Pretraga

Rješavamo nedoumicu: Što ako ponovo izađem na ispit pa padnem ili dobijem slabiju ocjenu?

A- A+

S obzirom na više vaših upita, kao i okolnost da svakako većina ‘ponavljača’ na maturi, ponovno polaže ispite u želji da ostvari bolji rezultat, odgovorit ćemo na vaše pitanje ‘što ako izađem ponovno na xy ispit na državnoj maturi te na tom testu ostvarim slabiji rezultat od onog prethodnog’?

Ispiti – ne smetaj

Nekoliko je mogućih slučajeva.

Izlazim na ispit u istoj godini, u sljedećoj i ne izlazim na ispit iako sam ga prijavio

Ukoliko ste unutar jedne kalendarske godine dva puta izlazili na test iz istog predmeta, računat će vam se bolja ocjena, bez obzira na to jeste li je dobili u prvom ili ponovnom izlasku na ispit. Budimo do kraja plastični. Ako ste izašli na ljetni rok i dobili primjerice 4 iz Geografije pa na jesenskom roku izađete ponovno i dobijete 3, računat će vam se četvorka.

Izdvojeni članak

Maturanti pozor! Cijena i ostale važne obavijesti vezane za plaćanje ispita na maturi

No, u slučaju da ste prošle godine ostvarili 3 iz Geografije pa ove godine idete popraviti ocjenu, stvari se mijenjaju. To jest ako ste prošle godine dobili 3, a ove godine na istom ispitu dobijete 2, u obzir će vam se uzeti rezultat, koji ste postigli u posljednjoj kalendarskoj godini polaganja odnosno u navedenom slučaju dvojka.

Na kraju ćemo spomenuti i jedan specifičan slučaj, u kojem se našao nesuđeni pristupnik ovogodišnjoj maturi, koji nam se obratio putem poruke.

Naime, još kao maturant prošle godine, dobio je pozitivnu ocjenu iz Matematike B razine, no, ove ju je godine htio popraviti. Prijavio je ispit, ali je odlučio netom prije ispita (jučer) da ne želi ponovno polagati Matematiku i da se neće pojaviti na ispitu.

E sad se postavlja pitanje, što se događa u ovakvim slučajevima odnosno što će ostati zabilježeno, budući da dečko nema odgovarajuće opravdanje (zdravstveni problem, smrtni slučaj u obitelji i sl…) za izostanak.

U njegovim podacima, stajat će i taj neopravdan izostanak na ispitu iz Matematike B razine u 2018., no prilikom kandidature za upis na fakultete, to mu neće stvarati poteškoće, odnosno jednostavno će mu se gledati postignuti rezultat u prošloj godini. Potvrdili su nam to u Središnjem prijavnom uredu.

Tako da nije da vas savjetujemo na markiranje, ali ako ste htjeli popraviti ocjenu iz prošle godine, a uviđate da nemate dovoljno znanja za to, bolje se jednostavno ne pojaviti na ispitu, nego se pojaviti pa dobiti slabiju ocjenu, koja će vam se onda jedina računati.

Sve potencijalne situacije koje vam se mogu dogoditi ako izlazite i na ljetni i na jesenski rok mature, a kada je riječ o obaveznim predmetima, možete vidjeti na prikazima Središnjeg prijavnog ureda u nastavku.

Izvor: studij.hr

Plaćanje ispita

Izdvojeni članak
dvorana predavanje

Još malo pa upisi: Provjerite u kojem gradu i fakultetima maturanti najviše žele studirati

Usput napomenimo i u kojim se slučajevima plaćaju ispiti, a u kojima ne.

Učenici imaju pravo na polaganje prijavljenih ispita bez obveze plaćanja troškova u kalendarskoj godini u kojoj završavaju završni razred (4./5.) srednjega obrazovanja.

Ako učenik za jesenski rok prijavi ispit (bez obzira na promjenu razine) koji je položio u ljetnome roku, obveznik je plaćanja naknade troškova ispita.

Ako je pak ispit pojedini pao na ljetnom roku pa ga ide polagati na jesenskom roku, taj ponovni izlazak ne plaća. Zaduženje je učeniku vidljivo na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.

Ostali pristupnici svakako plaćaju izlazak na ispite državne mature.

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

Rješavamo nedoumicu: Što ako ponovo izađem na ispit pa padnem ili dobijem slabiju ocjenu?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap