Pretraga

Promjena na maturi nije svima ‘sjela’: Zakaparili maturalnu dan prije matematike, u problemima i učenici iz BiH

A- A+

Epidemija koronavirusa i popratne epidemiološke mjere i ove su godine uvjetovale izmjene u kalendaru provedbe ljetnog roka državne mature. Ispiti će se pisati pet dana dulje, a novi datumi njihova polaganja objavljeni su u petak, dva i pol mjeseca prije početka ljetnog roka. No, te izmjene djelu maturanata stvorile su probleme. Jedni su već uplatili kaparu za maturalnu, a prema novom planu matematiku pišu dan kasnije. U posebnim problemima su maturanti iz BiH kojima se matura u Hrvatskoj podudara s onom u njihovim školama.

državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Desetak tjedana prije nego što završava nastavna godina za maturante, odlučeno je kako će se izmijeniti kalendar provedbe ispita državne mature u ljetnom roku. Ispiti se pišu pet dana dulje, a glavna izmjena je da se razdvajaju datumi pisanja više i osnovne razine obaveznih predmeta. Neki ispiti pomaknuti su za dan ili dva.

Maturantima iz BiH podudaraju se dvije mature

Ove izmjene stvorile su probleme maturantima iz BiH koji planiraju studirati u Hrvatskoj, a uz državnu, pišu maturu i u svojoj školi.

– Državna matura samo po sebi za sve maturante predstavlja ogroman stres. Činjenica da su se datumi promijenili dva mjeseca prije mature me šokirala. Za mene kao maturanticu iz BiH koja ima želju studirati u Hrvatskoj državna matura je dupli posao, jer kako bih dobila diplomu iz škole koju pohađam moram raditi maturu i u svojoj školi te pisati maturski rad. Sve mature u BiH se također pišu u 6. mjesecu pa smo tako morali pisati molbe da nam se odgodi školska matura kako bi mogli otputovati u Hrvatsku i tamo pisati maturu. Sada opet moramo pisati nove molbe jer nam se datumi nekih ispita podudaraju s onima iz naših matičnih škola, kaže nam Katarina iz Katoličkog školskog centra ‘Sv. Josip’ Sarajevo.

Ističe i kako ju dodatno muči putovanje u doba epidemije jer strepi hoće li tijekom putovanja na državnu maturu imati probleme prilikom prelaska granice.

Izdvojeni članak

Maturanti, pozor: Izmijenjen kalendar državne mature u 2021., ispiti se pišu pet dana dulje

Razdvojeni datumi pisanja obveznih predmeta

Problem vidi i u razdvajanju datuma pisanja više i osnovne razine ispita. Razlog: na maturi iz matematike nerijetko se pojavljuje više istih zadataka na obje razine, pa bi oni koji prvi pišu ispit mogli biti u laganoj prednosti.

– Naravno da mislim da to nije uredu. Obavezni ispiti bi se trebali pisati isti dan u isto vrijeme kako bi svi maturanti bez obzira na to pišu li višu ili nižu razinu mogli imati iste uvijete i istu šansu. Ovako će se mnogi osjećati izdvojeno i imati osjećaj kako su neki imali prednost pri upisu na željeni fakultet, ističe Katarina.

Isti problem s usklađivanjem datuma mature u Hrvatskoj i BiH ima njena vršnjakinja Laura, učenica Srednje škole Ivan Goran Kovačić iz Kiseljaka.

– Što se tiče priprema za maturu razlika od jednog do dva dana mi ne znači ništa. Problem je u tome što mi, učenici iz BiH, imamo neke dodatne aktivnosti koje trebamo uskladiti s datumima mature u Hrvatskoj poput maturalne, promocije, polaganja školske mature. Uspjeli smo sve izorganizirati, ali kako je došlo do promjene, moramo ponovno. Što se tiče izmjena najbolje bi bilo da se cijela matura ove godine preskoči, ali što je tu je. Pripremamo se pa što bude, kaže nam Laura.

Zakaparili maturalnu, a matematiku moraju pisati drugo jutro

Njihovi vršnjaci u III. gimnaziji u Zagrebu imaju drugi problem. Platili su kaparu za maturalnu večer koja se treba održati 27. lipnja. Prema novom kalendaru mature ispit iz matematike na višoj razini pišu sljedeće jutro.

