Pretraga

Provjerite koliko je učenika bez greške riješilo pojedini predmet na državnoj maturi

A- A+

Točno u podne objavljeni su konačni rezultati ljetnog roka ovogodišnje državne mature, koju je pisalo 35.527 pristupnika. Čak 43 učenika uspjela su riješiti barem jedan obvezni predmet više razine ili izborni sa stopostotnim učinkom, dok je njih četvero bez greške riješilo dva takva ispita. Na pressici održanoj povodom objave završnih rezultata, NCVVO je objavio i da 216 gimnazijalaca nije uspjelo proći neki od obveznih ispita na državnoj maturi, što dakle znači da nisu uspjeli završiti srednjoškolsko obrazovanje. Pet gimnazijalaca palo je dva obvezna ispita, a još jedan je dobio nedovoljne ocjene iz sva tri obvezna predmeta.

foto: srednja.hr

Ukupno je 109 ispita riješeno sa stopostotnim učinkom u čemu je prednjačila matematika osnovne razine. Nju je 49 pristupnika napisalo bez greške. Slijedila je matematika više razine (25 stopostotnih ispita), dok je od izbornih predmeta fiziku najviše đaka riješilo s punim učinkom.

Dobitnik ‘Nagrade Soljačić’ ponovno iz zagrebačkog Mioca

Na današnjoj press konferenciji u NCVVO-u objavljeno je i ime dobitnika Nagrade Soljačić, koju najboljem matematičaru i fizičaru dodjeljuje ugledni hrvatski znanstvenik s MIT-a Marin Soljačić.

Riječ je o Nikoli Jalšenjaku, maturantu XV. gimnazije iz Zagreba, koji je matematiku A razine i fiziku riješio bez greške, dok je na hrvatskom više razine ostvario 95 posto bodova.

Tako je ovaj sjajni maturant, koji će upisati matematiku na PMF-u, sada bogatiji za 5.000 američkih dolara!

Gimnazijalci najbolji prosjek riješenosti imali iz njemačkog B razine

Među brojnim zanimljivim statističkim podacima, koje je danas objavio NCVVO je i prosječna riješenost obveznih te izbornih predmeta.

Tako su, što možete vidjeti u priloženim grafovima, gimnazijalci najbolji prosjek imali iz njemačkog B razine, dok je na drugom mjestu engleski jezik A razine.

Kada je riječ o izbornim predmetima, gimnazijalci su najbolju prosječnu riješenost postigli iz psihologije te biologije. Učenici strukovnih škola su najbolji prosjek ostvarili na engleskom i njemačkom jeziku A razine.

Kada je pak riječ o izbornim predmetima u grafu možete primijetiti da strukovnjaci nijedan predmet nisu imali prosjek iznad 50 posto. No, najbliže tom učinku su bili iz politike i gospodarstva.


Ukupno gledano, najviše je petica u kategoriji obveznih predmeta ostvareno iz engleskog jezika A razine, dok je psihologija u tom pogledu najbolja, u konkurenciji izbornih predmeta. Veliki broj petica pristupnici državne mature su ostvarili i iz informatike.

Povodom objave konačnih rezultata, medijima i javnosti se obratila i čelnica NCVVO-a Maja Jukić te istaknula da je ovogodišnja matura protekla regularno, profesionalno i po pravilima struke te naglasila kako je prema informacijama koje je dobila, državna matura 2016. ‘provedena najbolje do sada’ i dodala kako bi tako i trebalo biti te se u tom kontekstu nada kako će i iduća biti bolja od ovogodišnje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap