Pretraga

Skoro tri tisuće maturanata napisalo Kemiju: ‘Prije prijave ispita svi su govorili ‘nemoj, to ti ne treba’

A- A+

Gotovo tri tisuće maturanata prijavilo je ispit iz Kemije na državnoj maturi. Izborni je to predmet koji je pri vrhu po broju prijava, ispit se sastojao od 47 zadataka, a maturanti su ga pisali 180 minuta. Kao što je to i slučaj s ranije provedenim ispitima, razgovarali smo s petero maturanata koji su jutros pisali Kemiju. Svi oni nisu imali previše pritužbi na težinu ispita, otkrili su nam i kako su glasili neki od zadataka te su primijetili da su se neki od njih pojavili i na proljetos provedenoj državnoj maturi.

kemija državna matura 2022 (1)

Foto: srednja.hr

Laura, Megi, Uršula, Danijel i Lovro među tri su tisuće maturanata koji su jutros pisali ispit državne mature iz Kemije. Ispitivalo se kroz njega znanje u tri područja – tvari, promjene i procesi te energija.

‘Išla sam glavom kroz zid’

Laura učenica Prehrambeno-tehnološke škole Zagreb kaže nam da iz ovog ispita očekuje dobar ili vrlo dobar, Planira upisati Zdravstveno veleučilište u Zagrebu pa joj je jedino bitno da iz Kemije, koja je neobavezan izborni predmet, dobije barem pozitivnu ocjenu.

– Prije samog prijavljivanja ispita svi su govorili ‘nemoj, to ti ne treba, to je teško’. Išla sam glavom kroz zid, ispit je stvarno bio solidan za moje znanje iz kemije kroz sve četiri godine. Osjećaj nakon ispita mi je takav da bolje da nisam slušala druge, nego to naučila i napisala u velikom nadanju za prolazak i dobru ocjenu, kaže nam Laura.

Dodaje da su joj među težim zadacima bili oni s računanjem, ali da niti s njima nije imala previše muke. Prisjetila se i da su se ponovila neka pitanja s probne mature, poput onog o izračunavanju starosti fosila u fosilnom sloju, a pritom su bili poznati omjer izotopa i vrijeme poluraspada izotopa.

Laura je išla na privatne pripreme te joj je dodatna priprema bila probna državna matura. Na popisu ima studije Zdravstvenog veleučilišta, kao i forenziku u Splitu te prometne znanosti. Pisala je još i PiG, a pred njom su sada Hrvatski i Matematika.

‘Najteži mi je bio zadatak sa strujom i tlakom’

Megi, učenica Zdravstvenog učilišta Zagreb zadovoljna je napisanim.

– Budući da sam imala dosta vrsta kemija u srednjoj školi ovo i nije bilo toliko teško. Bilo je potrebno razmišljati i dati si truda, ali dođe se do rješenja. Najteži mi je bio zadatak sa strujom i tlakom, ali se ne mogu točno sjetiti kako je išao zadatak. Ponavljalo se dosta zadataka s probne mature. Primjer povećanje temperature s 15 na 20 i onaj zadatak s fosilima, kaže nam Megi.

Ona se pripremala pomoći skripti i starih matura, te je prošla i kroz zadatke iz srednje iz starih zbirki pa se nada dobrom rezultatu.

– Iskreno ne znam što bih očekivala, nadam se da ocjena bude vrlo dobar. Pisala sam još i Biologiju i Fiziku. Plan mi je upisati medicinu, farmaciju ili biokemiju, a ako ne uspijem onda rehabilitaciju. Za sve sam zainteresirana pa što bude, kaže nam Megi.

Ima i poruku za one koji još trebaju pisati nekoliko ispita mature, kao i za neke buduće generacije.

– Samo želim naglasiti da što god pisali ove godine ili iduće na maturi sve ide lakše ako nema stresa. Samo se treba dobro opustiti i naspavati i već se ima za prolaz, ohrabruje Megi svoje vršnjake.

Izdvojeni članak
matura fizika

Zadaci u drugom dijelu ispita iz Fizike namučili maturante: ‘Nadam se da će biti dovoljan za prolaz’

‘Očekujem dobar’

Čuli smo se i s Uršulom iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin. Kaže, ispit je bio težak, ali moglo je biti i gore.

