Pretraga

Maturanti, pozor: Sutra je važan dan za sve koji ove godine žele upisati fakultet

A- A+

Među učenicima koji su se na početku polugodišta vratili u škole su maturanti. Za sada se ne planiraju promjene u kalendaru polaganja ispita državne mature, koje maturanti prijavljuju od početka prosinca. U ponedjeljak, 1. veljače, otvaraju se i prijave studijskih programa.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Za tisuće hrvatskih maturanata u ponedjeljak je važan dan. Prijave studijskih programa započinju 1. veljače u 9:00 sati. Tog dana maturantima će biti dostupni i svi podaci o uvjetima upisa za iduću akademsku godinu.

Rok za prijavu studija nije strogo određen

– Studijski programi prijavljuju se na mrežnoj stranici Postani student, nakon prijave s korisničkim podacima, u izborniku Moj odabir/Odaberi novi studijski program. Posebno je važno pratiti mrežne stranice visokih učilišta koje kandidat želi upisati jer se tamo mogu pronaći detaljniji uvjeti za upis na prvu godinu studija te opisi studijskih programa, kao i posebne informacije koje se tiču samo toga visokog učilišta, naglašavaju iz Središnjeg prijavnog ureda.

U pravilu, maturanti studijske programe i popis prioriteta studija mogu mijenjati sve do objave rezultata mature u srpnju. No, valja naglasiti da visoka učilišta mogu odrediti i raniji krajnji datum prijave, što je obično slučaj kod onih koji provode prijemne ispite. Zato bi bilo dobro da pratite web stranice fakulteta koje imate na popisu, gdje će biti navedeno do kada je moguće prijaviti studijske programe.

Izdvojeni članak

Ove godine dvojka na eseju neće biti uvjet za prolazak Hrvatskog, ništa ni od strožih kazni za prepisivače na maturi

Još 15-ak dana traju prijave ispita

Inače, prijave ispita državne mature započele su 1. prosinca i traju do 15. veljače. Obavezni predmeti polažu se na dvije razine, a valja naglasiti da se maturantu automatski prijavljuje razina ispita koju zahtjeva odabrani fakultet. Drugim riječima, ako ste prijavili B razinu matematike, ali na popis studija dodate neki koji zahtjeva polaganje A razine, promijenit će vam se razina ispita kojeg ste prijavili. Nakon 15. veljače, naknadne prijave odjave i promjene ispita bit će moguće tek uz opravdane osobe. Rok za naknadnu prijavu i odjavu ispita je od 15. veljače do 2. svibnja 2021.

Budući da je ministar Radovan Fuchs više puta izjavio kako se ovogodišnji raspored pisanja ispita za sada ne planira mijenjati. To bi značilo da se ispiti u ljetnom roku pišu od 1. lipnja do 25. lipnja. Prvi rezultati bir će objavljeni 13. srpnja, zatim slijedi rok za ulaganje prigovora na ocjenu, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja.

Maturanti, pozor: Sutra je važan dan za sve koji ove godine žele upisati fakultet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap