Pretraga

Sramotni skandal na maturi tema i u Saboru: ‘Interveniralo se, po mnogočemu sudeći – koruptivno’

A- A+

Već dulje od dva tjedna ne stišava se bura oko skandala na državnoj maturi. Kod najmanje 14 učenika dodjeljivani su bodovi bez znanja predmetnih stručnih skupina, zahvaljujući čemu su neki od njih kasnije prošli ispite. Bodovi su se dodjeljivali i za netočne odgovore, pod kasnijom izlikom ravnateljice NCVVO-a da je u prvostupanjskoj žalbi došlo do ‘proceduralne greške’. Skandal na maturi bio je tema i u Saboru, gdje je zastupnik platforme Možemo! Damir Bakić zbog svega zatražio ostavku ravnateljice Centra Ivane Katavić. Za odgovornost je prozvao i Vladu te ministra Radovana Fuchsa.

Damir Bakić| screenshot: YouTube

Državna matura je najviši oblik vanjskog vrednovanja sekundarnog obrazovanja. Još više od toga je ujedno i ključ upisa mladih ljudi, maturanata na željene fakultete i studije. U tom smislu, odgovornost onih koji sudjeluju u pripremi, provođenju i nadzoru državne mature ne može biti veća. U tom smislu, iz istog razloga, državna matura mora ostati besprijekorno čista, apsolutno pravedna. I pod svaku cijenu mora omogućiti svima jednake šanse. Dopustimo li korupciji ili bilo kojem obliku koruptivnog ponašanja da uđe u sistem, ne samo da smo nekome dopustili da se domogne nečeg što mu ne pripada, nego smo to učinili na štetu kolegica i kolega, vršnjaka, učenika kojima su time neka životna vrata možda ostala zatvorena. I još više od toga time smo, zapravo takvim načinom, obezvrijedili samu ideju samu ideju učenja i znanja. Time urušavamo same temelje obrazovnog sustava, rekao je u Saboru zastupnik platforme Možemo! inače i profesor na zagrebačkom PMF-u, Damir Bakić.

Bakić: ‘ Interveniralo se, po mnogočemu sudeći – koruptivno’

Govorio je pritom o skandalu o kojemu su mediji, među njima i srednja.hr, detaljno izvještavali. Najmanje 14 učenika kojima je stručno povjerenstvo odbilo prigovore dobilo je bodove nakon što su uložili drugostupanjsku žalbu Povjerenstvu koje imenuje Ministarstvo obrazovanja. Bodovi su im upisani bez znanja stručne skupine za predmete za koje su uložili žalbe, nekima od njih za zadatke koji su nedvojbeno netočno riješeni. Nekoliko tih učenika doslovno je ‘žicali’ bod, što se može vidjeti u žalbama koje je objavila srednja.hr. Iz NCVVO-a su se pravdali kako su učenicima bodovi dodijeljeni zbog ‘proceduralne greške’ prilikom rješavanja prvostupanjske žalbe.

– Postoji, međutim, vrlo osnovana sumnja da se prošle jeseni dogodilo upravo to. Interveniralo se, po mnogočemu sudeći – koruptivno, u bodovanje učeničkih radova. Trinaestero učenika je od Povjerenstva za praćenje provedbe državne mature, kao drugostupanjskog tijela, dobilo dodatne bodove za nedvojbeno netočne odgovore. Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ivana Katavić, i još dvije članice Povjerenstva, koje dolaze također iz Nacionalnog centra, uvjerile su ostatak Povjerenstva u potrebu ovog neutemeljenog dodavanja bodova. Jasno je da za ovaj slučaj i nastalu krizu, odgovornost prvenstveno snosi ravnateljica Ivana Katavić, jednako tako i Povjerenstvo za praćenje provedbe mature. Međutim, odgovornost snosi i ministar Radovan Fuchs, kao i Vlada RH jer upravo ministar i Vlada imenuju spomenuto povjerenstvo i Upravno vijeće NCVVO-a, rekao je u Saboru zastupnik Bakić.

Izdvojeni članak
ivana katavić

Ivana Katavić: Moja ostavka bi ozbiljno ugrozila procese državne mature

Platforma Možemo! od ravnateljice Katavić traži ostavku

Napomenimo kako je ministar Fuchs već potvrdio kako se spomenuto Povjerenstvo za praćenje provedbe mature ukida. Još prije nego je slučaj s dodjelom bodova izašao u medije, dvoje članova Upravnog vijeća NCVVO-a dalo je ostavke, a Vlada je jučer imenovala njihove zamjene. Hoće li Upravno vijeće u novom sastavu razriješiti Katavić, doznat će se nakon njihove sljedeće sjednice.

Zastupnik Bakić od ravnateljice NCVVO-a Katavić zatražio je ostavku u Saboru.

– Već i do sada instituciji državne mature načinjena je golema šteta jer je narušeno povjerenje i u proces i u ljude. I upravo zbog mature, zbog njene vrijednosti u kompletnom sustavu, zbog očuvanja njezine vjerodostojnosti, potrebno je hitno reagirati. Zbog toga tražimo da ravnateljica Katavić podnese ostavku, odnosno da stavi svoj mandat na raspolaganje odmah. Od ministra tražimo da provede upravni nadzor i utvrdi je li u ovim događanjima bilo ičeg protupropisnog, a osobito je li bilo koruptivnog ponašanja. Od ministra tražimo da on i Vlada jer to je u njihovoj nadležnosti, da razriješe dosadašnje članove Povjerenstva za praćenje provedbe mature, jednako kao i Upravnog vijeća NCVVO-a te da imenuje nove članove. Na ništa manje od toga ne možemo pristati jer ništa manje od toga problem ne može riješiti. A ne učini li se tako, svoj dio odgovornosti u cijeloj ovoj priči snosit će i ministar Fuchs.

Sramotni skandal na maturi tema i u Saboru: ‘Interveniralo se, po mnogočemu sudeći – koruptivno’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap