Pretraga

Provjerite što će se ove godine ocjenjivati na prijemom za Kineziološki fakultet

Kineziološki fakultet u Zgrebu prošle je godine bio najpoželjniji studij među maturantima, prema omjeru broja prijava i prvog odabira. Međutim, da bi uopće upisali ovaj fakultet, maturanti moraju položiti osmosatni prijemni ispit na kojemu se ocjenjuju brojni elementi iz raznih sportova. Ove se godine prijemni održava 3. i 4. srpnja, provjerite što bi vas sve na njemu moglo dočekati.

KIF/Foto: Srednja.hr

Prošlogodišnji prijemni ispit za Kineziološki fakultet u Zagrebu, bio je poprilično zahtjevan, kako su nam rekli tadašnji maturanti.

Prijave za prijemni početkom lipnja, provjera znanja početkom srpnja 

Nakon eliminacijskog plivanja, prošle su se godine ocjenjivali elementi iz osam sportova: košarka, rukomet, odbojka, nogomet, atletika, plesovi, borilački sportovi, sportska i ritmička gimnastika. Ocjenjivala se tehnika i pravilnost izvođenja osnovnih elemenata iz navedenih sportova.
Prošlogodišnja maturantica Nada otkrila nam je koji joj je element lani bio najteži. 

– Prijemni je prošao super, zadovoljna sam onime što sam pokazala, ali naravno uvijek može bolje. U početku me malo bilo strah, ali s vremenom je nestao. Svidio mi se pristup profesora prema kandidatima i sveukupni dojam je odličan. Sveukupno gledano, prijemni je dosta naporan jer dugo traje, a što se sportova tiče, meni je osobno bila najteža košarka, kazala nam je Nada nakon lanjskog prijemnog. 

Kineziološki fakultet i ove će godine provoditi razredbeni postupak, a prijava za dodatnu provjeru posebnih sposobnosti s navedenom dokumentacijom predaje se osobno u Studentsku službu Kineziološkog fakulteta od 5. lipnja do 9. lipnja, od 10 do 13 sati.
Provjera znanja plivanja i specifičnih motoričkih znanja u srpanjskom roku provodit će se u ponedjeljak, 3. srpnja i u utorak, 4. srpnja 2017. godine, a u eventualnom rujanskom roku u ponedjeljak, 11. rujna, stoji u ovogodišnjem natječaju za upis na Kineziološki fakultet.

Što bi se sve moglo naći na prijemom? 

Uz natječaj za upise, Kineziološki fakultet obavio je i elementa koji bi se mogli naći na ovogodišnjem prijemnom u srpnju. Popis elemenata, napominju s KiF-a, pristupnicima služi isključivo kao pomoć u pripremi razredbenog postupka s tim da Fakultet zadržava i dalje pravo eventualnog uvođenja i nekih drugih elemenata u provođenju razredbenog postupka. 

Iz atletike će se tako ocjenjivati sunožni i jednonožni poskoci u mjestu i kretanju s različitim zadacima, skok uvis iz kosoga zaleta odrazom lijevom i desnom nogom, ciklična kretanja različitim tempom do 6 minuta, brzo trčanje do 60 m iz niskog starta, preponsko trčanje i brojni drugi elementi. Pad naprijed preko ramena u dominantnu stranu, pad natrag i u stranu, osnovni zahvati držanja u parteru samo su dio elemenata iz borilačkih vještina koje biste trebali uvježbati. 

Iz košarke bi vas mogli pitati osnovno dodavanje i hvatanje lopte s dvije ruke u mjestu, dodavanje i hvatanje lopte s dvije ruke u kretanju – košarkaški dvokorak ili pak vođenje lopte s promjenom smjera kretanja. Ocjenjuju se još i elementi iz odbojke poput smeča iz zaleta i nogometa, poput driblinga i fintiranja.
Različite vrste plesova, poput valcera ili jivea isto su dio prijemnog, a skokovi poput ‘kozačkog’ i ‘mačjeg’ dio su ritmičke gimnastike. Na prijemnom bi vas mogli dočekati i neki od elemenata iz rukometa, poput skok šuta, te elementi iz sportske gimnastike, poput koluta i premeta strance. 

Detaljan popis svih elemenata koji vam mogu poslužiti kao izvrsna vježba, možete vidjeti u dokumentu u nastavku.

Teme Za Razredbeni postupak_ Kineziološki fakultet u Zagrebu by srednja.hr on Scribd

Natjecaj_-KINEZIOLOGIJA_2017-2018.pdf by srednja.hr on Scribd