Pretraga

Pozor, maturanti: Izašle su prve, orijentacijske rang-liste za upise na fakultete u 2023.

A- A+

Ovoga petka prijepodne u sustavu Postani student objavljene su prve, orijentacijske rang-liste za upise na fakultete u 2023. godini. Maturanti na njima mogu vidjeti svoje bodovno stanje koje je privremeno. Te su liste podložne promjenama i osvježavaju se svakog punog sata.

prijave za faks u sustavu postani student

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koji je nadležan za prijave studijskih programa, izvijestio je kako su ovog petka objavljene prve, orijentacijske rang-liste za upis na studijske programe.

Osvježavat će se svakih sat vremena

Na njima svaki kandidat može pratiti svoje privremeno bodovno stanje s obzirom na prijavljene studijske programe.

Orijentacijske rang-liste kandidatima su dostupne na mrežnoj stranici Postani student, unutar izbornika Moji rezultati/Rezultati po prijavljenim studijskim programima. Iz Središnjeg prijavnog ureda napominju da su ove prve liste podložne promjenama te će se osvježavati svakog punog sata.

Orijentacijske odnosno ogledne rang-liste su liste koje se objavljuju prve i na kojima se nalaze svi kandidati koji su prijavili studijski program.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu rektorat zgrada

Sveučilište u Zagrebu objavilo broj upisnih mjesta za svaki studij: Dva velika faksa smanjila kvote

Sve do trenutka objave konačnih rang-lista, stanje na rang-listama smatra se privremenim

– Kandidat se nakon svakoga sljedećeg periodičkog obnavljanja rang-lista može pojaviti na nekoj drugoj rang-listi ili nestati s rang-liste ovisno o tome jesu li drugi kandidati za iste studijske programe mijenjali svoje liste prioriteta. Svaki kandidat će vidjeti svoj plasman samo na onoj rang-listi na kojoj bi u određenom trenutku ostvario pravo upisa te na onim rang-listama koje se na njegovoj listi prioriteta nalaze na višim pozicijama od onog studijskog programa na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa, piše u objašnjenju Središnjeg prijavnog ureda.

Sve do trenutka objave konačnih rang-lista, stanje na rang-listama smatra se privremenim. U ovoj godini studiji se mogu prijavljivati sve do konačnih rezultata mature, odnosno do 19. srpnja u 13:59 sati, nakon čega i izlaze spomenute konačne rang-liste. Postoje iznimke kada je u pitanju rok za prijavu studija, a to su obično studiji koji imaju prijemne ispite. Fakulteti koji ih provode određuju nešto ranije rokove prijave pa je važno da maturanti prate web stranice fakulteta koje prijavljuju.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Copy link
Powered by Social Snap