Pretraga

Smanjen broj maturanata koji izlaze na najpopularnije ispite, doznali smo koliko pristupnika izlazi na svaki

A- A+

Redovni rok za prijavu ispita mature završen je 15. veljače, a samo uz opravdane razloge, poput nesreće ili težih zdravstvenih problema u vrijeme prijava, maturanti su mogli naknadno odjaviti ili prijaviti ispit. Značajan broj njih tu je mogućnost i iskoristio, pa je od završetka redovnog roka za prijave smanjen ukupan broj kandidata koji su prijavili neki od ispita mature, kao i broj prijava po nekim od predmeta.

državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Ispitima iz materinskih jezika u utorak započinje ljetni rok državne mature. Predmete koje će polagati maturanti su morali odabrati do 15. veljače. Nakon toga je počeo teći naknadni rok za prijavu i odjavu ispita mature, a značajan broj maturanata tu je mogućnost i iskoristio.

Po završetku redovnog roka za prijave, ukupno je maturu prijavilo 32.458 kandidata, a prema podacima koje smo ovog ponedjeljka zatražili od NCVVO-a sada je ukupan broj pristupnika 31.779, od čega 27.008 učenika i 4.771 kandidat.

Obavezni predmeti

Najviše prijava ove godine ima ispit B razine Matematike, kojeg će pisati 19.862 kandidata, dok je sredinom veljače bilo 20.658 prijava. U odnosu na veljaču, smanjen je i broj onih koji će izaći na višu razinu Matematike, 10.132 u odnosu na veljaču kada je taj broj iznosio 10.377.

Ispit iz Hrvatskog jezika – višu razinu u sustavu Postani student sada ima prijavljeno 19.413 kandidata, dok je u veljači bilo 20.205 prijava. Na osnovnu razinu Hrvatskog izlazi 9.971 kandidat, a i tu se smanjio broj prijava kojih je u veljači bilo 10.244.

Obavezni je još na maturi ispit iz stranog jezika, a i ove godine uvjerljivo najviše kandidata pisat će Engleski. Na višoj je razini u odnosu na veljaču povećan broj pristupnika sa 17.754 kandidata na 17.986. Na ispitu B razine broj kandidata je smanjen s 10.914 na 10.294 pristupnika.

Izdvojeni članak

Izašla je lista najpopularnijih fakseva uoči mature: Pogledajte koliko je prijava za svaki od studija

Izborni predmeti

Kada je riječ o izbornim predmetima, i na nekima od njih u odnosu na veljaču došlo je do promjene. Fiziku, najpopularniji izborni predmet, u redovnom je roku u veljači prijavilo 7.869 kandidata, a konačan broj kandidata iznosi 7.230. Biologiju će pisati 5.214 kandidata, što je tristotinjak prijava manje u odnosu na veljaču. Treći najpopularniji izborni predmet je Politika i gospodarstvo, koju polažu 4.754 maturanta, što je također smanjenje u odnosu na veljaču kada je bilo 5.438 prijava.

Konačan broj prijava za svaki od ispita mature možete vidjeti u tablici u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Smanjen broj maturanata koji izlaze na najpopularnije ispite, doznali smo koliko pristupnika izlazi na svaki
Share via
Copy link
Powered by Social Snap