Pretraga

Skandal na maturi: Zbog greške u ispitu iz Matematike učenicima poklonili 16 bodova

A- A+

Zbog krupne greške na ispitu iz Matematike, trinaestoro maturanata koji su višu razinu pisali na talijanskom jeziku, dobilo je po 16 bodova. Samo su s tim bodovima, da nisu ništa drugo riješili, mogli položiti ispit.

matura matematika kalkulator

Foto: srednja,hr

Maturanti talijanskih srednjih škola koji su na ljetnom roku pisali ispit iz više Matematike, zbog greške NCVVO-a, koji provodi maturu, dobili su nevjerojatnih 16 bodova, ekskluzivno otkriva Telegram.

Krupna greška Centra

Te su bodove, piše Telegram, dobili jer dio zadataka u ispitu nije bio korektno preveden na talijanski jezik, a iz istog su razloga priznata četiri boda učenicima koji su polagali osnovnu razinu Matematike na talijanskom jeziku na ljetnom roku državne mature. Iako je u srijedu održano predstavljanje konačnih rezultata u NCVVO-u, nije bilo ni riječi o ovome gafu, a o tome Centar nije izvijestio ni na svojim web stranicama, što je inače praksa kada god dođe do dodjeljivanja bodova zbog grešaka u ispitu.

Telegram je o ovome gafu doznao od svojih izvora prije nekoliko dana, a na njihov su upit sve potvrdili iz NCVVO-a. Potvrdili su im i da je jedan od učenika koji je pisao matematiku na talijanskom u svoj ispit upisivao neprimjereni sadržaj, no zbog toga mu ispit nije poništen, iako to propisuje Pravilnik o polaganju državne mature.

Dali im dovoljno bodova za prolaz

Za prevođenje ovogodišnjih ispita matematike s hrvatskog na talijanski iz Centra su još prošle godine javnim pozivom odabrali osobu koja je, kako su rekli Telegramu, izvorni govornik. No, matematički se dogodio propust u prijevodu koji je zamijećen tek tijekom pisanja ispita.

Nakon primjedbe učenika na nerazumljive zadatke, piše Telegram, nastavnici i ocjenjivači o tome su obavijestili stručnu skupinu NCVVO-a za Matematiku. Skupina je pregledala zadatke i odlučila priznati bodove “na zadacima koje učenici zbog neadekvatnog prijevoda nisu mogli razumjeti i ispravno riješiti”. Na višoj razini matematike na talijanskom jeziku ukupno trinaestoro učenika priznato je čak 16 bodova, a na osnovnoj matematici na talijanskom ukupno 102 učenika priznata su četiri boda.

Koliko je velika greška NCVVO-a, podcrtava Telegram, pokazuje i činjenica da je netko mogao predati prazn ispit i s dodijeljenih 16 bodova – proći maturu – a da ništa samostalno ne riješi. Naime, spomenuti ispit nosi 60 bodova, a za prolaz je potrebno ostvariti minimalno 15 bodova. S dodijeljenih šesnaest, čak i da nije riješio ništa, učenik ima dovoljno bodova za dvojku.

Nisu ništa objavili

Ono što budi dodatnu sumnju u transparentnost, ističe Telegram, jest činjenica da NCVVO na svojim web stranicama nije objavio odluku o priznavanju bodova na matematici na talijanskom jeziku, što je uobičajena praksa koja vrijedi godinama. Talijanskim su školama, kažu za Telegram, odluku žurno dostavili prije objave privremenih rezultata mature. Telegram ističe kako je ovo čudno objašnjenje jer je NCVVO istovremeno, na primjer, ove godibe objavio odluke o priznavanju boda na višoj razini Španjolskog i na ispitu Biologije, no ne i za Matematiku na talijanskom.

Telegram je od NCVVO-a tražio dodatno pojašnjenje i rečeno im je da je “objava odluke iz Biologije odnosno neobjavljivanje odluke iz Matematike na talijanskom jeziku čista slučajnost”. Ovu slučajnost pravdaju time što ne postoji obveza objavljivanja odluka o priznavanju bodova ako se ne odnosi na cijelu populaciju, zaključuju za Telegram.

Skandal na maturi: Zbog greške u ispitu iz Matematike učenicima poklonili 16 bodova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap