Pretraga

Provjerite kako podnosite prigovor na rezultate odnosno ocjene na državnoj maturi

A- A+

Svi pristupnici državne mature, koji smatraju da imaju osnovu i povod za žalbu na tehničku provedbu ispita, pojedino pitanje u testu, a dakako i zbroj bodova, time i ocjenu, mogu uložiti prigovor.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

Što ako sam dao točan odgovor, a nema ga u rješenjima ispita mature? Iz NCVVO-a daju objašnjenje

U slučaju sumnje u nepravilnost u provedbi ispita državne mature ili u postupke koji su nastali kršenjem pravila o provedbi ispita te na ocjenu ispita, pristupnici mogu podnijeti prigovor.

Pisani prigovor u svezi s nepravilnošću u provedbi ispita podnosi se najkasnije 48 sati od pisanja ispita, a prigovor na ocjenu ispita najkasnije 48 sati od objave rezultata ispita.

Maturanti, koji ove godine završavaju srednju školu, pisani prigovor podnose ispitnome povjerenstvu u školi, dok ostali pristupnici (pristupnici iz drugih zemalja i oni koji su srednju školu završili prije) pisani prigovor podnose izravno NCVVO-u.

Mišljenje o opravdanosti prigovora učenika, koji ove godine završavaju srednju donosi ispitno povjerenstvo i prosljeđuje ga Centru.

Prigovor na ocjenu podnosi se isključivo na bodovanje određenog zadatka te mora sadržavati podatak o kojemu se zadatku radi i na što se konkretno podnosi prigovor.

Konačnu odluku o prigovoru učenika, odnosno pristupnika u vezi s nepravilnostima provedbe ispita i prigovoru na ocjene donosi Centar u roku od pet radnih dana od završetka roka za zaprimanje prigovora.

Ako NCVVO utvrdi da je prigovor u svezi s nepravilnostima u provedbi ispita državne matura ili postupcima koji su nastali kršenjem pravila o provedbi ispita opravdan, može se odrediti ponovno polaganje ispita.

Copy link
Powered by Social Snap