Pretraga

Pred maturantima je Matematika, ovo su posljednje pripreme: Pokušajte dobiti barem 5/10 na pitanjima iz 2021.

A- A+

Posljednji ispit koji maturanti polažu na ovogodišnjem jesenskom roku je Matematika. Piše se u ponedjeljak, kao i na druga dva obvezna ispita, mogli su birati hoće li ju polagati na višoj ili osnovnoj razini. Za posljednje ponavljanje izdvojili smo po deset pitanja sa svake razine ispita provedenih u 2021. godini.

Foto: Louis Bauer; pexels

Idućeg ponedjeljka za maturante završavaju sve obaveze na državnoj maturi. Toga dana polažu zadnji ispit, Matematiku, njih 16.326 pristupit će B razini, dok ih A razinu piše 9.887. Ispitom državne mature iz Matematike, stoji to u ispitnom katalogu, provjeravaju se postignute razine znanja i kompetencije pristupnika provjeravaju se u pet područja – brojevi, algebra i funkcije, oblik i prostor, mjerenje te podatci statistika i vjerojatnost.

Ove godine na osnovnoj će razini biti ukupno 30 zadataka koji ukupno mogu donijeti 40 bodova i to su dva zadatka više u odnosu na prošlu godinu. Od toga je 20 zadataka ‘na zaokruživanje’, a njih 10 su zadaci kratkog odgovora. Ispit osnovne razine traje 150 minuta bez stanke. I na višoj razini učenici će rješavati 40 zadataka, što je za deset više nego lani. Ispit će se sastojati od 24 zadatka višestrukog izbora, 13 zadataka kratkog odgovora te tri zadatka produženog odgovora. Ukupno svi zadaci kao i lani donose 60 bodova. Ispit više razine piše se 180 minuta i to bez pauze. Više o tome kako će izgledati ovogodišnja matura iz Matematike pročitajte ovdje i pogledajte u videu.

@srednja_hr Jeste li spremni za maturu iz matematike? Donosimo sve najvažnije informacije o zadnjem glavnom ispitu na maturi! Sve o maturi čitajte na portalu srednja.hr #srednjahr #justsrednjathings #skola #matura #maturanti2022 #matura2022 #matematika #hrvatska ♬ San Tropez – Illect Recordings

Mi vam za posljednje ponavljanje donosimo 20 prošlogodišnjih pitanja, po deset sa svake razine. Za odgovaranje je potrebna samo brza registracija u sustav kvizovi.srednja.hr. Napomena, na A i B razini pojavljuju se neka ista pitanja, a zašto se to događa, pročitajte ovdje.

B razina

A razina

 

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.