Pretraga

Rekordan broj prijava za jesenski rok mature: Doznajemo koji će predmet polagati najviše kandidata

Iz NCVVO su nam ustupili ukupan broj prijava za jesenski rok državne mature, koji je počeo u srijedu, a trajat će do 6. rujna. Na tom će se roku, barem po broju prijava, okušati gotovo svi oni koji su pali na ljetnom roku. Naime, za jesenski se rok prijavilo 7.914 kandidata, dok je 7.988 njih palo barem jedan predmet na ljetnom roku. Među njima je 1.041 gimnazijalac odnosno njih toliko još uvijek nije završilo srednju školu.

foto|srednja.hr

S obzirom na broj padova, nije ni čudo da je ove godine daleko najviše prijavljenih za jesenski rok. Do sada je rekord držala 2013., kada je jesenski rok prijavio 6.921 pristupnik.

Broj prijavljenih za jesenske rokove državnih matura

Matematiku će polagati daleko najviše kandidata

Od 7.914 kandidata koji su prijavili neki od ispita na jesenskom roku, daleko najviše će ih polagati Matematiku odnosno njih čak 5.281. Na nižoj razini 4.167, a na višoj 1.114.

Po broju prijava slijedi Hrvatski jezik, kojeg je na obje razine prijavilo nešto manje od 3.000 kandidata, dok je Engleski prijavilo nešto manje od 2.000 pristupnika.

Ova tri obvezna predmeta polagat će se u razmaku od pet dana idućeg tjedna. Prvi je na rasporedu Engleski u ponedjeljak 26. kolovoza. Odmah u utorak slijedi polaganje Hrvatskog jezika, dok je za Matematiku rezerviran petak.

Očekivano najviše prijava za Fiziku

S obzirom da je najčešća ocjena iz Fizike na ljetnom roku bila jedan, nimalo ne čudi činjenica da je ovaj predmet na vrhu ljestvice izbornih predmeta, kada je o broju prijava riječ.

Fiziku je za jesenski rok prijavilo 537 kandidata. Slijedi ju Biologija s 460 prijavljenih, a preko 200 prijava imaju i PiG (294), Informatika (248) i Kemija (241).

Broj prijava za sve predmete na jesenskom roku, pogledajte u potonjoj tablici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.