Pretraga

Preko 2.000 učenika pisalo maturu iz Hrvatskog: Neki opet nisu prepisali odgovore na list za odgovore

A- A+

Ukupno preko dvije tisuće maturanata danas je na jesenskom roku mature pisalo ispit iz Hrvatskog jezika i to prvi dio, test iz jezika i književnosti. Konkretno, A razinu u redovnom roku prijavilo je njih 868, dok su B odabrala polagati 1.283 pristupnika. Dojmovi oko težine ispita su, kako to i obično biva, dosta podijeljeni, a maturantice s kojima smo porazgovarale nakon ispita otkrile su nam i što očekuju na sutrašnjem eseju.

hrvatski jezik esej državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Oni koji nisu položili maturu iz Hrvatskog jezika na ljetnom roku ili žele poboljšati ocjenu s tog roka, ovog su ponedjeljka imali priliku polagati taj ispit u jesenskom roku, točnije njegov prvi dio –  test iz jezika i književnosti.

Neki su zaboravili prepisati odgovore na list za odgovore

U ovoj drugoj skupini onih koji su željeli bolju ocjenu je i Marta, učenica Srednje medicinske škole Slavonski Brod, koja je ispitu pristupila na višoj razinu.

– Iskreno, ispit mi je bio teži nego na ljetnom roku. Razočarana sam zato što na jesenski rok najčešće idu oni koji žele povećati ocjenu, a oni kao u inat stave kompliciraniji ispit, kaže nam Marta.

Kada su u pitanju konkretni zadaci, zastala je, veli, na onom na kojemu je bilo potrebno izdvojiti glagol u srednjem rodu. Išla je na privatne pripreme, dodatno se pripremala u školi te je prošla kroz prijašnje mature.

– Ja sam i na probnoj maturu i na ljetnom i jesenskom roku bila na knap s vremenom. Više vremena ne bi škodilo, kaže nam Marta.

Otkriva i da su tri osobe koje su ispit pisale u istoj učionici kao i ona, zaboravile prepisati list za odgovore, a vrijeme pisanja je isteklo. Takve situacije nisu rijetkost, a o njima smo pisali i nakon nekih prijašnjih rokova. Marta nam kaže i da na ovom ispitu očekuje četvorku ili barem trojku, a na sutrašnjem eseju priželjkuje Glembajeve dok bi voljela izbjeći Kiklopa.

– Budućim maturantima želim poručiti da su mladi i da su godine pred njima. Osim ako ne idu u gimnaziju, neka si ne uzimaju ovako velik zalogaj kao ja, zato što se za redovnu nastavu i šest predmeta mature ne može učiti zajedno. Ja sam dobro prošla, ali svakakvog dana iščekujem neku sijedu, zaključuje Marta koja želi upisati medicinu.

Izdvojeni članak

Izašla su rješenja jesenskog roka mature iz Biologije i Fizike, provjerite što vam je točno

Ponovilo se pitanje o larpurlartizmu

Lorena iz Tehničke škola Virovitica polagala je B razinu ispita.

– Dobro je bilo, poneka pitanja su bila malo trik pitanja, ali sve u svemu dobro je bilo, niti preteško niti prelako. Na jesenski rok sam išla jer se za ljetni nisam toliko spremala pa sam morala ponovno pisati. Ne mogu se baš sjetiti konkretnih zadataka, ali nije bio neki baš težak, možda oni zadatci na početku gdje ima polaznog teksta i mora se onda odgovoriti na pitanja, dosta je bilo povezivanja s cijelim djelom, kaže nam Lorena.

Prisjeća se da se i ove, kao i prijašnjih godina, pojavilo pitanje o larpurlartizmu, ali joj se čini da su prijašnji ispiti bili lakši od ovogodišnjih, što je česti dojam maturanata.

– Naravno, očekujem najveću ocjenu, ali o tom potom jesam li napisala za tu ocjenu. Moram još napisati esej i sve ostalo sam riješila. Pošto sam išla na jesenski rok, mislim da ove godine ništa od fakulteta, ali nagodinu bih mogla ići. Želim upisati fizioterapeuta ili sestrinstvo u Zagrebu, kaže nam Lorena.

Na sutrašnjem eseju priželjkuje Zločin i kaznu ili Stranca.

– Budućim maturantima savjetujem da krenu na vrijeme učiti i spremati se za maturu te da uz svoje skripte koje imaju obavezno prođu kroz stare ispite jer se dosta pitanja ponavljalo, poručuje Lorena.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

hrvatski jezik esej državna matura 2022
Share via
Copy link
Powered by Social Snap