– Ako su već bile u planu promjene u kalendaru pisanja mature mislim da je to trebalo biti puno ranije jer do sad nije bilo nikakvih priča o promjenama i onda odjednom produlje sve za pet dana.  Ne sviđaju mi se promjene nikako smatram da su bespotrebne i uzaludne. Mislim da bi bilo bolje da svi obavezne predmete pišemo isti dan, ali ne mislim da će to što će neka pitanja biti poznata imati veliki utjecaj na uspjeh učenika koji pišu B razinu, veli nam Antonia iz III. gimnazije.

Dodaje, od izmjena za koju smatra da se trebala uvesti ona je da bi gradivo 3. razreda trebalo biti manje zastupljeno u ispitima mature jer su ovogodišnji maturanti tijekom tog razreda doživjeli štrajk nastavnika te lockdown, pa s tim dijelom gradiva mnogi imaju probleme.

Da bi opseg gradiva koje se ispituje trebao biti manji, slaže se i Ivana iz zagrebačkog MIOC-a.

– Razlog najveći tome je što su ovogodišnji maturanti izgubili dio 3. razreda prvo radi štrajka. Pola drugog polugodišta izgubljeno u besmislenoj online nastavi gdje pola profesora je to olakotno shvatila za nerad i samo slala tuđe radove kao svoje da opravdaju svoje plaće. Ovaj, 4. razred su počeli s puno rupa u znanju koje profesori zanemaruju te nastavljaju dalje s gradivom. Mnogi učenici plaćaju skupe pripreme kako bi položili maturu. Škola ih zatrpava ispitima jer profesori moraju sebe opravdati, a učenici nemaju vremena za ponavljanje gradiva za maturu, kaže nam Ivana.

Novi kalendar ovoj miočanki se ne sviđa.

– Kalendar je jako loše napravljen. Predmeti s najviše prijava stavljeni sa samo jedim danom pauze. Nema puno smisla razdvajanje razina gledajući gimnazije. Većina učenika piše višu razinu i stvarno nema razlike u broju učenika. Naravno da nema smisla da netko sazna odgovore i tako dobije više bodova pa sve lančano poprati s upisom studija na neki način varanjem i dobivanjem više bodova, kaže nam Ivana.

Izdvojeni članak

Kalendar državne mature u školskoj godini 2020./2021.

Promjene ‘u zadnji čast’ ne idu na ruku ni učenicima umjetničkih škola

Iva ide u umjetničku, Srednju glazbenu školu Požega. Promjene u kalendaru posebno su utjecale i na učenike koji pohađaju takve škole.

– S jedne strane razumijem da su zbog ove situacije morali razdvojiti A i B razini jer se radi o velikom broju ljudi, ali trebali su o tome razmišljati od početka godine i napraviti takav raspored bez obzira na epidemiološku situaciju. Idem u umjetničku školu i mi uz maturu i završne testove iz općeobrazovnih predmeta imamo završne ispite iz tri stručna predmeta i maturalni koncert/obranu završnog rada na kraju svibnja i početkom lipnja te prijemni ispite na početku srpnja i nama ove promjene u zadnji tren ni malo ne idu u korist, kaže nam Iva.

I ona smatra da su ovogodišnji maturanti trebali biti oslobođeni dijela gradiva.

– Ali sada je za to sve kasno tako da ćemo se morati snalaziti kako smo i do sada, zaključuje Iva.

Njena imenjakinja iz Prve gimnazije Varaždin kaže kako se u njenom kalendaru pomaknuo samo ispit iz matematike i hrvatskog, što nije nešto čemu se ne bi mogla prilagoditi.

– Mislim da je s jedne strane neodgovorno od njih, jer, prisjetimo se da ovo nije prva stvar koju naknadno mijenjaju ove godine (mislim na dodavanje Kiklopa na popis lektira za esej). A opet s druge strane, tih par dana stvarno nije neka prevelika razlika, sve se stigne naučiti ako se na vrijeme krene, smatra Iva.

Nije mišljenja da su zbog razdvajanja razina jedni učenici u prednosti naspram drugih jer sumnja da će uz tremu i stres zapamtiti zadatke i prenijeti ih onima koji polažu drugu razinu.

– Mislim da je izmjena bilo dosta, nema nečega što bih voljela promijeniti, samo se nadam da će NCVVO biti odgovaran i da ne bude još nekih iznenađenje prije same mature, zaključuje Iva iz Varaždina.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Promjena na maturi nije svima ‘sjela’: Zakaparili maturalnu dan prije matematike, u problemima i učenici iz BiH
Share via
Copy link
Powered by Social Snap