Pretraga

‘Shake’ emocija nakon B razine mature iz Matematike: ‘Nadam se dvojci, ali čisto sumnjam’

A- A+

Točno 20.758 pristupnika prijavilo je ispit mature iz Matematike na osnovnoj razini. Taj ispit pristupnici su pisali ove srijede i ujedno je to posljednji u prvom bloku ispita mature, koja se u četvrtak nastavlja ispitima izbornih predmeta. Nakon B razine Matematike porazgovarali smo s nekoliko maturanata koji su nam otkrili kako im je protekao ovaj ispit, a kao i obično, dojmovi su različiti. Neki zadaci bili su isti kao i na A razini, a drugi su pak, poput onoga s izračunavanjem kalorija u voćnom shakeu, već postali inspiracija za brojne memeove na društvenim mrežama.

Foto: srednja.hr

– Bilo me strah. Ukupni dojam je užasan, a nakon ispita sam se osjećala gore nego prije pisanja. Svi zadaci su mi bili teški, ali se zbog treme ne sjećam niti jednog, kaže nam nakon B razine Matematike Ivana koja je maturirala još prošle godine, ali ove planira upisati upravni studij na Pravnom fakultetu u Splitu.

Mišljenja je da je ovogodišnja matura teža na one od prethodnih godina te smatra da ispit –  neće proći.

– Pripremala sam se tako putem instrukcija i po ispitima prošlih matura. Ova matura je teža. Očekujem, nadam se dvojci, ali čisto sumnjam, zaključuje Ivana koja kaže kako je 150 minuta za rješavanje ovog ispita bilo sasvim dovoljno.

‘Zadatak sa žaruljama mi baš i nije imao smisla’

Izdvojeni članak
matematika matura

Jedan zadatak neispravno rješava čak i – kalkulator: Oko 10.000 maturanata danas pisalo A razinu Matematike

Natalia, učenica Pučkog otvorenog učilišta u Karlovcu drugačijeg je stava nakon ovog ispita.

– Ispita me uopće nije bilo strah bila sam i više nego smirena. Cjelokupni dojam je super. Stvarno sam zadovoljna riješenim ispitom. Nisam imala najteži zadatak jer sve mi je bilo donekle rješivo. Ako bih baš morala izdvojiti to bi bio onaj sa žaruljama koji mi baš nije imao smisla, kaže nam Natalia.

U zadatku sa žaruljama učenici su morali izračunati zaradu prodavača nakon podizanja cijene te je isti taj zadatak bio zadan jučer na A razini Matematike. Natalia kaže kako to nije primijetila jer nije pratila rasprave na društvenim mrežama nakon jučerašnjeg ispita.

I ona je, kao i Ivana, imala dovoljno vremena te je ispit riješila za sat i 20 minuta. Kako na B razini nije bilo zadataka koji se odnose na gradivo drugog polugodišta pa niti jedan zadatak nije bio uklonjen s ispita.

– Što se tiče priprema išla sam na pripreme u Algebru koje su mi stvarno puno pomogle, pred ispit sam prolazila sve materijale i stare mature. I naravno Toni Milun koji je pomogao svim generacijama.
Očekujem trojku jer mislim da je to realna ocjena s obzirom na to da sigurno ima grešaka, kaže nam Natalia koja kao i naša prethodna sugovornica planira upisati upravni studij, ali u Rijeci.

‘To što se zadaci ponavljaju na različitim razinama ne smatram povlasticom, već manom’

Izdvojeni članak
matura engleski

Iznenađujući rezultati ankete: Maturanti otkrili koju ocjenu očekuju na ispitu iz Engleskog jezika

Lucia iz Strukovne škole Sisak, kaže, nije znala riješiti nekoliko zadataka, ali ispit ne ocjenjuje preteškim.

– Bilo me jako strah, Matematika je predmet kojeg sam se sve četiri godine najviše bojala i strepila nad njime. Ispit je bio solidan, moglo bi se reći. Nije bio lagan, a nije bilo ni puno jako zahtjevnih zadataka, svega nekoliko. Najteži zadaci su mi bili koraci brata i sestre te sadnice na nekom posjedu. Vremena je bilo na granici za one koji su rješavali sve zadatke, a to što se zadaci ponavljaju na različitim razinama ne smatram povlasticom, već manom jer je ovo B razina i zadaci s A razine tu nemaju što raditi, smatra Lucia.

Pripremala se, kaže nam za kraj, rješavajući ispite prijašnjih godina, gledajući YouTube videe i rješavajući zadatke s interneta, a upisat će nešto prirodoslovnog ili ekološkog smjera.

Kako to i obično biva nakon ispita, pojedini zadaci već su postali inspiracija za memeove na društvenim mrežama, poput onog koji se sastojao od tablice s kalorijama, ugljikohidratima, proteinima i ostalim vrijednostima na 100 grama određene voćke. Maturanti su morali izračunati koliko kalorija ima shake od određenog voća i koliko voća treba pojesti da se nadoknadi 400 kcal potrošenih na trčanje.

‘Oni koji su se pripremali mogli su riješiti sve’

Petra iz Obrtničke škole Požega, kaže nam kako ju je bilo strah, ali nešto manje jer se za Matematiku dugo pripremala.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Ovo je pitanje na A razini Matematike lani nasmijalo maturante: Znate li rješenje?

– Ispit je bio super, jako sam zadovoljna ovogodišnjim ispitom. Bilo je naravno i težih zadataka, ali oni koji su se pripremali mogli su riješiti sve. Najteži zadatak bio mi je zadnji. U zadnjem pod 3. tražilo se da izmjerimo koliki je najkraći put kojim je dečko mogao ići, ako je prošao put oblika trokuta; zadani su bili površina i opseg tog terena, prepričava nam Petra.

Za ispit se pripremala uz pomoć skripte i rješavajući već provedene ispite iz ovog predmeta.

– Mislim da je ispit lakši u odnosu na prije, ali ne mogu sa sigurnošću reći. Izašla sam 45 minuta ranije s ispita, tako da je 150 minuta i više nego dovoljno za ovakav ispit. Preko grupe Maturanti 2019./2020. sam saznala da je bilo istih zadataka na A i B razini, ali nisam znala do malo prije, pretpostavljam da ni drugi učenici s B razine nisu mogli znati te zadatke, jer sumnjam da je itko pokušao rješavati A razinu. Isto tako jedno popodne je malo vremena za to, odgovara nam na pitanje o tome kako komentira da je na ispitima A i B razine bilo istih zadataka.

Petra kaže kako iz ovog ispita očekuje trojku ili vrlo dobar, a još uvijek nije sigurna hoće li upisati studij krajobrazne arhitekture, studij ranog i predškolskog odgoja ili studij urbanog šumarstva.

Nekima je problem stvarala geometrija

Tin iz Medicinske škole Bjelovar kaže nam kako ga nije bilo strah i na ispit je išao bez pritiska jer je vjerovao kako ima dovoljno jednostavnijih zadataka za prolaz.

– Nakon ispita sam vrlo opušten jer vjerujem da će biti pozitivna ocjena, što mi je sasvim dovoljno. Najteži su mi bili svi zadaci s površinama i opsezima jer ih nisam uopće radio. Računao da mi je za prolazak potrebno oko deset zadataka, nekakvih 25% pa sam se po tome orijentirao. Bio sam na jednim pripremama u školi, prošao jednu stariju maturu što nam je profesorica dala i to je to od mojih priprema, a Matematiku nemam od druge godine srednje škole, kaže nam Tin.

I on je imao dovoljno vremena za rješavanje, a pisat će na maturi još Kemiju, Fiziku i Biologiju te planira upisati studij medicine.

Dojmove s jučerašnjeg ispita A razine pročitajte na poveznici. U četvrtak započinje drugi blok ljetnog roka državne mature kojeg čine izborni predmeti. Prvi na rasporedu su ispiti iz Fizike i Glazbene umjetnosti.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap