjenu prijavljenih ispita ili razine prijavljenih ispita je od 31. srpnja do 6. kolovoza, isto kada traje i rok za odjavu prijavljenih ispita u jesenskom roku. Baš kao i kod poviše spomenutog procesa naknadnih prijava i u ova dva slučaja učenici obrasce za promjenu ili odjavu ispita predaju Školskom ispitnom povjerenstvu, a ostali pristupnici u NCVVO. Obrasci se mogu preuzeti ovdje.

Plaćanje troškova polaganja ispita

Stanje je alarmantno: Svaki deseti gimnazijalac pao državnu maturu!

Učenici koji ponavljaju polaganje ispita jer su na ljetnom roku dobili negativnu ocjenu ne plaćaju troškove polaganja ispita u jesenskome roku. Ako, pak žele pokušati popraviti dobivenu pozitivnu ocjenu, ispit će morati platiti. Pristupnici koji imaju zaduženja iz prethodnih rokova moraju podmiriti dugovanja, jer se uplate evidentiraju prvo za neuplaćene ispite iz prethodnih rokova. U svakom slučaju, obveza plaćanja vidljiva je pristupnicima nakon prijave ispita pored svakog prijavljenog ispita pod poveznicom Moj odabir i na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.

Rok za uplatu ispita je do 6. kolovoza u 23:59, a uplate nakon tog roka neće biti prihvaćene. Važno je naglasiti kako nije moguće s vlastitim pozivom na broj odobrenja uplatiti ispit drugoga pristupnika, niti od drugoga pristupnika prepisati poziv na broj. NCVVO-u nije potrebno slati presliku uplatnice, osim u slučajevima kada uplata nije evidentirana niti nakon pet dana.

Prvi ispiti pišu se već 21. kolovoza

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

Jesenski rok mature započinje već 21. kolovoza, ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina. Od predmeta koji tradicionalno imaju veći broj prijava na maturi prvi je na rasporedu Engleski koji se polaže 26. kolovoza. Test iz Hrvatskog pisat će se 27. kolovoza, a esej dan kasnije, 28. kolovoza. Već 30. kolovoza na rasporedu je ispit iz Matematike. Jesenski rok državne mature završava 6. rujna.

Prvi rezultati bit će objavljeni 11. rujna, rok za prigovore je 13. rujna, a konačne rezultate pristupnici će dobiti 15. rujna 2019. godine. Čitav kalendar jesenskog roka možete vidjeti pri dnu teksta. *napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Napomenimo za kraj kako pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici završnih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj ispite pišu u školama, a ostali pristupnici prijavljene ispite pišu u Zagrebu.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

One comment

  1. Molim vas pojašnjenje: pala sam iz jednog predmeta na DM. Da li polažem samo njega ili sve obavezne predmete?
    Hvala:)

Odgovori