Pretraga

Preko 16 tisuća maturanata danas je polagalo A razinu Engleskog: Neke mučilo pitanje o pandemiji

A- A+

Više od 16 tisuća maturanata danas je pristupilo A razini ispita iz Engleskog jezika na državnoj maturi. Ispit je krenuo u 9 sati i pisao se do 12. Prema onome što nam kažu maturanti, u globalu nije bio težak, no ipak su ih mučila pitanja u dijelu s čitanjem. Najviše njih istaknulo je tekst o rukopisu, a maturantica Karla kaže da joj je kompliciran bio i dio testa koji se odnosio na pandemije u prošlosti.

matura engleski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Obvezni dio ljetnog roka državne mature započeo je ispitima iz Engleskog jezika kojima je pristupilo preko 25 tisuća maturanata. Kako smo već pisali, dojmovi pristupnika nakon B razine ispita nisu baš spektakularni, a razgovarali smo i s maturantima koji su pisali A razinu. Nekoliko njih s nama je podijelilo inicijalne dojmove i istaknulo neke dijelove ispita koji su im bili teški.

Izdvojeni članak
maturantica

Dojmovi nakon prvog obveznog ispita ‘nisu spektakularni’: ‘Mislim da je matura nepotrebna, bolji bi bili prijemni’

Pitanje o pandemijama iz prošlosti

Karla, maturantica iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule kazala nam je kako je matura u njenoj školi prošla bez ikakvih incidenata. Na eseju je dočekala tema o razlozima za i protiv odlaska na fakultet i to joj je, kaže, bilo lagano. Isto je bilo sa slušnim dijelom ispita, nije bilo nikakvih poteškoća prilikom slušanja snimke. Nešto teži bili su pojedini zadaci čitanja.

– Ispit čitanja je bio u redu po težini osim 2. i 3. zadatka. Drugi je bio vezan uz rukopis, a treći uz pandemije u prošlosti. Tražilo se zaokružiti točne odgovore iz teksta od ponuđena tri. Pitanja su bila otprilike što je pisac rekao za kugu i slično. Bilo je komplicirano jer je korišteno jako puno sinonima i godina koje su me zbunjivale, ispričala nam je Karla.

Nakon Engleskog na ljetnom će roku mature polagati ispite iz Politike i gospodarstva, više razine Hrvatskog jezika te osnovnu razinu Matematike.

– Ako prođem sve predmete planiram studirati Poslovnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, kazala nam je Karla.

‘Nisam se uopće pripremao, išao sam na svježinu’

Josip iz Srednje škole Tina Ujevića u Kutini je, priznaje nam, mislio da će kompletan ispit biti lakši. Položit će ispit, ali ne s očekivanom ocjenom, kaže nam. I njemu je, kao i Karli, teži zadatak bio vezan uz čitanje i to onaj drugi po redu, koji se odnosio na rukopis.

– Najteži zadatak na ispitu je bio iz dijela čitanja. Nisam siguran koji je to zadatak točno no znam da je tema bila handwriting. Zadatak u eseju bio je argumentirati je li za uspješnu karijeru potrebna diploma sa fakulteta, uglavnom obrazložiti zašto je, a zašto nije. Sa zvučnim testom nije bilo problema. Za Engleski se nisam uopće pripremao. Vremena je bilo dovoljno. Incidenata nije bilo. Očekujem najmanje ocjenu 3, kazao nam je Josip.

Njegov kolega iz iste škole Fran smatra da ispit nije bio nešto naročito težak. I on, kao prethodnih dvoje sugovornika, ističe da je čitanje bilo nešto teže u odnosu na ostale dijelove ispite, također ističe zadatak s rukopisom.

– Zadatak ne znam sad koji, ali je bilo nadopunjavanje u tekstu, nešto u vezi handwriting. Nisam se uopće pripremao, išao sam na svježinu. Bio sam gotov 40 minuta prije roka. Sve je prošlo u redu, bez incidenata. Očekujem 4 i mislim upisati povijest na Hrvatskom katoličkom sveučilištu ili Filozofskom fakultetu, ispričao nam je svoje dojmove Fran.

Izdvojeni članak

Kalendar državne mature u 2021/2022. školskoj godini

‘Ispit je bio prelagan’

Za maturanta Ivana, iz turističke gimnazije u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, ispit je bio, kaže, prelagan. Odmalena zna engleski jezik pa se oko ovoga ispita na maturi nije nešto osobito stresirao, a sada, priznaje nam, ipak osjeća određeno olakšanje.

– Najteži zadatak mi je bio zadnji jer sam se dvoumio između rješenja, ali preživio sam. Tema na eseju mi je bila interesantna i imalo se o čemu pisat. Zvuk je na slušnom bio grozan. Išao sam na pripreme u Centru znanja u Vinkovcima. Riješio sam dosta ispita i ovaj je okej naspram ostalih. Vrijeme je bilo okej, malo predugo za moj ukus. Samopouzdano očekujem peticu. Na maturi još pišem Fiziku, Biologiju, Kemiju, Hrvatski i Matematiku, rekao nam je maturant Ivan koji ističe da ni u njegovoj školi nije zabilježen nikakav incident.

 

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

matura engleski
Share via
Copy link
Powered by Social Snap