Pretraga

Kako se obrazovati za nova zanimanja: Nikad nije prekasno za naučiti nešto novo

A- A+

Prilikom odabira smjera u kojem se želimo obrazovati, jedan od glavnih segmenata na koji posebno obraćamo pažnju je mogućnost pronalaska posla. Potrebe današnjeg tržišta rada se vrlo brzo mijenjaju i zbog toga dolazi do nedostatka radne snage u raznim područjima djelatnosti. Kako bi izbjegli diplomu ‘koja ničemu ne služi’ moramo dobro proučiti koja zanimanja se traže i sukladno tome odabrati svoje usmjerenje. Skužili su to i na Učilištu Ambitio te su svoje programe prilagodili tržištu pa sada nude obrazovanje koje se ne može nigdje drugdje pronaći.

Učilište Ambitio ustanova je za obrazovanje odraslih sa sjedištem u Zagrebu. U svojoj ponudi imaju programe Dentalni asistent, Zdravstveni turizam, Palijativna skrb i palijativni pristup te Talijanski u dentalnom turizmu. Osim toga, nude radionice za dentalne asistente i mlade roditelje. Samim pogledom na ponudu programa jasno je kako je ovo učilište u skladu s potražnjom zanimanja na tržištu rada, što je i glavna poruka koju ističe.

Smatraju kako se obrazovanje često provodi za dobro poznata zanimanja jer je veoma lagano provoditi program obrazovanja po ustaljenim i poznatim kurikulumima, ne obazirući se na ono što zapravo tržište treba. Tvrde kako je za obrazovanje s najboljim mogućim ishodima bitno ispitati tržište rada, vidjeti što je tamo potrebno i što bi se uskoro moglo tražiti pa onda temeljem iskazanih potreba osmisliti nastavne planove i programe. Upravo su na taj način, temeljeći se na rezultatima istraživanja tržišta, osmišljeni programi ovog učilišta.

Znanje donosi samopouzdanje

Učilište Ambitio je kroz pet godina obrazovalo pet stotina dentalnih asistenata. Ističu kako su svi oni s učilišta izašli s primjenjivim znanjem, koje ide ruku pod ruku sa samopouzdanjem. Smatraju kako nije dovoljno odraditi formalnosti i dodijeliti polazniku javnu ispravu, već je potrebno ponuditi cijeli obrazovni paket.

Jedan od primjera programa koji pokazuje dobre rezultate je program Zdravstveni turizam. Zbog velike potražnje za posrednicima između klijenata i izvršitelja posla u zdravstvu, gotovo svatko tko završi program za voditelja u zdravstvenom turizmu ubrzo pronađe posao. To je novo zanimanje koje tek čeka da bude prepoznato, a zadaća Učilišta Ambitio je, osim kvalitetnog obrazovanja, probuditi svijest o potrebama promjenjivog tržišta rada te spajati kvalitetne kadrove s poslodavcima.

Izdvojeni članak

Rješenje za one koji nisu pronašli pravi faks: Privlačan posao za koji u Hrvatskoj nedostaje djelatnika

Ovakav način rada jednog učilišta prilično je inovativan za pojmove hrvatskog obrazovanja. To potvrđuje i novi program koji će uskoro upisivati nove polaznike. Riječ je o programu usavršavanja za poslove slušne akustike. To je jedinstven i specifični program prilagođen potrebama na tržištu, budući da ovo područje još nije dovoljno razvijeno, a potreba za njime postoji. S Učilišta govore kako je oštećenje sluha prisutno u značajnoj mjeri te se osobama s takvim problemima uvelike može povećati standard života, ukoliko im se pruži potrebna briga.

Programi koji mijenjaju život

Zadovoljni su i bivši polaznici Učilišta Ambitio. Maja Lukić, koja je bila polaznica programa usavršavanja za dentalnog asistenta i ujedno 8. generacija polaznika govori kako joj je uvelike pomogao navedeni program.

„Završetkom programa usavršavanja za poslove dentalnog asistenta u Učilištu Ambitio,  stekla sam nova znanja i vještine, koje mi pomažu na mom radnom mjestu i koje će mi pomoći u daljnjem profesionalnom razvoju. Odmah po završetku ostvarila sam i uvjete za dobivanje “Dozvole za rad”pri HKDM-u. Toplo preporučujem svima.”

Maja Lukić

Sličnog je mišljenja i Petra Galović, koja je završila program usavršavanja za voditelja u zdravstvenom turizmu. Zahvaljujući dodatnom obrazovanju, Petra je napustila dotadašnji posao i nakon završetka programa zaposlila se u tvrtki Zdravstveni turizam Martinko d.o.o.

“ Dolaskom na novo radno mjesto prošla sam odjel marketinga i prodaje na talijanskom jeziku i neko vrijeme provela sam na recepciji u direktnoj komunikaciji s pacijentima iz raznih dijelova Europe. U svim odjelima pratio me je mentor koji mi je omogućio da kroz specifične zadatke dobijem uvid u poslovne procese, sliku o tome kako zdravstveni turizam funkcionira te sam imala priliku primijeniti znanja usvojena tijekom programa usavršavanja iz tema vezanih za zdravstveni turizam. Preporučam svima!”

Petra Galović

Prekvalifikacija doista može promijeniti život, kako misli i Dina Matutinović, koja je trenutno dentalna asistentica biološko-integrativne dentalne medicine Romane Brnčić.

2014.god. upisujem program prekvalifikacije za zanimanje dentalnog asistenta na učilištu Ambitio u Zagrebu. Cijeli program nudi stručne i odlične predavače te sam po završetku školovanja dobila svo potrebno znanje za rad. Sama prekvalifikacija otvorila mi je niz novih mogućnosti, a time i lako zaposlenje. Upotpunila život predivnim ljudima i novim prijateljima. Preporučam!

Dina Matutinović

Prateći trendove tržišta i pronalaskom prave prilike za sebe, a potom i školovanjem u tom smjeru, moguće je doći do novog i boljeg zaposlenja te daljnjeg uzleta u karijeri. Ukoliko ste zainteresirani za neki od programa koje nude na Učilištu Ambitio i želite saznati više o upisima, posjetite njihovu web stranicu.

Copy link
Powered by Social Snap