Pretraga

Šokantna odluka: Ministrica Divjak otkazuje izborne predmete mature

A- A+

Ministrica Divjak izjavila je da se na maturi neće pisati izborni, već samo obvezni predmeti. Izborni predmeti maturantima su važni zbog toga što tako pokazuju svoje znanje koje je potrebno za određene studije, a najpopularniji izborni predmet na maturi je Fizika. Iz NCVVO-a su nam otkrili i da na ovogodišnjoj maturi neće dijeliti kemijske kao što su to učinili prošle godine.

Screenshot: YouTube

Ministrica Divjak uoči sjednice užeg kabineta potvrdila je da će se na maturi pisati samo obvezni predmeti.

Izbornim predmetima maturanti pokazuju znanje za određeni studij

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Vijest koju smo dugo čekali: Otkriveno koje se gradivo neće pisati na ovogodišnjoj maturi

– Epidemiološke upute su takve da je jasno da se pišu samo obvezni predmeti, nema mjesta za pisanje izbornih predmeta, NCVVO je predložio novi kalendar pisanja obveznih ispita državne mature, MZO dao suglasnost za kalendar i očekujem da NCVVO objavi kalendar, rekla je Divjak, a prenosi hr.n1info.

Izborne predmete maturanti biraju na maturi s obzirom na to što fakulteti od njih traže. Najpopularniji izborni predmet svake je godine Fizika, pa ju je i  za ovogodišnju maturu prijavilo 7.869 kandidata. Slijedi Biologija koju je u redovnom roku prijavilo 5.525 kandidata, a daleko po broju prijava nije ni Politika i gospodarstvo, koju je ove godine htjelo pisati 5.438 pristupnika.

Po broju prijava slijede Kemija s 3.934 prijave kandidata, a iza nje je po broju prijava Psihologija koju je u sustavu Postani student odabralo 3.749 osoba.

Maturanti će morati donijeti svoje kemijske

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje provodi državnu maturu saznajemo da ove godine zbog epidemiološke situacije maturanti neće dobiti kemijske prilikom pisanja mature, već će morati donijeti svoju.

Inače, NCVVO prošle godine dijelio je kemijske pristupnicima te se nije smjelo pisati svojom. Razlog su bile prevare koje su godinu prije toga otkrivene na ljetnom roku mature. Jedna učenica u olovci je imala kamericu i slušalice, te je na taj način uz pomoć tehnologije pokušala riješiti ispit. Kamerica je služila da snimi odgovore pa bi onda putem slušalice stigla rješenja. Ta se usluga naplaćivala 100 eura.

Ministrica Divjak gostovala je u našem podcastu gdje je komentirala i izborne predmete na maturi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap