Pretraga

SDP u proceduru uputio zakon kojim predlaže ukidanje mature za 2020.; mladež HSLS-a traži odgodu

A- A+

Ako se epidemiološka situacija znatno ne promijeni, državna matura pisat će se od 8. do 29. lipnja, odlučila je tako Vlada na svojoj sjednici u četvrtak. SDP je i prethodno iznio stav da bi se matura za ovu godinu trebala ukinuti, a danas su u proceduru uputili i Prijedlog dopuna zakona o obrazovanju kojim bi se za ovu školsku godinu ukinula državna matura. Istodobno, mladež HSLS-a poslala je priopćenje u kojemu iznose mišljenje da bi se matura trebala odgoditi za kolovoz ili bi ju trebalo zamijeniti prijemnim ispitima.

foto|srednja.hr

Saborska zastupnika Sabina Glasovac održala je ovoga ponedjeljka konferenciju za medije. SDP je u saborsku proceduru uputio Prijedlog dopuna zakona o obrazovanju kojim bi se za ovu školsku godinu ukinula državna matura.

Glasovac: ‘Ova godina ni na koji način nije normalna ni redovna’

Rješenje je to koje su iz SDP-a predlagali i prethodnih nekoliko dana.

Izdvojeni članak

[Komentar] Od nepromišljenih prijedloga SDP-a o ukidanju mature imali bismo više štete nego koristi

– Intencija je da se ukine provođenje državne mature kao i obrana završnih radova u strukovnim i umjetničkim programima obrazovanja samo za ovu školsku godinu. Za učenike nižih razreda osnovnih škola uvelo bi se opisno ocjenjivanje, pojasnila je Glasovac na konferenciji za novinare i dodala da bi se na ‘ovaj način omogućilo učenicima četvrtih razreda da završe srednjoškolsko obrazovanje bez da ih dodatno traumatiziramo i da zajedno sa sveučilištima nađemo najbolji mogući način kako da nastave obrazovanje’.

Za takvo su se rješenje, kažu u SDP-u, odlučili zbog izvanrednih okolnosti, pogotovo u Zagrebu, koje ne omogućuju svim učenicima ravnopravan pristup maturi.

– Budimo realni, ova godina ni na koji način nije normalna ni redovna. Neće svijet propasti ako ove godine oslobodimo učenike državne mature, a ne bismo bili ni jedina zemlja koja se odlučila na takav potez jer su to za sada već učinile Velika Britanija, Nizozemska i Francuska. To je racionalna odluka nekih zemalja koje su se vodile epidemiološkim procjenama, a naša djeca su još imala i štrajk i potres, poručila je Glasovac.

SDP: Odgoda mature bila bi najsigurniji scenarij

Izdvojeni članak

Oštra reakcija MZO-a na prijedlog SDP-a o ukidanju mature: ‘Ovo je slikoviti primjer nezrelog populizma’

Iz SDP-a ističu i da se Vlada po pitanju održavanja mature trebala konzultirati ne samo s epidemiolozima nego i pedagozima i psiholozima jer ‘je znanje i obrazovanje je nadoknadivo, ali zdravlje nije te da nam fizičko i mentalno zdravlje djece u ovom trenutku mora apsolutno biti ključni interes’.

– Budući da Vlada ne donosi racionalne i sigurne odluke, mi smo se odlučili na ovaj, po nama, najsigurniji scenarij. Vlada je donijela odluku da se matura održava u lipnju, ali djeca su i dalje u neizvjesnosti zato što provođenje tog plana i dalje ovisi o epidemiološkoj situaciji, a u Zagrebu u nekim školama zbog oštećenja nije ni moguće provođenje mature. Naš plan bi bio siguran, jer bez obzira na epidemiološku situaciju, djeci bismo omogućili da završe srednju školu, kaže Glasovac.

Apelirala je na Vladu da odustane od forsiranja provođenja državne mature u lipnju, a kritizirala je i Vladinu odluku da se škole otvore 11. svibnja ‘jer nema najave epidemioloških mjera koje se moraju zadovoljiti niti se provjerilo mogu li ih škole ispuniti nego je Vlada samo donijela odluku i prebacila odgovornost na roditelje hoće li djeca ići u školu ili ne’. Zapitala se i tko će snositi odgovornost ako se dogodi neko zlo, ocijenivši da će Vlada preuzeti zasluge ako sve bude dobro, a ako ne bude, odgovornost će prebaciti na druge. Glasovac je zaključila da se obrazovni sustav raspao, da ministrica ne upravlja situacijom i da su jedini koji sustav održavaju na životu učitelji i nastavnici.

Mladež HSLS-a traži odgodu na kolovoz

U nedjelju su se po pitanju državne mature priopćenjem za medije oglasili mladi iz HSLS-a. Oni, pak, traže odgađanje mature do kolovoza ili njenu zamjenu prijemnim ispitima. Priopćenje prenosimo u nastavku.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prije nekoliko dana objavila je odluku Ministarstva da će se ispiti državne mature održati od 8. do 29. lipnja. Kao olakotnu okolnost ministrica je najavila kako se u obveznim ispitima državne mature neće nalaziti gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda, međutim iz Ministarstva ne žele konkretno reći koje to gradivo iz Hrvatskog i Matematike će se izbaciti s mature. I ovdje se javlja veliki problem jer iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje kažu da su ispiti za ovu godinu već sastavljeni, a nikakve upute za sada nisu dobili.

Izdvojeni članak

Maturanti ne žele na maturu u lipnju: Njih gotovo 5.000 izjasnilo se u našem anketnom istraživanju

Ovolika razina nekomunikacije svakako ne ide na ruku maturantima. Cijela država je doslovno stala, a u ovoj situaciji ponajveći teret snosi upravo ova generacija hrvatskih maturanata, koju je prvo zadesio veliki štrajk, a sada i epidemija koronavirusa. Svaki maturant ima svoj argument za odgodu mature, ali činjenica je da učenici imaju previše posla s online nastavom i to sada kada bi trebali intenzivirati samostalne pripreme. O rezultatima državne mature ovisi previše toga u životima maturanata, a oni trenutno ponajviše ovise o pukoj sreći, što nikako ne bi trebao biti slučaj.

Naš prvi prijedlog je da se državna matura odgodi do kolovoza ili da se ove godine iznimno održe prijemni ispiti na fakultetima u isto to vrijeme, kako bi maturanti imali dovoljno vremena da se kvalitetno pripreme. Naš drugi prijedlog je da se svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima ova godina zaključi po ocjenama „prije korone“, jer je ovo razdoblje obrazovanja tijekom epidemije ionako polovično i ne može biti vrednovano na isti način kao u normalnim uvjetima. Također, onim učenicima koji žele ispraviti ocjenu od prije epidemije, omogućiti online ispravak. Kakva god odluka bila ona se ne smije donijeti bez konzultacija s maturantima. S obzirom na to da se radi o njihovim životima vrijeme je da se i njih same uključi u proces odlučivanja. Provedite anketu među maturantima, o njihovoj budućnosti se odlučuje.

Napomenimo kako smo Mladim liberalima poslali upit zašto mislite da bi prijemni bili bolje rješenje od mature kakva je najavljena sada, s obzirom na to da bi učenici morali putovati s jednog kraja Hrvatske na drugi, a epidemija traje. Pitali smo ih i da prokomentiraju činjenicu da bi u slučaju zamjene mature prijemnima, učenici mogli konkurirati tek za jedan ili dva studija, u odnosu na trenutnih deset.

Dopuna teksta, 27. travnja u 15:33h

Mladi HSLS odgovorili su na prethodno spomenuti upit.

–  Zahvaljujemo se na Vašem upitu. Mi smo svjesni toga da su ovo izvanredne okolnosti i slažemo se da niti jedan prijedlog nije savršen, pa tako ni prijedlog s održavanjem prijemnih ispita. Upravo iz tog razloga mi smo naglasili kako je važno provesti temeljitu anketu među maturantima kako bi oni sami ukazali na to što im više odgovara, a izvedivo je u ovim okolnostima. Naš prijedlog išao je u smjeru rasterećenja maturanta kako bi im se omogućilo više vremena za pripremu. Mišljenja smo da bi se izlaskom na prijemni možda morali pripremati iz manje područja. Što se tiče putovanja, slažemo se s Vama, ali također se nadamo skorom poboljšanju epidemiološkog stanja, a samim time i većoj sigurnosti u javnom prijevozu. U svakoj slučaju mi smo za to da se mišljenje maturanata uvaži i sukladno tome povuku određeni postupci, dodatno su pojasnili mladi iz stranke HSLS.

Podsjetimo za kraj kako je portal srednja.hr proveo anketno istraživanje među 5.000 maturanata o njihovim stavovima o maturi. Njih preko 78% smatra da se matura ne bi trebala pisati u lipnju, a ostalu statistiku pogledajte u videu: