Pretraga

Pričali smo s maturantima nakon ispita iz Povijesti: Zapeli smo na pitanju o poznatim vratima

A- A+

Pitanje o Ištrinim dverima, točnije o lokaciji vrata božice Ištre, maturantima je danas otežalo ispit iz Povijesti. Dvojica maturanata ispričala su nam svoje dojmove s ispita koji je pisalo 603 maturanata.

Foto: srednja.hr

– Ispit nije bio lagan i trebalo je dosta znanja kako bi ga se uspješno riješilo. S obzirom na cjelokupnu situaciju koja je zadesila našu generaciju maturanata moje mišljenje je da nam nisu nimalo izašli u susret, te da je test sastavljen na temelju nekih nerealnih kriterija, kaže nam Fran iz Ekonomsko – turističke škole u Karlovcu.

Karlovački maturant jedan je od 603 maturanata koji su danas 120 minuta pisali ispit državne mature iz predmeta Povijest. Fran nam otkriva i koje mu je bilo najteže pitanje.

Teže nego prije

– Najteži zadatak mi je bio vezan za pitanje o lokaciji vrata božice Ištar. Naime, ako se dobro sjećam pitanje je otprilike glasilo: U kojem gradu se nalaze vrata Božice Ištar? Od ponuđena tri, trebalo je zaokružiti točan odgovor, prepričava Fran.

Pojasnimo, Ištrine dveri bile su osmi ulaz u unutrašnji grad Babilon. Bile su posvećene babilonskoj božici Ištar, ukrašene simbolima lavova i cvijećem. Jedno vrijeme smatrana su i svjetskim čudom, a njihova replika nalazi se u Muzejskom otoku u Berlinu.

Fran kaže kako je vremena bilo dovoljno te kako se za ispit pripremao rješavajući prijašnje mature. Ovogodišnji ispit mu se čini težim nego prijašnji, s čime se djelomično slaže i naš drugi sugovornik, Sven iz Opće gimnazije u Osijeku.

Priznao: Ja se nisam pripremao, ali onaj tko je ne bi trebao imati problema

– Mislim da je ispit bio srednje težak. Iskreno da vam kažem, ja se nisam uopće pripremao za njega jer mi povijest treba za fakultet koji mi je šesti izbor tako da sam ga pisao bez stresa, priznaje Sven.

Dodaje kako je bilo zadataka koji su se ponavljali s prijašnjih matura.

– Također je bilo i težih zadataka, na primjer, meni su bili dosta teški zadatci gdje se trebalo kronološki poredati nekakve događaje ili razdoblja. Mislim da je bilo sasvim dovoljno vremena da se riješi ispit i da se dobro razmisli o svakome pitanju. Nije bilo nikakvih incidenata. Jos pišem hrvatski A razinu i matematiku B razinu te planiram upisati fizioterapiju, a od ovog ispita iz Povijesti iskreno nemam nikakvih očekivanja zato što se nisam pripremao za njega. Mislim da onaj tko je učio ne bi trebao imati problema oko povijesti, zaključuje Sven.

Pričali smo s maturantima nakon ispita iz Povijesti: Zapeli smo na pitanju o poznatim vratima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap