Pretraga

Kako se najbolje pripremiti za ispit državne mature – i kada je najbolje krenuti?

A- A+

Oko polovice maturanata u Hrvatskoj odlučuje se za neki oblik organiziranog učenja i priprema za državnu maturu. Istraživanje Otvorenog učilišta Algebra u kojem su sudjelovali sami maturanti pokazuje da upravo ono daje i najbolji učinak – preko 90 posto maturanata upisalo je u konačnici željeni fakultet.

Da su pripreme za maturu velikom broju maturanata potrebne, ali i itekako korisne, pokazuje  i Algebrino redovito godišnje istraživanje u kojem su maturanti sami ocjenjivali svoju razinu pripremljenosti za ispit državne mature. Oko tri mjeseca prije mature, osjećaju se najviše spremnima za ispit iz engleskog jezika (ocjena 3,39 na skali od 1 do 5), a podjednako nepripremljeni za ispite iz matematike (2,70) i hrvatskoga jezika (2,72). No, pravovremene i organizirane pripreme maturantima mogu pomoći da podignu samopouzdanje te da značajno smanje razinu stresa u finalnim mjesecima prije državne mature.

Gotovo polovica maturanata, pokazalo je isto istraživanje, oslanja se na neku vrstu instrukcija ili organizirane nastave kada se priprema za maturu. Oko trećine ih se odlučuje za organizirane pripreme izvan škole – poput organiziranih priprema koje provodi Otvoreno učilište Algebra – a sljedećih 13 posto kombinira ovakve pripreme s drugim vrstama priprema, poput samostalnog učenja.

Da su organizirane pripreme za ispit državne mature u konačnici i efikasne možda najbolje pokazuje podatak, izvučen iz statistike posljednjih nekoliko godina koliko Otvoreno učilište Algebra provodi organizirane pripreme u gradovima širom Hrvatske, a koji kaže kako je više od 90 posto maturanata koji su se odlučili za ovu vrstu priprema potom ostvarilo i željeni rezultat te upisali željeni fakultet koji im je bio prvi izbor.

Iako se još uvijek relativno malo maturanata počinje pripremati u studenom (većina ih s pripremama kreće početkom drugog polugodišta), za one koji žele ispitu pristupiti najbolje pripremljeni i najsmireniji, Algebra je već otvorila upise za prvi ciklus priprema za maturu – pripreme 16. studenog, i na raspolaganju su u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Maturanti se pritom mogu pripremati za sve obavezne predmete na svim razinama.

Kako se najbolje pripremiti za ispit državne mature – i kada je najbolje krenuti?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap