Pretraga

Probni esej iz Hrvatskog piše se sljedećeg tjedna i to online putem: Krenule prijave maturanata

A- A+

Ove se godine esej iz Hrvatskog jezika trebao polagati 16. svibnja, ali je zbog epidemiološke situacije pomaknut na za sada neodređeni datum u lipnju. Ipak, sljedećeg tjedna maturanti koji to žele moći će pisati probni esej online putem, a ovog ponedjeljka otvorene su i prijave za njegovo polaganje.

Foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrenulo je projekt Pisanje probnog online eseja iz Hrvatskog jezika.

Probni esej 12. svibnja

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak gostovala u našem podcastu: Odgovarala je na pitanja o maturi, izbornim predmetima i online nastavi

On nije obavezan, a zainteresirani učenici probni online esej pisat će u utorak 12. svibnja 2020. s početkom u 10 sati.

Kako kažu iz Ministarstva, rezultati probnog eseja pomoći će učenicima u pripremi za državnu maturu. Podsjetimo, obvezni predmeti polagat će se od 8. do 29. lipnja, a konačna odluka o tome hoće li se u tom roku polagati i izborni još nije donesena.

– Ciljevi ovog projekta su omogućavanje maturantima gimnazija i četverogodišnjih i petogodišnjih strukovnih škola da prije pisanja ispita državne mature dobiju povratne informacije o uspješnosti pisanja eseja te ispitivanje tehnoloških mogućnosti online pisanja ispita državne mature, poručuju iz MZO-a.

Prijave za esej otvorene od danas

Prijava za pisanje probnog online eseja otvorena je od 4. svibnja do 7. svibnja, a sudjelovanje u pisanju eseja nakon prijave je obavezno. Virtualni esej pisat će se na virtualnoj platformi Loomen, a prijave će biti omogućene putem ove poveznice.

– Maturanti su nam u ovoj izvanrednoj situaciji prva briga te je niz aktivnosti bio usmjeren upravo njima. U suradnji s RTL televizijom pokrenuli smo pripreme za maturu koje su dostupne subotom na programu RTL2, a NCVVO je pokrenuo digitalne sadržaje U centru mature na kojima se mogu naći savjeti za pripremu mature i zadaci za rješavanje. Dodatno, odlučili smo da gradivo drugog polugodišta neće ulaziti u ispite državne mature, istaknula je ministrica Blaženka Divjak.

Napomenimo za kraj i kako osim odluke o (ne)polaganju izbornih predmeta, maturanti još uvijek nisu dobili niti popis sadržaja koji se uklanjanju iz ispitnih kataloga obaveznih predmeta, a smatraju se gradivom drugog polugodišta četvrtog razreda.

Podcast u kojem smo s ministricom Divjak razgovarali i o tome pogledajte u nastavku:

Probni esej iz Hrvatskog piše se sljedećeg tjedna i to online putem: Krenule prijave maturanata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap