Pretraga

Sporna matura iz Biologije: Evo kako NCVVO objašnjava bizarno odbacivanje prigovora

A- A+

Nakon što smo jučer objavili priču o bizarnom načinu na koji NCVVO rješava prigovore učenika na državnu maturu, iz samog smo Centra dobili pojašnjenje njihove odluke. I dalje stoje pri stavu da su žalbe maturanata o kojima smo pisali neutemeljene, a za to su nam ponudili i dodatno pojašnjenje.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Podsjetimo, jučer smo pisali o maturantu koji smatra da su mu nepravedno oduzeti bodovi na ispitu iz Biologije. Isto se dogodilo i njegovom kolegi. Po proceduri su uložili žalbu, no NCVVO ju je odbacio uz prilično tanko i bizarno objašnjenje. O tome više pročitajte ovdje.

Danas nam je NCVVO odgovorio na upit vezano za tu temu. Kako smo i najavili, njihov odgovor u nastavku teksta prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

prilažem odgovore na postavljena pitanja:

1) uz zadatak 52.1.

Objavljen točan odgovor glasi: objašnjenje: Nepovoljni uvjeti staništa (jaki vjetrovi, niske temperature, kratko vegetacijsko razdoblje, malo vode,…) onemogućavaju rast u visinu.

Priznali smo odgovore koji su uključili navedeno. Ako su se u odgovoru učenici osvrnuli jedino na niske temperature kao što je slučaj s ovim odgovorom: “da ne bi došlo do smrzavanja vode u pojedinim dijelovima biljke tijekom razdoblja niskih temperatura” – nismo priznali, a razlog je već naveden u odgovoru na prigovore. (Između ostaloga, voda bi se smrznula u cijeloj biljci, tj. u svim njezinim dijelovima.)

2) uz zadatak 47.1.

Objavljen točan odgovor glasi: Koštani kostur

Potporni sustav (kostur) može biti izgrađen iz hrskavičnog ili iz koštanog tkiva. Razlikuju se u vrsti stanica koje ih izgrađuju.

Slovom A označen je koštani kostur (očekivani i objavljeni odgovor), odnosno potporni sustav izgrađen iz koštanog tkiva.

Slovom A je na kladogramu označeno obilježje koje je karakteristično za skupine kralježnjaka označene slikama desno od morskoga psa: ribe (“koštunjače”), žabe (vodozemci), zec, lisica (sisavce), krokodil (gmazove) i vodomar (ptice).  Obilježje označeno slovom A imaju sve nabrojane skupine kralježnjaka, a morski psi, tj. “hrskavičnjače” – nemaju. Znači, potporni sustav (kostur) morskoga psa (i njemu sličnih riba) izgrađen je od stanica hrskavičnoga tkiva, a ostale skupine imaju potporni sustav izgrađen iz stanica koštanoga tkiva.

Svi kralježnjaci imaju kostur izgrađen od kostiju, ali te kosti nisu kod svih skupina izgrađene iz stanica koštanoga tkiva

Lijepi pozdrav,
PRESS NCVVO


Pročitajte više tekstova na ovu temu:

NCVVO na bizaran način odbio prigovor maturanta: Nisu mu priznali odgovor koji su objavili kao valjan

[Glas maturanta] NCVVO je na Biologiji načinom ocjenjivanja kažnjavao maturante koji razmišljaju

Sporna matura iz Biologije: Evo kako NCVVO objašnjava bizarno odbacivanje prigovora
Share via
Copy link
Powered by Social Snap