– Malo mi je zapravo i laknulo nakon ispita jer znam da sam se jedne u nizu mature riješila. Nije bilo najtežeg zadatka, svi koji su bili kompliciraniji bili su jednako komplicirani, a ovi lakši zadaci – njih se bez problema moglo i napamet riješiti. Zadaci koji su mi ostali u glavi su bili oni koji su spominjali Brønsted-Lowryevu teoriju kiselina i baza, veli Uršula.

I ona se pripremala rješavajući već provedene ispite, a zadatke su dosta vježbali i u školi. Vremena je bilo dosta, ona je ispit uspjela riješiti i ranije.

– Očekujem dobar, ali možda me iznenadi i veća ocjena. Još moram napisati Hrvatski i Matematiku i moram priznati da me malo čak i strah Matematike jer nisam baš najbolja u njoj. Rado bih upisala medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku, čini se kao zabavan studij i ima sve predmete koje volim, puno Kemije i Biologije, kaže Uršula.

Izdvojeni članak
psihologija državna matura 2022

Prolazite li maturu iz Psihologije? Izašla su rješenja tog i ispita iz Glazbenog, ovako ste ih trebali riješiti

Ponovila su se neka pitanja s probne mature i prijašnjih ispita

Danijel, učenik gimnazijskog smjera Srednje škole Valpovo kaže nam da su mu zadaci bili solidni.

– Bila je otprilike jednaka količina teških i laganih zadataka, tako da se dosta njih moglo riješiti na prvu ili kroz malo dublje razmišljanje o zadatku. Nakon što sam završio s ispitom, osjećao sam se kao da mi je pao kamen sa srca pošto je to za mene bio zadnji izborni ispit koji mi je ostao, a koji mi predstavljao najviše problema i stres oko učenja. Na ispitu je bilo dosta pitanja što se tiče utjecaja položaja atoma u PSE na neke njegove osobine poput bazičnosti ili energije ionizacije, bilo je dosta iščitavanja sa grafova, a našla se i poneka redoks jednadžba. Nekoliko zadataka se i ponavljalo, a jedan od njih bio je izračun reakcijske entalpije grafita što je zapravo vrlo jednostavno izračunati samim uvrštavanjem u formulu, ali pošto sam jako dobro zapamtio rješenje s jedne od prijašnjih godina nisam htio trošiti vrijeme na to, priča nam Danijel.

I on je stigao riješiti sve zadatke koje je znao postaviti, a one kod kojih je na prvu shvatio da su mu najteži nije ni pokušao rješavati po formulama, nego je po nekoj logici ili na pogađanje ‘napisao nešto čisto da se nađe’.

– Što se tiče priprema nabavio sam preko interneta skriptu od prijašnjih godina za učenje te sam se cijelo vrijeme vodio po njoj i rješavao zadatke koji su bili zadani. Kada sam završio s teorijom u skripti počeo sam rješavati starije mature, a sada kada sam riješio i ovu mogu reći da je otprilike jednaka kao i protekle, a možda čak i mrvu lakša. Iz ispita očekujem solidnu trojku i nadam se da će mi ovaj rezultat, uz rezultate ispita iz Fizike iz Biologije (koji su po meni bili lakši od Kemije), za koje smatram da će biti vrlo dobri, omogućiti da upišem Medicinski fakultet Osijek, što mi je najveća želja, kaže nam Danijel.

Njegov vršnjak Lovro, učenik SŠ Tina Ujevića Kutina također je pozitivnog dojma nakon ispita iz Kemije.

– Mislim da je test bio relativno lagan, ako si se krenuo pripremati za maturu na vrijeme. Meni je najteži zadatak bio s organskom kemijom. Bila je prikazana shema pomoću koje si trebao zaključiti koji produkti nastaju i nacrtati reakciju koja se događa kod nastajanja tog produkta. U prvom dijelu ispita ponavljalo se puno pitanja iz prijašnjih matura. Za maturu sam se pripremao pomoću prijašnjih matura i iz skripti i knjiga za maturu iz Kemije. Očekujem da ću dobiti ili čvrstu četvorku ili peticu, zaključuje Lovro.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.