Pretraga

Rezultati velike ankete: Preko 1.600 čitatelja otkrilo koju ocjenu očekuje na maturi iz Hrvatskog

A- A+

Prošli tjedan završio je ispitom mature iz Hrvatskog jezika. U četvrtak se prvo polagao test iz jezika i književnosti, a potom su u petak maturanti pristupili eseju. U anketi nam je njih 1.613 otkrilo koju ocjenu očekuju na ovom obaveznom ispitu.

matura hrvatski državna matura 2022

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Ljetni rok državne mature je gotov kada je riječ o obavezama maturanata. I dok se dojmovi s jutrošnjeg ispita iz Matematike još uvijek sliježu, za Hrvatski su već objavljeni zadaci te rješenja. Prvi dio Hrvatskog, test iz jezika i književnosti, maturanti su napisali u četvrtak, dok se esej polagao u petak. Nakon ispita na portalu srednja.hr objavili smo i anketu u kojoj je do trenutka pisanja ovog teksta (27. lipnja u 15:24h) sudjelovalo 1.619 čitatelja.

Najveći udio njih, 28,58 posto odgovorilo je da iz Hrvatskog očekuje ocjenu dobar. Učenici su očito poprilično optimistični, pa čak 23,43 posto sudionika ankete očekuje vrlo dobar. Da očekuje ocjenu dovoljan izjasnilo se 22,19 posto sudionika u anketi, dok odličan očekuje njih 17,73 posto. Najmanje sudionika ankete očekuje nedovoljan, njih samo 8,18 posto.

Podsjetimo, nakon prvog dijela ispita više razine brojni maturanti konstatirali su kako sada barem znaju skuhati tjesteninu. Naime, jedan od polaznih tekstova čije su razumijevanje morali pokazati bio je recept za kuhanje tjestenine. Ali su napisanim u globalu bili zadovoljni. Ni nakon eseja na A razini nisu imali puno pritužbi. Tema je bio roman Patnje mladog Werthera Johanna Wolfganga von Goethea, a mnogi su bili sretni što su uspjeli izbjeći zloglasnog Kiklopa.

Nezadovoljstvo nakon ispita nisu pokazivali niti pristupnici testu na B razini, većina onih koje smo kontaktirati nakon ispite je bez problema rješavala i zadatke vezane uz polazne tekstove i jezik. Na eseju B razine maturante je dočekao ih je Stranac Alberta Camusa, a ukupan dojam je da esej nije bio osobito težak.

Treba pojasniti i kako pragovi prolaznosti za ovu godinu još uvijek nisu određeni, a dosadašnjih godina NCVVO ih je objavljivao otprilike kada i prijevremene rezultate mature. A te prijevremene rezultate maturanti će doznati 11. srpnja. Rok za ulaganje prigovora na ocjenjivanje ispita traje do 13. srpnja, dok će konačne rezultate Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objaviti 18. srpnja.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.