Pretraga

Saborski zastupnik traži ukidanje državne mature: ‘Rezultati su svake godine sve lošiji’

A- A+

Ivan Pernar još je 2017. u Saboru prvi put zatražio ukidanje državne mature, a taj svoj stav ponovio je još nekoliko puta, posljednji u lipnju ove godine u jeku svoje predsjedničke kampanje. Da državnu maturu treba ukinuti, smatra još jedan saborski zastupnik – Tomislav Žagar, koji je o tome u Saboru govorio nakon pojave informacija o ovogodišnjim lošim rezultatima ispita.

Tomislav Žagar; scereenshot: YouTube

– Ove godine rezultati su znatnije lošiji i svake godine su sve lošiji, prvenstveno se to odnosi na ispite iz Matematike i Hrvatskog. Smatram da nam ovakva državna matura ne treba, kazao je u četvrtak u Saboru Tomislav Žagar tijekom slobodnog iznošenja mišljenja u ime Kluba nezavisnih zastupnika, prenosi N1.

Izdvojeni članak

Ovogodišnji maturanti najlošiji u povijesti državne mature: Nikad više jedinica na ključnim predmetima

Podsjetimo, kako je jučer pisao Jutarnji list, čak 8.800 učenika prema neslužbenim rezultatima nije na državnoj maturi položilo dva ključna predmeta – Hrvatski jezik i Matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1.278 učenika s nedovoljnom ocjenom.

– Centar za vanjsko vrednovanje znanja, ako ga usporedimo s kućom, trebao bi zajedno s maturom biti krovište, no problem je što to krovište stoji neovisno o zgradi čitavog sustava odgoja i obrazovanja, kazao je Žagar i dodao  kako ‘vidimo da je nešto loše ali nitko ne može odgovoriti zašto je tako’.

Ustvrdio je na kraju i kako ‘državna matura nije dobra jer ne daje povratnu informaciju o stanju u obrazovnom sustavu i što to treba mijenjati’.

Podsjetimo, srednja.hr prije dva je tjedna provela veliku anketu u kojoj je sudjelovalo 7.435 maturanata. Putem našeg Instagram profila @drzavna.matura pitali smo ih ‘Treba li ukinuti državnu maturu’Nadmoćna većina, njih čak 87%, odgovorila je da državnu maturu treba ukinuti. Negativno je na naše pitanje odgovorilo 13% sudionika ankete. Kako su obrazložili svoj odgovor maturanti koji tvrde da državnu maturu treba ukinuti ili drastično izmijeniti, pročitajte ovdje.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap