Pretraga

Pozor, maturanti: Prije pisanja ispita morate obaviti važnu radnju, rok istječe za par dana

A- A+

Prvi ispit državne mature piše se već u utorak, a prijave ispita davno su završene. Ipak, još je jedna važna radnja koju maturanti moraju obaviti – potvrda ocjena iz srednje škole.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Maturanti koji izlaze na državnu maturu moraju do 30. svibnja potvrditi ocjene iz četvrtog, odnosno petog razreda srednjih škola. Zadnja je to važna radnja koju obavljaju uoči ispita.

Prve ispite maturanti će pisati već u utorak, 1. lipnja, a tradicionalno su na rasporedu ispiti materinskih jezika – Češki, Mađarski, Srpski i Talijanski.

Podsjetimo, kalendar mature nedavno je izmijenjen pa je od ispita s tradicionalno većim brojem prijava prvi je na rasporedu Engleski jezik. A razina tog predmeta piše se 4. lipnja, a B razina 7. lipnja. Hrvatski se piše u četvrtom tjednu mature, i pritom se svaka razina i svaki dio ispita piše na različite datume. Tako se 21. lipnja piše test iz jezika i književnosti na A razini Hrvatskog, a 23. lipnja test na B razini. Maturanti će esej na A razini pisati 24. lipnja, a esej na B razini piše se 25. lipnja. Matematika na višoj razini će se pisati 28. lipnja, a na osnovnoj dan nakon. Čitav kalendar možete vidjeti ovdje.

Privremeni rezultati mature bit će objavljeni 14. srpnja, a konačni 21. srpnja. Sve do tog datuma maturanti mogu mijenjati listu prioriteta u sustavu Postani student, odnosno prijavljivati i odjavljivati studije.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap